Mikrobrowar "Czterej Pancerni" ruszył do ataku:-)

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • DanielJakubowski
    Kapitan Lagerowej Marynarki
    • 2005.12
    • 791

    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Marusia Wyświetlenie odpowiedzi

    Na razie na cichej zszedł z 16 do 4
    To bardzo cicha ta cicha
    Pozdrawiam
    dj

    Comment

    • Marusia
      Marszałek Browarów Rzemieślniczych
      🍼🍼
      • 2001.02
      • 20221

      Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika DanielJakubowski Wyświetlenie odpowiedzi
      To bardzo cicha ta cicha
      Po "cichej" miał być przecinek
      www.warsztatpiwowarski.pl
      www.festiwaldobregopiwa.pl

      www.wrowar.com.pl



      Comment

      • Marusia
        Marszałek Browarów Rzemieślniczych
        🍼🍼
        • 2001.02
        • 20221

        Wczoraj zacierał się koelsch, tzn. Peterlsch

        Słody:
        4,5 kg pilzneński
        1 kg pszeniczny

        Zacieranie:
        60 min. 62 st.
        30 min. 72 st.

        Gotowanie 60 min.
        lubelski 45 g na początek
        lubelski 30 g po 45 minutach

        Brzeczka schłodziła się na amen na tarasie przez noc - tym razem celowe działanie, gdyż drożdże (German Ale) będę miała dopiero po południu, więc się akurat trochę podgrzeje.
        www.warsztatpiwowarski.pl
        www.festiwaldobregopiwa.pl

        www.wrowar.com.pl



        Comment

        • Marusia
          Marszałek Browarów Rzemieślniczych
          🍼🍼
          • 2001.02
          • 20221

          Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Marusia Wyświetlenie odpowiedzi
          Dubbelek kardamonowy faktycznie pachnie kardamonem, mimo, że dałam go tylko odrobinkę! Nie jestem pewna, czy mi się ten zapach podoba, ale cóż, w końcu eksperymencić trzeba

          Na razie na cichej zszedł z 16 do 4, dam mu jeszcze czasu parę dni, może dojdzie do 3...
          Dubbelek już w butelkach. Ludzie, chyba odkryłam recepturę na Czarną Fortunę

          W każdym razie ten kardamon polokoktą jakoś zajeżdża
          www.warsztatpiwowarski.pl
          www.festiwaldobregopiwa.pl

          www.wrowar.com.pl



          Comment

          • Marusia
            Marszałek Browarów Rzemieślniczych
            🍼🍼
            • 2001.02
            • 20221

            Dziś Grodziskie IV. Zaszaleję z przerwami, a co mi tam.

            Słody:
            pszeniczny 1,75 kg
            wędzony 2,75 kg

            Zacieranie:
            30 min. 37 st.
            20 min. 52 st.
            10 min. 62 st.
            45 min. 72 st.
            20 min. 75 st.
            Last edited by Marusia; 2008-12-23, 15:17.
            www.warsztatpiwowarski.pl
            www.festiwaldobregopiwa.pl

            www.wrowar.com.pl



            Comment

            • jkocurek
              Major Piwnych Rewolucji
              • 2006.12
              • 1030

              Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Marusia Wyświetlenie odpowiedzi
              Zacieranie:
              30 min. 37 st.
              20 min. 52 st.
              Obawiam się, że po tym możesz nie mieć piany.
              Pozdrawiam,
              Jacek
              Świentechlywiki

              Comment

              • Marusia
                Marszałek Browarów Rzemieślniczych
                🍼🍼
                • 2001.02
                • 20221

                Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika jkocurek Wyświetlenie odpowiedzi
                Obawiam się, że po tym możesz nie mieć piany.
                Robię wg oryginalnego przepisu na Grodzisza te 2 pierwsze przerwy, więc miejmy nadzieję, ze jednak nie będzie tak źle Poeksperymentować trzeba
                www.warsztatpiwowarski.pl
                www.festiwaldobregopiwa.pl

                www.wrowar.com.pl



                Comment

                • jkocurek
                  Major Piwnych Rewolucji
                  • 2006.12
                  • 1030

                  Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Marusia Wyświetlenie odpowiedzi
                  Robię wg oryginalnego przepisu na Grodzisza te 2 pierwsze przerwy, więc miejmy nadzieję, ze jednak nie będzie tak źle Poeksperymentować trzeba
                  Tyż prowda, ale słód się mocno zmienił od czasów kiedy produkowano Grodzisza. Ostatnio za każdym razem jak robiłem ponad 10' przerwę białkową to piana była marna.
                  Pozdrawiam,
                  Jacek
                  Świentechlywiki

