Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Marusia
Wyświetlenie odpowiedzi
Mikrobrowar "Czterej Pancerni" ruszył do ataku:-)
Collapse
X
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika anteks Wyświetlenie odpowiedzino to trzeba obowiązkowo je zdegustowac w sierpniu w grodzisku
Wyszła jakaś marna wydajność, nie wiem czemu - ledwie będzie jakieś 24 litry 11 blg. Chyba jeszcze doleję wody, żeby zbić na 10 i mieć więcej piwa
No i męcioch straszny, mimo, że robiłam nie na swojej kranówie, tylko na sprawdzonej marketówie.
Przepis trochę zmodyfikowałam, tak dla odmiany:
zacieranie 72->62 100 minut
Chmielenie: lubelski 45 g 70 minut
lubelski 30 g 10 minut
Comment
-
-
Kruca bomba, dawno mnie tu nie było
No, ale dużo się wakacjowałam, stąd te pustki w temacie
We wrześniu powstała warka 107 pszeniczka zwykła, nie opisuję, bo przepis taki jak zwykle.
A dzisiaj: stout owsiany ku pamięci Simona. No i z wysłodzin ciemne lekkie będzie
Zasyp słodów jak na mnie mocno wydziwiony
2,9 kg pilzneński
2,15 kg monachijski
1 kg płatki owsiane Górskie
0,3 kg wędzony Weyermann
0,3 kg pszeniczny
0,25 carared
0,5 caracrystal
0,25 carafa III
0,25 jęczmień palony
0,2 kg ekstrakt słodowy ciemny (do gotowania)
A tak przy okazji - w piwniczce zalęgły się myszy i słód w woreczkach mi podziurkowały Na szczęście póki co za wiele nie zbroiły, a większość słodu była szczelnie zamknięta w fermentorach i w 5 litrowych PETach po mineralce. Trza będzie w jakieś łapki na myszy zainwestować
Comment
-
-
Ło matko! Ponad 8kg zasypu? Ile tego stouta ma być? Jakie blg planujecie?Wszystkim zainteresowanych zapraszam do Gabinetu Medycyny Estetycznej w Warszawie. Ręczę za jakość usług. Info PW.
Comment
-
-
18 blg. W końcu ku pamięci Simona nie będę jakiejś lury robić
Comment
-
-
Zacieranie: 68 stopni -> 62 stopnie 2 godziny. Podgrzanie do 76 stopni -> filtracja. Ale to potem, dopiero się zacieranie zaczęło
Comment
-
-
Ja nie planuję nigdy ilości - wychodzi, ile wychodzi
Comment
-
-
15 litrów stouta chłodzi się na tarasie, blg nieznane
Tymczasem wysłodkowe się gotuje - i to ze 2 godziny, bo przegięłam z wysładzaniem i wyszło mi jakieś ciemne bezalkoholowe-to-be zatem musi trochę odparować wody
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Marusia Wyświetlenie odpowiedzi15 litrów stouta chłodzi się na tarasie, blg nieznaneWszystkim zainteresowanych zapraszam do Gabinetu Medycyny Estetycznej w Warszawie. Ręczę za jakość usług. Info PW.
Comment
-
-
Nie, to nie jest tylko przednia brzeczka - wysładzanie było. U mnie dużo wyparowuje w czasie gotowania
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika seta Wyświetlenie odpowiedzi...Najlepiej po zabutelkowaniu wyślijcie cały zapas do mnie...
Comment
-
-
Wyszło 16-17 litrów 18,5 blg oraz ok. 14 litrów podpiwku 6 blg.
Zadano gęstwą Irish Ale, która coś przez noc puściła jeno 3 bąbelki, ale mam nadzieję, że w wiaderkach żwawiej weźmie się do roboty
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika mwa Wyświetlenie odpowiedziChciołbych tyż takiego uwarzyć. Jakimi drożdzami zadałaś i ile wyszło °Blg i litrarz?
Ale chętnie odpowiem: drożdże oczywiście Weihenstephaner Weizen, blg 16,5 i 22 litry.
A piwko pyszne, warto uwarzyć. Tylko najlepiej na byle jakiej wodzie ze sklepu, na kranówie mało komu banany z goździkami wychodzą.
Comment
-
-
Weź Ty Szefowa kładź jakąś pokrywkę na tego garnka, bo Ci się na tym stołku gazowym słodkie odparowuje... Za mały Ci ten balling chyba wyszedł.Wszystkim zainteresowanych zapraszam do Gabinetu Medycyny Estetycznej w Warszawie. Ręczę za jakość usług. Info PW.
Comment
-
Comment