Mikrobrowar "Czterej Pancerni" ruszył do ataku:-)

Collapse
X
 
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • jacer
    Pułkownik Chmielowy Ekspert
    • 2006.03
    • 9875

    #781
    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Marusia
    No bo nie używałam tej przerwy, jedynie przy pszenicach, to się nie znam
    Czas zacząć robić jak pan Bóg przykazał.

    Ja bym zrobił tak:

    52st - 15 min
    63st - 30 min
    71st - 30 min
    Milicki Browar Rynkowy
    Grupa STYRIAN

    (1+sqrt5)/2
    "Nie ma (...) piwa, które smakowałoby wszystkim. Każdy browarnik, który próbuje takie przygotować, skazany jest na klęskę" - Michael Jackson
    "Dobrzy ludzie piją dobre piwa" - Hunter S. Thompson
    No Hops, no Glory :)

    Comment

    • Marusia
      Marszałek Browarów Rzemieślniczych
      🍼🍼
      • 2001.02
      • 20221

      #782
      Ale ja się pytałam tylko o białkową. Zrobiłam 10 minut, nie ma co przesadzać, szkoda potencjalnej piany
      www.warsztatpiwowarski.pl
      www.festiwaldobregopiwa.pl

      www.wrowar.com.pl



      Comment

      • Marusia
        Marszałek Browarów Rzemieślniczych
        🍼🍼
        • 2001.02
        • 20221

        #783
        Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Marusia
        czekoladowy 0,2
        Zamiast tego poszło 100 g Carafa II, trochę za dużo, bo ten dubbelek nie miał być całkiem ciemny ale jakoś tak się sypło
        www.warsztatpiwowarski.pl
        www.festiwaldobregopiwa.pl

        www.wrowar.com.pl



        Comment

        • Marusia
          Marszałek Browarów Rzemieślniczych
          🍼🍼
          • 2001.02
          • 20221

          #784
          Ha! Premiera refraktometru!

          Brzeczka przednia ma 20 blg
          www.warsztatpiwowarski.pl
          www.festiwaldobregopiwa.pl

          www.wrowar.com.pl



          Comment

          • Marusia
            Marszałek Browarów Rzemieślniczych
            🍼🍼
            • 2001.02
            • 20221

            #785
            Dubbelek (do którego zapomniałam dodać cukru) został zadany gęstwą Belgian Abbey II i już pięknie odfermentowuje z 16 blg.

            Przedwczoraj powstał lagerek:

            4 kg pilzneński
            1 kg monachijski

            Zacieranie:
            45 min. 62 st.
            45 min.
            72 st.

            Chmielenie 60 min.

            Marynka 30 g na początek
            marynka 20 g po 30 minutach
            Cascade 20 g po 50 minutach

            Wyszło jakieś 29 l 11 blg. Przełomu nie było, za to fermentor przez pomyłkę stał całą noc na dworze, więc rano brzeczka miała z 5 stopni i pojawiło się dużo osadów zimnych, no, to przynajmniej na dno opadną, a nie będą mi piwa zmętniać.

            Temperatura była na oko, bo moje OBA termometry elektroniczne wysiadły w jednym momencie. Nie, nie chodzi o wymianę bateryjek

            Piwko zadane świeżo rozruszanymi Budvar Lagerami, już czapa piany jest, pora zanieść do piwnniczki
            Ostatnia zmiana dokonana przez Marusia; 2008-11-21, 11:35.
            www.warsztatpiwowarski.pl
            www.festiwaldobregopiwa.pl

            www.wrowar.com.pl



            Comment

            • hasintus
              Kapitan Lagerowej Marynarki
              • 2006.07
              • 850

              #786
              Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Marusia
              Wyszło jakieś 29 l 11 blg. Przełomu nie było,
              Może to i lepiej bo zbyt obfity „przełom” prowadzi do nadmiernego wytrącenia białka hydrofobowego odpowiedzialnego za pienistość piwa.

              Comment

              • anteks
                Generał Wszelkich Fermentacji
                🥛🥛🥛🥛
                • 2003.08
                • 10795

                #787
                Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika hasintus
                Może to i lepiej bo zbyt obfity „przełom” prowadzi do nadmiernego wytrącenia białka hydrofobowego odpowiedzialnego za pienistość piwa.
                czy to znaczy że lepiej nie robić przełomu , a piwo będzie miało lepszą pianę ?
                Mniej książków więcej piwa

                Comment

                • Marusia
                  Marszałek Browarów Rzemieślniczych
                  🍼🍼
                  • 2001.02
                  • 20221

                  #788
                  Dzisiaj Tripel:
                  6,2 kg pilzneński
                  1 kg monachijski
                  0,25 kg special B

                  Zacieranie: trudno wyczuć - testujemy termometr od Marka-C

                  Tzn. taka zaaferowana nim byłam, że nie patrzyłam na godzinę, ale chyba wyszło mniej więcej po 45 minut w 62 st. i 72 st.