                  Comment

                  • Marusia
                    Marszałek Browarów Rzemieślniczych
                    🍼🍼
                    • 2001.02
                    • 20221

                    Oj, Kocurek, bo znowu będzie przesyłka

                    W każdym razie - Mapajak też robił wg tej instrukcji, zaraz zajrzę do jego tematu, czy narzekał na pianę

                    A w międzyczasie popijam mojego dubbelka, zaledwie 3 tygodnie w butelkach a jest pyszny! Lekko pachnie polokoktą, ale w smaku już jej nie czuć. Kolorystycznie nie trzyma się stylu, bo prawie czarny wyszedł, ale to taki piotrowicki dubbel, to mu wolno
                    www.warsztatpiwowarski.pl
                    www.festiwaldobregopiwa.pl

                    www.wrowar.com.pl



                    Comment

                    • Marusia
                      Marszałek Browarów Rzemieślniczych
                      🍼🍼
                      • 2001.02
                      • 20221

                      Przeczytałam, Mapajak ma pianę i cały czas takie przerwy robi, zatem bądźmy dobrej myśli
                      www.warsztatpiwowarski.pl
                      www.festiwaldobregopiwa.pl

                      www.wrowar.com.pl



                      Comment

                      • jkocurek
                        Major Piwnych Rewolucji
                        • 2006.12
                        • 1030

                        Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Marusia Wyświetlenie odpowiedzi
                        Oj, Kocurek, bo znowu będzie przesyłka

                        W każdym razie - Mapajak też robił wg tej instrukcji, zaraz zajrzę do jego tematu, czy narzekał na pianę
                        No wiesz chętnie przyjmę każdy Twój produkt :-)

                        Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Marusia Wyświetlenie odpowiedzi
                        Przeczytałam, Mapajak ma pianę i cały czas takie przerwy robi, zatem bądźmy dobrej myśli
                        W takim wypadku jestem dobrej myśli. Może u mnie to przez ten słód z Optimy.
                        Pozdrawiam,
                        Jacek
                        Świentechlywiki

                        Comment

                        • Marusia
                          Marszałek Browarów Rzemieślniczych
                          🍼🍼
                          • 2001.02
                          • 20221

                          Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika jkocurek Wyświetlenie odpowiedzi

                          W takim wypadku jestem dobrej myśli. Może u mnie to przez ten słód z Optimy.
                          Czyli miałeś taki problem? No, zobaczymy. Ja robię na pszenicy i wędzonym Brewferm z Piwodzieja, notabene - strasznie dużo kiełków w zacierze
                          www.warsztatpiwowarski.pl
                          www.festiwaldobregopiwa.pl

                          www.wrowar.com.pl



                          Comment

                          • mwa
                            Pułkownik Chmielowy Ekspert
                            • 2003.01
                            • 5071

                            Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika jkocurek Wyświetlenie odpowiedzi
                            Może u mnie to przez ten słód z Optimy.
                            Ja jak nie robiłem białkowej to nie miałem piany, a od którejś z pierwszej warek robię przerwę białkową i piana jest.
                            Pozdrawiam Cię !!!!

                            Comment

                            • Marusia
                              Marszałek Browarów Rzemieślniczych
                              🍼🍼
                              • 2001.02
                              • 20221

                              Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika mwa Wyświetlenie odpowiedzi
                              Ja jak nie robiłem białkowej to nie miałem piany, a od którejś z pierwszej warek robię przerwę białkową i piana jest.
                              Coś w tym jest, wprawdzie zazwyczaj nie mam problemów z pianą, ale trwała się robi dopiero po jakimś czasie. A mój dubbelek, w którym zastosowałam białkową, już teraz ma idealną piankę.
                              www.warsztatpiwowarski.pl
                              www.festiwaldobregopiwa.pl

                              www.wrowar.com.pl



                              Comment

                              • Marusia
                                Marszałek Browarów Rzemieślniczych
                                🍼🍼
                                • 2001.02
                                • 20221

                                Oj, za dużo rzeczy na raz dziś robię i będę miała piwo bez piany. Zacierało się toto przez godzinę w teoretycznej temperaturze 62 stopnie - teoretycznej, bo w ferworze innych działań o warzeniu zapomniałam i pewnie pół godziny z tej godziny zacierało się w temp. 57-59 stopni

                                A co to będzie?
                                Lager bez pianowy

                                4,75 kg pilzneński
                                0,25 kg carahell

                                Obecnie trwa przerwa 72 stopnie 30 minut.
                                www.warsztatpiwowarski.pl
                                www.festiwaldobregopiwa.pl

                                www.wrowar.com.pl



                                Comment

                                Przetwarzanie...
                                X