Chciołbych tyż takiego uwarzyć. Jakimi drożdzami zadałaś i ile wyszło °Blg i litrarz?
Mikrobrowar "Czterej Pancerni" ruszył do ataku:-)
Collapse
X
-
Jutro, w tygodniu przed Żywcem jestem zawalona robotą
Będzie to chyba jasne jęczmienne na drożdżach Weihenstephaner Weizen. Zrobiłabym pszeniczne, ale wtedy musiałabym je butelkować zaraz po giełdzie, a nie zamierzamy wcale od razu wracać A chyba fermentacja burzliwa przez 2 tygodnie dla piwka pszenicznego to nieco za dużo No, chyba, że by w czwartek rano przed wyjazdem zlać na cichą.... HMMMM.... JAKIEś PODPOWIEDZI?
Last edited by Marusia; 2008-06-14, 16:42.
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Marusia Wyświetlenie odpowiedziNo, chyba, że by w czwartek rano przed wyjazdem zlać na cichą....browerzysta, abstynent i nałogowy piwoholik c[]
Światem rządzi miłość. Ja na przykład kocham piwo :]
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Marusia Wyświetlenie odpowiedziA chyba fermentacja burzliwa przez 2 tygodnie dla piwka pszenicznego to nieco za dużo No, chyba, że by w czwartek rano przed wyjazdem zlać na cichą.... HMMMM.... JAKIEś PODPOWIEDZI?
Comment
-
-
Ja bym przelał na cichą. Jest jedno ale, czy odfermentuje do czwartku?Milicki Browar Rynkowy
Grupa STYRIAN
(1+sqrt5)/2"Nie ma (...) piwa, które smakowałoby wszystkim. Każdy browarnik, który próbuje takie przygotować, skazany jest na klęskę" - Michael Jackson
"Dobrzy ludzie piją dobre piwa" - Hunter S. Thompson
No Hops, no Glory :)
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika jacer Wyświetlenie odpowiedziJa bym przelał na cichą. Jest jedno ale, czy odfermentuje do czwartku?
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Stasiek69 Wyświetlenie odpowiedziWątpliwe. Stoi w piwnicy w 18*C.Milicki Browar Rynkowy
Grupa STYRIAN
(1+sqrt5)/2"Nie ma (...) piwa, które smakowałoby wszystkim. Każdy browarnik, który próbuje takie przygotować, skazany jest na klęskę" - Michael Jackson
"Dobrzy ludzie piją dobre piwa" - Hunter S. Thompson
No Hops, no Glory :)
Comment
-
-
Warzenie dopiero dzisiaj, wprawdzie nie mam czasu, ale saszetka spuchła, a pojutrze wyjazd do Żywca, więc trza coś z tym zrobić
Pszeniczne na lenia:
- 2,75 kg pszeniczny
- 2,75 kg pilzneński
Zacieranie:
40 min. 63 st.
40 min. 73 st.
Właśnie kończy się pierwsza przerwa.
Ostatnio takie pszenice robię i wychodzą bardzo smaczne, olewam zatem chyba dekokcję na zawsze
Comment
-
-
Zaraz chmielenie - znowu 15 g marynki na początek. Jest wprawdzie aż 0,5 kg więcej słodu, niż poprzednio, ale to niewielka różnica, więc nie ma co zwiększać chmielenia.
Comment
-
-
Zabutelkowaną przedwczoraj pszeniczkę właśnie sobie spożywam - już jest pyszna - no, może jeszcze z jeden dzień dam jej na większe nagazowanie
Comment
-
-
Dziś piwo ku pamięci Simona. W zasadzie wypadało by na jego cześć portera, albo imperial stouta, no ale nie przy obecnie panujących temperaturach.
Jak mi ta warka wyjdzie taka sobie, to na jesieni zrobię coś bardziej pamiętnego specjalnie dla Simona.
A póki co - Simon jako eksperymentator doceniłby - zupełnie nowatorska receptura na pszeniczne ciemne
- 2 kg pszeniczny
- 2 kg pilzneński
- 0,5 kg cara red
- 0,03 kg carafa II
Comment
-
-
Powyższe piwko zapowiada się nieźle, ale nie zasługuje na bycie piwem pamiątkowym. Na jesieni uwarzę zatem coś specjalnego, co będzie mogło długo leżakować - może po prostu będzie to następny porter...
A dzisiaj Grodziskie, w końcu to typowe piwo na lato:
2 kg pszeniczny
3 kg wędzony
idę śrutować
Comment
-
Comment