Mikrobrowar "Czterej Pancerni" ruszył do ataku:-)

Collapse
X
 
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • mwa
    Pułkownik Chmielowy Ekspert
    • 2003.01
    • 5071

    #721
    Chciołbych tyż takiego uwarzyć. Jakimi drożdzami zadałaś i ile wyszło °Blg i litrarz?
    Pozdrawiam Cię !!!!

    Comment

    • mwa
      Pułkownik Chmielowy Ekspert
      • 2003.01
      • 5071

      #722
      Przerwa w browarze czy koniec opisów?
      Pozdrawiam Cię !!!!

      Comment

      • slavoy
        Pułkownik Chmielowy Ekspert
        🥛🥛🥛
        • 2001.10
        • 5056

        #723
        Faktycznie była chwilowa przerwa, ale drożdżaki już wystartowane i plany warzelnicze są na jutro, bądź poniedziałek.
        Dick Laurent is dead.

        Comment

        • Marusia
          Marszałek Browarów Rzemieślniczych
          🍼🍼
          • 2001.02
          • 20221

          #724
          Jutro, w tygodniu przed Żywcem jestem zawalona robotą

          Będzie to chyba jasne jęczmienne na drożdżach Weihenstephaner Weizen. Zrobiłabym pszeniczne, ale wtedy musiałabym je butelkować zaraz po giełdzie, a nie zamierzamy wcale od razu wracać A chyba fermentacja burzliwa przez 2 tygodnie dla piwka pszenicznego to nieco za dużo No, chyba, że by w czwartek rano przed wyjazdem zlać na cichą.... HMMMM.... JAKIEś PODPOWIEDZI?
          Ostatnia zmiana dokonana przez Marusia; 2008-06-14, 16:42.
          www.warsztatpiwowarski.pl
          www.festiwaldobregopiwa.pl

          www.wrowar.com.pl



          Comment

          • jerzy
            Major Piwnych Rewolucji
            • 2001.10
            • 4707

            #725
            Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Marusia
            No, chyba, że by w czwartek rano przed wyjazdem zlać na cichą....
            Zlać na... drugą burzliwą.
            browerzysta, abstynent i nałogowy piwoholik c[]

            Światem rządzi miłość. Ja na przykład kocham piwo :]

            Comment

            • Stasiek
              Kapitan Lagerowej Marynarki
              • 2007.02
              • 609

              #726
              Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Marusia
              A chyba fermentacja burzliwa przez 2 tygodnie dla piwka pszenicznego to nieco za dużo No, chyba, że by w czwartek rano przed wyjazdem zlać na cichą.... HMMMM.... JAKIEś PODPOWIEDZI?
              A ja właśnie wczoraj w nocy nastawiłem pszeniczne. Planowałem zostawić na burzliwej na dwa tygodnie (wracamy 29.06), ale teraz to już nie wiem czy nie lepiej jednak będzie przelać na cichą w czwartek.

              Comment

              • jacer
                Pułkownik Chmielowy Ekspert
                • 2006.03
                • 9875

                #727
                Ja bym przelał na cichą. Jest jedno ale, czy odfermentuje do czwartku?
                Milicki Browar Rynkowy
                Grupa STYRIAN

                (1+sqrt5)/2
                "Nie ma (...) piwa, które smakowałoby wszystkim. Każdy browarnik, który próbuje takie przygotować, skazany jest na klęskę" - Michael Jackson
                "Dobrzy ludzie piją dobre piwa" - Hunter S. Thompson
                No Hops, no Glory :)

                Comment

                • Stasiek
                  Kapitan Lagerowej Marynarki
                  • 2007.02
                  • 609

                  #728
                  Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika jacer
                  Ja bym przelał na cichą. Jest jedno ale, czy odfermentuje do czwartku?
                  Wątpliwe. Stoi w piwnicy w 18*C.

