Mikrobrowar "Czterej Pancerni" ruszył do ataku:-)

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • jacer
    Pułkownik Chmielowy Ekspert
    • 2006.03
    • 9875

    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Marusia Wyświetlenie odpowiedzi
    No bo nie używałam tej przerwy, jedynie przy pszenicach, to się nie znam
    Czas zacząć robić jak pan Bóg przykazał.

    Ja bym zrobił tak:

    52st - 15 min
    63st - 30 min
    71st - 30 min
    Milicki Browar Rynkowy
    Grupa STYRIAN

    (1+sqrt5)/2
    "Nie ma (...) piwa, które smakowałoby wszystkim. Każdy browarnik, który próbuje takie przygotować, skazany jest na klęskę" - Michael Jackson
    "Dobrzy ludzie piją dobre piwa" - Hunter S. Thompson
    No Hops, no Glory :)

    Comment

    • Marusia
      Marszałek Browarów Rzemieślniczych
      🍼🍼
      • 2001.02
      • 20221

      Ale ja się pytałam tylko o białkową. Zrobiłam 10 minut, nie ma co przesadzać, szkoda potencjalnej piany
      www.warsztatpiwowarski.pl
      www.festiwaldobregopiwa.pl

      www.wrowar.com.pl



      Comment

      • Marusia
        Marszałek Browarów Rzemieślniczych
        🍼🍼
        • 2001.02
        • 20221

        Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Marusia Wyświetlenie odpowiedzi
        czekoladowy 0,2
        Zamiast tego poszło 100 g Carafa II, trochę za dużo, bo ten dubbelek nie miał być całkiem ciemny ale jakoś tak się sypło
        www.warsztatpiwowarski.pl
        www.festiwaldobregopiwa.pl

        www.wrowar.com.pl



        Comment

        • Marusia
          Marszałek Browarów Rzemieślniczych
          🍼🍼
          • 2001.02
          • 20221

          Ha! Premiera refraktometru!

          Brzeczka przednia ma 20 blg
          www.warsztatpiwowarski.pl
          www.festiwaldobregopiwa.pl

          www.wrowar.com.pl



          Comment

          • Marusia
            Marszałek Browarów Rzemieślniczych
            🍼🍼
            • 2001.02
            • 20221

            Dubbelek (do którego zapomniałam dodać cukru) został zadany gęstwą Belgian Abbey II i już pięknie odfermentowuje z 16 blg.

            Przedwczoraj powstał lagerek:

            4 kg pilzneński
            1 kg monachijski

            Zacieranie:
            45 min. 62 st.
            45 min.
            72 st.

            Chmielenie 60 min.

            Marynka 30 g na początek
            marynka 20 g po 30 minutach
            Cascade 20 g po 50 minutach

            Wyszło jakieś 29 l 11 blg. Przełomu nie było, za to fermentor przez pomyłkę stał całą noc na dworze, więc rano brzeczka miała z 5 stopni i pojawiło się dużo osadów zimnych, no, to przynajmniej na dno opadną, a nie będą mi piwa zmętniać.

            Temperatura była na oko, bo moje OBA termometry elektroniczne wysiadły w jednym momencie. Nie, nie chodzi o wymianę bateryjek

            Piwko zadane świeżo rozruszanymi Budvar Lagerami, już czapa piany jest, pora zanieść do piwnniczki
            Last edited by Marusia; 2008-11-21, 11:35.
            www.warsztatpiwowarski.pl
            www.festiwaldobregopiwa.pl

            www.wrowar.com.pl



            Comment

            • hasintus
              Kapitan Lagerowej Marynarki
              • 2006.07
              • 850

              Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Marusia Wyświetlenie odpowiedzi
              Wyszło jakieś 29 l 11 blg. Przełomu nie było,
              Może to i lepiej bo zbyt obfity „przełom” prowadzi do nadmiernego wytrącenia białka hydrofobowego odpowiedzialnego za pienistość piwa.

              Comment

              • anteks
                Generał Wszelkich Fermentacji
                🥛🥛🥛
                • 2003.08
                • 10768

                Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika hasintus Wyświetlenie odpowiedzi
                Może to i lepiej bo zbyt obfity „przełom” prowadzi do nadmiernego wytrącenia białka hydrofobowego odpowiedzialnego za pienistość piwa.
                czy to znaczy że lepiej nie robić przełomu , a piwo będzie miało lepszą pianę ?
                Mniej książków więcej piwa

                Comment

                • Marusia
                  Marszałek Browarów Rzemieślniczych
                  🍼🍼
                  • 2001.02
                  • 20221

                  Dzisiaj Tripel:
                  6,2 kg pilzneński
                  1 kg monachijski
                  0,25 kg special B

                  Zacieranie: trudno wyczuć - testujemy termometr od Marka-C

                  Tzn. taka zaaferowana nim byłam, że nie patrzyłam na godzinę, ale chyba wyszło mniej więcej po 45 minut w 62 st. i 72 st.

