Mikrobrowar "Czterej Pancerni" ruszył do ataku:-)

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • anteks
    Generał Wszelkich Fermentacji
    🥛🥛🥛
    • 2003.08
    • 10768

    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Marusia Wyświetlenie odpowiedzi

    A dzisiaj Grodziskie, w końcu to typowe piwo na lato:
    no to trzeba obowiązkowo je zdegustowac w sierpniu w grodzisku
    Mniej książków więcej piwa

    Comment

    • Marusia
      Marszałek Browarów Rzemieślniczych
      🍼🍼
      • 2001.02
      • 20221

      Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika anteks Wyświetlenie odpowiedzi
      no to trzeba obowiązkowo je zdegustowac w sierpniu w grodzisku
      jak się będzie nadawało do picia to oczywiście, że przywiozę

      Wyszła jakaś marna wydajność, nie wiem czemu - ledwie będzie jakieś 24 litry 11 blg. Chyba jeszcze doleję wody, żeby zbić na 10 i mieć więcej piwa

      No i męcioch straszny, mimo, że robiłam nie na swojej kranówie, tylko na sprawdzonej marketówie.

      Przepis trochę zmodyfikowałam, tak dla odmiany:
      zacieranie 72->62 100 minut
      Chmielenie: lubelski 45 g 70 minut
      lubelski 30 g 10 minut
      www.warsztatpiwowarski.pl
      www.festiwaldobregopiwa.pl

      www.wrowar.com.pl



      Comment

      • Marusia
        Marszałek Browarów Rzemieślniczych
        🍼🍼
        • 2001.02
        • 20221

        Kruca bomba, dawno mnie tu nie było

        No, ale dużo się wakacjowałam, stąd te pustki w temacie

        We wrześniu powstała warka 107 pszeniczka zwykła, nie opisuję, bo przepis taki jak zwykle.

        A dzisiaj: stout owsiany ku pamięci Simona. No i z wysłodzin ciemne lekkie będzie

        Zasyp słodów jak na mnie mocno wydziwiony

        2,9 kg pilzneński
        2,15 kg monachijski
        1 kg płatki owsiane Górskie
        0,3 kg wędzony Weyermann
        0,3 kg pszeniczny
        0,25 carared
        0,5 caracrystal
        0,25 carafa III
        0,25 jęczmień palony
        0,2 kg ekstrakt słodowy ciemny (do gotowania)

        A tak przy okazji - w piwniczce zalęgły się myszy i słód w woreczkach mi podziurkowały Na szczęście póki co za wiele nie zbroiły, a większość słodu była szczelnie zamknięta w fermentorach i w 5 litrowych PETach po mineralce. Trza będzie w jakieś łapki na myszy zainwestować
        www.warsztatpiwowarski.pl
        www.festiwaldobregopiwa.pl

        www.wrowar.com.pl



        Comment

        • Seta
          Pułkownik Chmielowy Ekspert
          • 2002.10
          • 6964

          Ło matko! Ponad 8kg zasypu? Ile tego stouta ma być? Jakie blg planujecie?
          Wszystkim zainteresowanych zapraszam do Gabinetu Medycyny Estetycznej w Warszawie. Ręczę za jakość usług. Info PW.

          Comment

          • Marusia
            Marszałek Browarów Rzemieślniczych
            🍼🍼
            • 2001.02
            • 20221

            18 blg. W końcu ku pamięci Simona nie będę jakiejś lury robić
            www.warsztatpiwowarski.pl
            www.festiwaldobregopiwa.pl

            www.wrowar.com.pl



            Comment

            • Marusia
              Marszałek Browarów Rzemieślniczych
              🍼🍼
              • 2001.02
              • 20221

              Zacieranie: 68 stopni -> 62 stopnie 2 godziny. Podgrzanie do 76 stopni -> filtracja. Ale to potem, dopiero się zacieranie zaczęło
              www.warsztatpiwowarski.pl
              www.festiwaldobregopiwa.pl

              www.wrowar.com.pl



              Comment

              • macas
                Kapitan Lagerowej Marynarki
                • 2008.02
                • 680

                Na myszy to kota, albo lepiej rodzinkę jeży na zimę przygarnąć !!!