                  Termometr strasznie szybko reagował na zmiany temperatury, straciłam komfort warzenia (czyli nie żyję już w błogiej nieświadomości, że mi temperatura spada tu i ówdzie, tzn., wiedziałam o tym, ale póki nie widziałam, to się nie przejmowałam)
                  www.warsztatpiwowarski.pl
                  www.festiwaldobregopiwa.pl

                  www.wrowar.com.pl



                  Comment

                  • Seta
                    D(r)u(c)h nieuchwytny
                    • 2002.10
                    • 6964

                    #789
                    Napisz jak tam Twój przełom

                    Comment

                    • Marusia
                      Marszałek Browarów Rzemieślniczych
                      🍼🍼
                      • 2001.02
                      • 20221

                      #790
                      Seta, bo Ci łomem przyłomie, Ty łomie

                      Plan jest taki, że z wysłodzin tripla, tak jak i w zeszłym roku, powstanie podpiwek.

                      Do gotowania tripelka, 60 min.:
                      - 35 g marynka na 60 min.
                      - 20 g lubelski na 15 minut
                      - 7 g kolendra na 15 min.
                      - 0,25 kg cukier kandyzowany ciemny na 15 min.
                      - 0,25 kg cukier biały na 15 min.

                      W zeszłym roku do podpiwku potriplowego dodałam laskę cynamonu, ale w smaku nie było jej w ogóle czuć. Zastanawiam się nad miodkiem lipowym, mam jeszcze resztę z zeszłego roku z zaprzyjaźnionej (przez JAQBĘ) pasieki, aromatyczny jest cudnie.
                      www.warsztatpiwowarski.pl
                      www.festiwaldobregopiwa.pl

                      www.wrowar.com.pl



                      Comment

                      • kopyr
                        Pułkownik Chmielowy Ekspert
                        • 2004.06
                        • 9475

                        #791
                        Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Marusia
                        dodałam laskę cynamonu,
                        Chyba korę cynamonu, no chyba że miałaś na myśli laskę wanilii.
                        blog.kopyra.com

                        Comment

                        • Marusia
                          Marszałek Browarów Rzemieślniczych
                          🍼🍼
                          • 2001.02
                          • 20221

                          #792
                          No, korę, korę, ale ona jest w kształcie laski
                          www.warsztatpiwowarski.pl
                          www.festiwaldobregopiwa.pl

                          www.wrowar.com.pl



                          Comment

                          • Marusia
                            Marszałek Browarów Rzemieślniczych
                            🍼🍼
                            • 2001.02
                            • 20221

                            #793
                            Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Seta
                            Napisz jak tam Twój przełom
                            Panie i Panowie - jaja jak berety. Przełom był, ale dopiero po dodaniu lubelskiego od Sety

                            Można by zwalić na marynkę wesołą, ale tez nie bardzo - poprzedni belg był tylko na wesołej marynce i przełom był.

                            Jestem głupsza niż na początku
                            www.warsztatpiwowarski.pl
                            www.festiwaldobregopiwa.pl

                            www.wrowar.com.pl



                            Comment

                            • Marusia
                              Marszałek Browarów Rzemieślniczych
                              🍼🍼
                              • 2001.02
                              • 20221

                              #794
                              Heh, wysłodek potriplowy z kolei nie miał przełomu, a był chmielony 2 x 10 g lubelskim

                              Na koniec gotowania poszły 3 łyżki miodu. Wyszło jakieś 10 l 5 blg. Tripla wyszło ok. 25 l 20 blg.

                              Zadano gęstwą Belgian Abbey II, oba dwa
                              www.warsztatpiwowarski.pl
                              www.festiwaldobregopiwa.pl

                              www.wrowar.com.pl



                              Comment

                              • Marusia
                                Marszałek Browarów Rzemieślniczych
                                🍼🍼
                                • 2001.02
                                • 20221

                                #795
                                Dubbelek kardamonowy faktycznie pachnie kardamonem, mimo, że dałam go tylko odrobinkę! Nie jestem pewna, czy mi się ten zapach podoba, ale cóż, w końcu eksperymencić trzeba

                                Na razie na cichej zszedł z 16 do 4, dam mu jeszcze czasu parę dni, może dojdzie do 3...
                                www.warsztatpiwowarski.pl
                                www.festiwaldobregopiwa.pl

                                www.wrowar.com.pl



                                Comment

                                Related Topics

                                Collapse

                                Przetwarzanie...