Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika jacer
Wyświetlenie odpowiedzi
Mikrobrowar "Czterej Pancerni" ruszył do ataku:-)
Collapse
X
-
-
-
Dziś butelkowanie pszenicy - ale pycha, z wiadra bananami zajeżdża, nic, tylko brać chochlę i pić
Odfermenciła do 3 blg.
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Marusia Wyświetlenie odpowiedziSwojego czasu moje WLP 550 zwiedziły całą Polskę, i na Wybrzeżu były, i na Górnym Śląsu, że o Wrocławiu nie wspomnę Chyba z pół roku się panoszyły bez przerwyW trakcie aktualizacji: Moje receptury (na razie brak casu)
Comment
-
-
Aj - aj - dziś w przerwach między symulacjami kredytowymi, telefonami służbowymi i niesłużbowymi uwarzyłam proste jasne
4 kg pilzneński
1 kg monachijski
Zacieranie:
63 min. 60 minut
73 min. 60 minut
Czemu tak długo? No, bo jeszcze oprócz pracowania na chleb to butelkowaliśmy 2 warki i fermentor z kranikiem był zajęty, a ja wszak fitruję prymitywną metodą wiaderkową
Chmiel Wesoła marynka 35 g na pocztąek, 20 g "prawdopodobnie lubelski" ( to taki nowy rodzaj chmielu) od Theodorehare na 5 minut przed końcem.
Drożdże Czech Pils wyrwane niecnie spod zabutelkowanego dziś koźlaczka, który to był zszedł (ale nie umarł) do 5 blg.
Drugą zabutelkowaną pół-warką były wysłodki po porterze, zapowiada się sympatyczny, lekki ciemniaczek
Comment
-
-
Dzisiaj Pale Ale
3 kg pilzneński
2,8 kg monachijski
0,2 kg karmelowy jasny
Zacieranie na lenia (72->62 st. 1,5 h) zaraz się zacznie
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Marusia Wyświetlenie odpowiedzi
Zacieranie na lenia (72->62 st. 1,5 h) zaraz się zaczniePozdrawiam,
Jacek
Świentechlywiki
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Krzysiu Wyświetlenie odpowiedziU mnie po takim zacieraniu jest najwyższa wydajność.Pozdrawiam,
Jacek
Świentechlywiki
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Marusia Wyświetlenie odpowiedziDzisiaj Pale Ale
3 kg pilzneński
2,8 kg monachijski
0,2 kg karmelowy jasny
Zacieranie na lenia (72->62 st. 1,5 h) zaraz się zacznie
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika piotry Wyświetlenie odpowiedziczy na lenia 72 -> 62 oznacza podgrzanie do 72 i zostawienie aby stygło do 62 ??Pozdrawiam,
Jacek
Świentechlywiki
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Makaron Wyświetlenie odpowiedziJa jednotemperaturowo zacieram od okolo dwoch lat i nie widze zadnych wiekszych roznic ani wydajnoci jak rowniez odfermentowaniu.Pozdrawiam,
Jacek
Świentechlywiki
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika jkocurek Wyświetlenie odpowiedziJak głęboko odfermentowuje Ci piwo po takim zacieraniu? Jak zatarłem tak a'la Grodziskie to mi odfermentowało z 10,5°Blg ledwo do 4°. Tylko, że to na S33 robiłem.
Tym razem wyszło mi jakieś 30 litrów brzeczki 12 blg, drożdże German Ale - jeszcze jakieś przeżyły w lodówce
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Marusia Wyświetlenie odpowiedziZ 15 blg do 5 blg a z 12-13 blg do 3-3,5 blg schodzi.
Tym razem wyszło mi jakieś 30 litrów brzeczki 12 blg, drożdże German Ale - jeszcze jakieś przeżyły w lodówceLast edited by jkocurek; 2008-02-07, 12:27.Pozdrawiam,
Jacek
Świentechlywiki
Comment
-
Comment