                A ile litrów ma planowany STOUT z tej ilości zasypu mieć ???
                Piwo jest dowodem, że Bóg nas kocha i pragnie naszego szczęścia.
                Beniamin Franklin

                Comment

                • Marusia
                  Marszałek Browarów Rzemieślniczych
                  🍼🍼
                  • 2001.02
                  • 20221

                  Ja nie planuję nigdy ilości - wychodzi, ile wychodzi
                  www.warsztatpiwowarski.pl
                  www.festiwaldobregopiwa.pl

                  www.wrowar.com.pl



                  Comment

                  • Marusia
                    Marszałek Browarów Rzemieślniczych
                    🍼🍼
                    • 2001.02
                    • 20221

                    15 litrów stouta chłodzi się na tarasie, blg nieznane

                    Tymczasem wysłodkowe się gotuje - i to ze 2 godziny, bo przegięłam z wysładzaniem i wyszło mi jakieś ciemne bezalkoholowe-to-be zatem musi trochę odparować wody
                    www.warsztatpiwowarski.pl
                    www.festiwaldobregopiwa.pl

                    www.wrowar.com.pl



                    Comment

                    • Seta
                      Pułkownik Chmielowy Ekspert
                      • 2002.10
                      • 6964

                      Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Marusia Wyświetlenie odpowiedzi
                      15 litrów stouta chłodzi się na tarasie, blg nieznane
                      No nie wiem... Jak to tylko przednia brzeczka, to na oko powinno mieć jakieś 24 blg. Mów co chcesz ale to nie jest żaden stout - to potwór! Nie chcecie go! Najlepiej po zabutelkowaniu wyślijcie cały zapas do mnie. Adres prześlę na priv. Robię to dla Waszego dobra!
                      Wszystkim zainteresowanych zapraszam do Gabinetu Medycyny Estetycznej w Warszawie. Ręczę za jakość usług. Info PW.

                      Comment

                      • Marusia
                        Marszałek Browarów Rzemieślniczych
                        🍼🍼
                        • 2001.02
                        • 20221

                        Nie, to nie jest tylko przednia brzeczka - wysładzanie było. U mnie dużo wyparowuje w czasie gotowania
                        www.warsztatpiwowarski.pl
                        www.festiwaldobregopiwa.pl

                        www.wrowar.com.pl



                        Comment

                        • Krzysiu
                          D(r)u(c)h nieuchwytny
                          • 2001.02
                          • 14936

                          Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika seta Wyświetlenie odpowiedzi
                          ...Najlepiej po zabutelkowaniu wyślijcie cały zapas do mnie...
                          Nie opłaca się. Ja go zniszczę wiosną wczesną.

                          Comment

                          • Marusia
                            Marszałek Browarów Rzemieślniczych
                            🍼🍼
                            • 2001.02
                            • 20221

                            Wyszło 16-17 litrów 18,5 blg oraz ok. 14 litrów podpiwku 6 blg.
                            Zadano gęstwą Irish Ale, która coś przez noc puściła jeno 3 bąbelki, ale mam nadzieję, że w wiaderkach żwawiej weźmie się do roboty
                            www.warsztatpiwowarski.pl
                            www.festiwaldobregopiwa.pl

                            www.wrowar.com.pl



                            Comment

                            • Marusia
                              Marszałek Browarów Rzemieślniczych
                              🍼🍼
                              • 2001.02
                              • 20221

                              Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika mwa Wyświetlenie odpowiedzi
                              Chciołbych tyż takiego uwarzyć. Jakimi drożdzami zadałaś i ile wyszło °Blg i litrarz?
                              Heh, trochę późno zauważyłam to pytanie
                              Ale chętnie odpowiem: drożdże oczywiście Weihenstephaner Weizen, blg 16,5 i 22 litry.

                              A piwko pyszne, warto uwarzyć. Tylko najlepiej na byle jakiej wodzie ze sklepu, na kranówie mało komu banany z goździkami wychodzą.
                              www.warsztatpiwowarski.pl
                              www.festiwaldobregopiwa.pl

                              www.wrowar.com.pl



                              Comment

                              • Seta
                                Pułkownik Chmielowy Ekspert
                                • 2002.10
                                • 6964

                                Weź Ty Szefowa kładź jakąś pokrywkę na tego garnka, bo Ci się na tym stołku gazowym słodkie odparowuje... Za mały Ci ten balling chyba wyszedł.
                                Wszystkim zainteresowanych zapraszam do Gabinetu Medycyny Estetycznej w Warszawie. Ręczę za jakość usług. Info PW.

                                Comment

                                Przetwarzanie...
                                X