                  Termometr strasznie szybko reagował na zmiany temperatury, straciłam komfort warzenia (czyli nie żyję już w błogiej nieświadomości, że mi temperatura spada tu i ówdzie, tzn., wiedziałam o tym, ale póki nie widziałam, to się nie przejmowałam)
                  www.warsztatpiwowarski.pl
                  www.festiwaldobregopiwa.pl

                  www.wrowar.com.pl



                  Comment

                  • Seta
                    Pułkownik Chmielowy Ekspert
                    • 2002.10
                    • 6964

                    Napisz jak tam Twój przełom
                    Wszystkim zainteresowanych zapraszam do Gabinetu Medycyny Estetycznej w Warszawie. Ręczę za jakość usług. Info PW.

                    Comment

                    • Marusia
                      Marszałek Browarów Rzemieślniczych
                      🍼🍼
                      • 2001.02
                      • 20221

                      Seta, bo Ci łomem przyłomie, Ty łomie

                      Plan jest taki, że z wysłodzin tripla, tak jak i w zeszłym roku, powstanie podpiwek.

                      Do gotowania tripelka, 60 min.:
                      - 35 g marynka na 60 min.
                      - 20 g lubelski na 15 minut
                      - 7 g kolendra na 15 min.
                      - 0,25 kg cukier kandyzowany ciemny na 15 min.
                      - 0,25 kg cukier biały na 15 min.

                      W zeszłym roku do podpiwku potriplowego dodałam laskę cynamonu, ale w smaku nie było jej w ogóle czuć. Zastanawiam się nad miodkiem lipowym, mam jeszcze resztę z zeszłego roku z zaprzyjaźnionej (przez JAQBĘ) pasieki, aromatyczny jest cudnie.
                      www.warsztatpiwowarski.pl
                      www.festiwaldobregopiwa.pl

                      www.wrowar.com.pl



                      Comment

                      • kopyr
                        Pułkownik Chmielowy Ekspert
                        • 2004.06
                        • 9475

                        Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Marusia Wyświetlenie odpowiedzi
                        dodałam laskę cynamonu,
                        Chyba korę cynamonu, no chyba że miałaś na myśli laskę wanilii.
                        blog.kopyra.com

                        Comment

                        • Marusia
                          Marszałek Browarów Rzemieślniczych
                          🍼🍼
                          • 2001.02
                          • 20221

                          No, korę, korę, ale ona jest w kształcie laski
                          www.warsztatpiwowarski.pl
                          www.festiwaldobregopiwa.pl

                          www.wrowar.com.pl



                          Comment

                          • Marusia
                            Marszałek Browarów Rzemieślniczych
                            🍼🍼
                            • 2001.02
                            • 20221

                            Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Seta Wyświetlenie odpowiedzi
                            Napisz jak tam Twój przełom
                            Panie i Panowie - jaja jak berety. Przełom był, ale dopiero po dodaniu lubelskiego od Sety

                            Można by zwalić na marynkę wesołą, ale tez nie bardzo - poprzedni belg był tylko na wesołej marynce i przełom był.

                            Jestem głupsza niż na początku
                            www.warsztatpiwowarski.pl
                            www.festiwaldobregopiwa.pl

                            www.wrowar.com.pl



                            Comment

                            • Marusia
                              Marszałek Browarów Rzemieślniczych
                              🍼🍼
                              • 2001.02
                              • 20221

                              Heh, wysłodek potriplowy z kolei nie miał przełomu, a był chmielony 2 x 10 g lubelskim

                              Na koniec gotowania poszły 3 łyżki miodu. Wyszło jakieś 10 l 5 blg. Tripla wyszło ok. 25 l 20 blg.

                              Zadano gęstwą Belgian Abbey II, oba dwa
                              www.warsztatpiwowarski.pl
                              www.festiwaldobregopiwa.pl

                              www.wrowar.com.pl



                              Comment

                              • Marusia
                                Marszałek Browarów Rzemieślniczych
                                🍼🍼
                                • 2001.02
                                • 20221

                                Dubbelek kardamonowy faktycznie pachnie kardamonem, mimo, że dałam go tylko odrobinkę! Nie jestem pewna, czy mi się ten zapach podoba, ale cóż, w końcu eksperymencić trzeba

                                Na razie na cichej zszedł z 16 do 4, dam mu jeszcze czasu parę dni, może dojdzie do 3...
                                www.warsztatpiwowarski.pl
                                www.festiwaldobregopiwa.pl

                                www.wrowar.com.pl



                                Comment

                                Przetwarzanie...
                                X