Mikrobrowar "Czterej Pancerni" ruszył do ataku:-)
Collapse
X
-
Milicki Browar Rynkowy
Grupa STYRIAN
(1+sqrt5)/2"Nie ma (...) piwa, które smakowałoby wszystkim. Każdy browarnik, który próbuje takie przygotować, skazany jest na klęskę" - Michael Jackson
"Dobrzy ludzie piją dobre piwa" - Hunter S. Thompson
No Hops, no Glory :) -
Ale ja się pytałam tylko o białkową. Zrobiłam 10 minut, nie ma co przesadzać, szkoda potencjalnej pianyComment
-
Comment
-
Ha! Premiera refraktometru!
Brzeczka przednia ma 20 blgComment
-
Dubbelek (do którego zapomniałam dodać cukru) został zadany gęstwą Belgian Abbey II i już pięknie odfermentowuje z 16 blg.
Przedwczoraj powstał lagerek:
4 kg pilzneński
1 kg monachijski
Zacieranie:
45 min. 62 st.
45 min.
72 st.
Chmielenie 60 min.
Marynka 30 g na początek
marynka 20 g po 30 minutach
Cascade 20 g po 50 minutach
Wyszło jakieś 29 l 11 blg. Przełomu nie było, za to fermentor przez pomyłkę stał całą noc na dworze, więc rano brzeczka miała z 5 stopni i pojawiło się dużo osadów zimnych, no, to przynajmniej na dno opadną, a nie będą mi piwa zmętniać.
Temperatura była na oko, bo moje OBA termometry elektroniczne wysiadły w jednym momencie. Nie, nie chodzi o wymianę bateryjek
Piwko zadane świeżo rozruszanymi Budvar Lagerami, już czapa piany jest, pora zanieść do piwnniczkiOstatnia zmiana dokonana przez Marusia; 2008-11-21, 11:35.Comment
-
Comment
-
Comment
-
Dzisiaj Tripel:
6,2 kg pilzneński
1 kg monachijski
0,25 kg special B
Zacieranie: trudno wyczuć - testujemy termometr od Marka-C
Tzn. taka zaaferowana nim byłam, że nie patrzyłam na godzinę, ale chyba wyszło mniej więcej po 45 minut w 62 st. i 72 st.
Termometr strasznie szybko reagował na zmiany temperatury, straciłam komfort warzenia (czyli nie żyję już w błogiej nieświadomości, że mi temperatura spada tu i ówdzie, tzn., wiedziałam o tym, ale póki nie widziałam, to się nie przejmowałam)
Comment
-
Seta, bo Ci łomem przyłomie, Ty łomie
Plan jest taki, że z wysłodzin tripla, tak jak i w zeszłym roku, powstanie podpiwek.
Do gotowania tripelka, 60 min.:
- 35 g marynka na 60 min.
- 20 g lubelski na 15 minut
- 7 g kolendra na 15 min.
- 0,25 kg cukier kandyzowany ciemny na 15 min.
- 0,25 kg cukier biały na 15 min.
W zeszłym roku do podpiwku potriplowego dodałam laskę cynamonu, ale w smaku nie było jej w ogóle czuć. Zastanawiam się nad miodkiem lipowym, mam jeszcze resztę z zeszłego roku z zaprzyjaźnionej (przez JAQBĘ) pasieki, aromatyczny jest cudnie.
Comment
-
Comment
-
No, korę, korę, ale ona jest w kształcie laskiComment
-
Panie i Panowie - jaja jak berety. Przełom był, ale dopiero po dodaniu lubelskiego od Sety
Można by zwalić na marynkę wesołą, ale tez nie bardzo - poprzedni belg był tylko na wesołej marynce i przełom był.
Jestem głupsza niż na początkuComment
-
Heh, wysłodek potriplowy z kolei nie miał przełomu, a był chmielony 2 x 10 g lubelskim
Na koniec gotowania poszły 3 łyżki miodu. Wyszło jakieś 10 l 5 blg. Tripla wyszło ok. 25 l 20 blg.
Zadano gęstwą Belgian Abbey II, oba dwaComment
-
Dubbelek kardamonowy faktycznie pachnie kardamonem, mimo, że dałam go tylko odrobinkę! Nie jestem pewna, czy mi się ten zapach podoba, ale cóż, w końcu eksperymencić trzeba
Na razie na cichej zszedł z 16 do 4, dam mu jeszcze czasu parę dni, może dojdzie do 3...Comment
Related Topics
Collapse
-
Właściwie trzeba zacząć od tego, że nie wiadomo, do jakiej kategorii ten browar zakwalifikować.
Brews Brothers powstał w 2018 roku. Zlokalizowany jest w jednorodzinnym domu we wschodniej dzielnicy Bukaresztu niedaleko stadionu narodowego.
Z głównego dworca kolejowego jest stąd...-
Channel: Rumunia
2023-12-20, 22:22 -
-
Część wpisów w sieci sugerowała, że browar ten już nie działa, inne nie. Ale po pierwsze nie zawsze warto wierzyć informacjom z wizytówki na profilu firmy na Google (pamiętajmy, że to nie opisywana firma jest administratorem tych danych - tylko Google, a bywa, że internetowy gigant publikuje...
-
Channel: Islandia
2025-01-19, 20:34 -
-
Ciekawy browar, a właściwie mikrobrowar, działający od 2023 roku w Bieruniu.
Znajduje się w restauracji "Stylowa" w sporym budynku vis a vis centralnego przystanku autobusowego.
Przez cały dzień są dogodne i dość częste połączenia do Oświęcimia i Tychów. Dojazd...-
Channel: Śląskie
-
-
Pierwsze geotermalne piwa warzone w Europie
„Bez wątpienia największym wynalazkiem ludzkości jest piwo. No, koło też jest ważne, ale nie pasuje do pizzy…”.
Autorem tej błyskotliwej uwagi jest Dave Barr, amerykański dziennikarz i laureat nagrody Pulitzera. Być może...-
Channel: Islandia
2024-11-03, 01:56 -
-
W środkowej części północnej Islandii - w osadzie liczącej ledwie stu kilku mieszkańców - powstał pierwszy w tym kraju (o surowym klimacie) mikrobrowar.
Árskógssandur (zamiennie: Litli-Árskógssandur) to niewielka miejscowość na zachodnim wybrzeżu najdłuższego (około 60 km długości...-
Channel: Islandia
2024-09-28, 23:39 -
- Loading...
- Koniec listy.
Comment