Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Marusia
Wyświetlenie odpowiedzi
Mikrobrowar "Czterej Pancerni" ruszył do ataku:-)
Collapse
X
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika DanielJakubowski Wyświetlenie odpowiedziTo bardzo cicha ta cicha
Comment
-
-
Wczoraj zacierał się koelsch, tzn. Peterlsch
Słody:
4,5 kg pilzneński
1 kg pszeniczny
Zacieranie:
60 min. 62 st.
30 min. 72 st.
Gotowanie 60 min.
lubelski 45 g na początek
lubelski 30 g po 45 minutach
Brzeczka schłodziła się na amen na tarasie przez noc - tym razem celowe działanie, gdyż drożdże (German Ale) będę miała dopiero po południu, więc się akurat trochę podgrzeje.
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Marusia Wyświetlenie odpowiedziDubbelek kardamonowy faktycznie pachnie kardamonem, mimo, że dałam go tylko odrobinkę! Nie jestem pewna, czy mi się ten zapach podoba, ale cóż, w końcu eksperymencić trzeba
Na razie na cichej zszedł z 16 do 4, dam mu jeszcze czasu parę dni, może dojdzie do 3...
W każdym razie ten kardamon polokoktą jakoś zajeżdża
Comment
-
-
Dziś Grodziskie IV. Zaszaleję z przerwami, a co mi tam.
Słody:
pszeniczny 1,75 kg
wędzony 2,75 kg
Zacieranie:
30 min. 37 st.
20 min. 52 st.
10 min. 62 st.
45 min. 72 st.
20 min. 75 st.Last edited by Marusia; 2008-12-23, 15:17.
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Marusia Wyświetlenie odpowiedziZacieranie:
30 min. 37 st.
20 min. 52 st.Pozdrawiam,
Jacek
Świentechlywiki
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika jkocurek Wyświetlenie odpowiedziObawiam się, że po tym możesz nie mieć piany.
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Marusia Wyświetlenie odpowiedziRobię wg oryginalnego przepisu na Grodzisza te 2 pierwsze przerwy, więc miejmy nadzieję, ze jednak nie będzie tak źle Poeksperymentować trzebaPozdrawiam,
Jacek
Świentechlywiki
Comment
-
-
Oj, Kocurek, bo znowu będzie przesyłka
W każdym razie - Mapajak też robił wg tej instrukcji, zaraz zajrzę do jego tematu, czy narzekał na pianę
A w międzyczasie popijam mojego dubbelka, zaledwie 3 tygodnie w butelkach a jest pyszny! Lekko pachnie polokoktą, ale w smaku już jej nie czuć. Kolorystycznie nie trzyma się stylu, bo prawie czarny wyszedł, ale to taki piotrowicki dubbel, to mu wolno
Comment
-
-
Przeczytałam, Mapajak ma pianę i cały czas takie przerwy robi, zatem bądźmy dobrej myśli
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Marusia Wyświetlenie odpowiedziOj, Kocurek, bo znowu będzie przesyłka
W każdym razie - Mapajak też robił wg tej instrukcji, zaraz zajrzę do jego tematu, czy narzekał na pianę
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Marusia Wyświetlenie odpowiedziPrzeczytałam, Mapajak ma pianę i cały czas takie przerwy robi, zatem bądźmy dobrej myśliPozdrawiam,
Jacek
Świentechlywiki
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika jkocurek Wyświetlenie odpowiedzi
W takim wypadku jestem dobrej myśli. Może u mnie to przez ten słód z Optimy.
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika jkocurek Wyświetlenie odpowiedziMoże u mnie to przez ten słód z Optimy.Pozdrawiam Cię !!!!
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika mwa Wyświetlenie odpowiedziJa jak nie robiłem białkowej to nie miałem piany, a od którejś z pierwszej warek robię przerwę białkową i piana jest.
Comment
-
-
Oj, za dużo rzeczy na raz dziś robię i będę miała piwo bez piany. Zacierało się toto przez godzinę w teoretycznej temperaturze 62 stopnie - teoretycznej, bo w ferworze innych działań o warzeniu zapomniałam i pewnie pół godziny z tej godziny zacierało się w temp. 57-59 stopni
A co to będzie?
Lager bez pianowy
4,75 kg pilzneński
0,25 kg carahell
Obecnie trwa przerwa 72 stopnie 30 minut.
Comment
-
Comment