                  Comment

                  • jacer
                    Pułkownik Chmielowy Ekspert
                    • 2006.03
                    • 9875

                    #729
                    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Stasiek69
                    Wątpliwe. Stoi w piwnicy w 18*C.
                    Więc pozostaje burzliwa.
                    Milicki Browar Rynkowy
                    Grupa STYRIAN

                    (1+sqrt5)/2
                    "Nie ma (...) piwa, które smakowałoby wszystkim. Każdy browarnik, który próbuje takie przygotować, skazany jest na klęskę" - Michael Jackson
                    "Dobrzy ludzie piją dobre piwa" - Hunter S. Thompson
                    No Hops, no Glory :)

                    Comment

                    • Krzysiu
                      D(r)u(c)h nieuchwytny
                      • 2001.02
                      • 14936

                      #730
                      To chyba nie ten temat?
                      Lepiej przelać. Dofermentuje na wtórnej, a nagrubszych syfów już nie będzie.

                      Comment

                      • Marusia
                        Marszałek Browarów Rzemieślniczych
                        🍼🍼
                        • 2001.02
                        • 20221

                        #731
                        Warzenie dopiero dzisiaj, wprawdzie nie mam czasu, ale saszetka spuchła, a pojutrze wyjazd do Żywca, więc trza coś z tym zrobić

                        Pszeniczne na lenia:
                        - 2,75 kg pszeniczny
                        - 2,75 kg pilzneński

                        Zacieranie:
                        40 min. 63 st.
                        40 min. 73 st.

                        Właśnie kończy się pierwsza przerwa.

                        Ostatnio takie pszenice robię i wychodzą bardzo smaczne, olewam zatem chyba dekokcję na zawsze
                        www.warsztatpiwowarski.pl
                        www.festiwaldobregopiwa.pl

                        www.wrowar.com.pl



                        Comment

                        • Marusia
                          Marszałek Browarów Rzemieślniczych
                          🍼🍼
                          • 2001.02
                          • 20221

                          #732
                          Zaraz chmielenie - znowu 15 g marynki na początek. Jest wprawdzie aż 0,5 kg więcej słodu, niż poprzednio, ale to niewielka różnica, więc nie ma co zwiększać chmielenia.
                          www.warsztatpiwowarski.pl
                          www.festiwaldobregopiwa.pl

                          www.wrowar.com.pl



                          Comment

                          • Marusia
                            Marszałek Browarów Rzemieślniczych
                            🍼🍼
                            • 2001.02
                            • 20221

                            #733
                            Zabutelkowaną przedwczoraj pszeniczkę właśnie sobie spożywam - już jest pyszna - no, może jeszcze z jeden dzień dam jej na większe nagazowanie
                            www.warsztatpiwowarski.pl
                            www.festiwaldobregopiwa.pl

                            www.wrowar.com.pl



                            Comment

                            • Marusia
                              Marszałek Browarów Rzemieślniczych
                              🍼🍼
                              • 2001.02
                              • 20221

                              #734
                              Dziś piwo ku pamięci Simona. W zasadzie wypadało by na jego cześć portera, albo imperial stouta, no ale nie przy obecnie panujących temperaturach.

                              Jak mi ta warka wyjdzie taka sobie, to na jesieni zrobię coś bardziej pamiętnego specjalnie dla Simona.

                              A póki co - Simon jako eksperymentator doceniłby - zupełnie nowatorska receptura na pszeniczne ciemne

                              - 2 kg pszeniczny
                              - 2 kg pilzneński
                              - 0,5 kg cara red
                              - 0,03 kg carafa II
                              www.warsztatpiwowarski.pl
                              www.festiwaldobregopiwa.pl

                              www.wrowar.com.pl



                              Comment

                              • Marusia
                                Marszałek Browarów Rzemieślniczych
                                🍼🍼
                                • 2001.02
                                • 20221

                                #735
                                Powyższe piwko zapowiada się nieźle, ale nie zasługuje na bycie piwem pamiątkowym. Na jesieni uwarzę zatem coś specjalnego, co będzie mogło długo leżakować - może po prostu będzie to następny porter...

                                A dzisiaj Grodziskie, w końcu to typowe piwo na lato:

                                2 kg pszeniczny
                                3 kg wędzony

                                idę śrutować
                                www.warsztatpiwowarski.pl
                                www.festiwaldobregopiwa.pl

                                www.wrowar.com.pl



                                Comment

                                Related Topics

                                Collapse

                                Przetwarzanie...