Mikrobrowar "Czterej Pancerni" ruszył do ataku:-)
Collapse
X
-
-
Comment
-
Wczoraj zacierał się koelsch, tzn. Peterlsch
Słody:
4,5 kg pilzneński
1 kg pszeniczny
Zacieranie:
60 min. 62 st.
30 min. 72 st.
Gotowanie 60 min.
lubelski 45 g na początek
lubelski 30 g po 45 minutach
Brzeczka schłodziła się na amen na tarasie przez noc - tym razem celowe działanie, gdyż drożdże (German Ale) będę miała dopiero po południu, więc się akurat trochę podgrzeje.Comment
-
Dubbelek kardamonowy faktycznie pachnie kardamonem, mimo, że dałam go tylko odrobinkę! Nie jestem pewna, czy mi się ten zapach podoba, ale cóż, w końcu eksperymencić trzeba
Na razie na cichej zszedł z 16 do 4, dam mu jeszcze czasu parę dni, może dojdzie do 3...
W każdym razie ten kardamon polokoktą jakoś zajeżdżaComment
-
Dziś Grodziskie IV. Zaszaleję z przerwami, a co mi tam.
Słody:
pszeniczny 1,75 kg
wędzony 2,75 kg
Zacieranie:
30 min. 37 st.
20 min. 52 st.
10 min. 62 st.
45 min. 72 st.
20 min. 75 st.Ostatnia zmiana dokonana przez Marusia; 2008-12-23, 15:17.Comment
-
Comment
-
Tyż prowda, ale słód się mocno zmienił od czasów kiedy produkowano Grodzisza. Ostatnio za każdym razem jak robiłem ponad 10' przerwę białkową to piana była marna.Pozdrawiam,
Jacek
ŚwientechlywikiComment
-
Oj, Kocurek, bo znowu będzie przesyłka
W każdym razie - Mapajak też robił wg tej instrukcji, zaraz zajrzę do jego tematu, czy narzekał na pianę
A w międzyczasie popijam mojego dubbelka, zaledwie 3 tygodnie w butelkach a jest pyszny! Lekko pachnie polokoktą, ale w smaku już jej nie czuć. Kolorystycznie nie trzyma się stylu, bo prawie czarny wyszedł, ale to taki piotrowicki dubbel, to mu wolnoComment
-
Przeczytałam, Mapajak ma pianę i cały czas takie przerwy robi, zatem bądźmy dobrej myśliComment
-
W takim wypadku jestem dobrej myśli. Może u mnie to przez ten słód z Optimy.Pozdrawiam,
Jacek
ŚwientechlywikiComment
-
Comment
-
Coś w tym jest, wprawdzie zazwyczaj nie mam problemów z pianą, ale trwała się robi dopiero po jakimś czasie. A mój dubbelek, w którym zastosowałam białkową, już teraz ma idealną piankę.Comment
-
Oj, za dużo rzeczy na raz dziś robię i będę miała piwo bez piany. Zacierało się toto przez godzinę w teoretycznej temperaturze 62 stopnie - teoretycznej, bo w ferworze innych działań o warzeniu zapomniałam i pewnie pół godziny z tej godziny zacierało się w temp. 57-59 stopni
A co to będzie?
Lager bez pianowy
4,75 kg pilzneński
0,25 kg carahell
Obecnie trwa przerwa 72 stopnie 30 minut.Comment
Related Topics
Collapse
-
Właściwie trzeba zacząć od tego, że nie wiadomo, do jakiej kategorii ten browar zakwalifikować.
Brews Brothers powstał w 2018 roku. Zlokalizowany jest w jednorodzinnym domu we wschodniej dzielnicy Bukaresztu niedaleko stadionu narodowego.
Z głównego dworca kolejowego jest stąd...-
Channel: Rumunia
2023-12-20, 22:22 -
-
Część wpisów w sieci sugerowała, że browar ten już nie działa, inne nie. Ale po pierwsze nie zawsze warto wierzyć informacjom z wizytówki na profilu firmy na Google (pamiętajmy, że to nie opisywana firma jest administratorem tych danych - tylko Google, a bywa, że internetowy gigant publikuje...
-
Channel: Islandia
2025-01-19, 20:34 -
-
Ciekawy browar, a właściwie mikrobrowar, działający od 2023 roku w Bieruniu.
Znajduje się w restauracji "Stylowa" w sporym budynku vis a vis centralnego przystanku autobusowego.
Przez cały dzień są dogodne i dość częste połączenia do Oświęcimia i Tychów. Dojazd...-
Channel: Śląskie
-
-
Pierwsze geotermalne piwa warzone w Europie
„Bez wątpienia największym wynalazkiem ludzkości jest piwo. No, koło też jest ważne, ale nie pasuje do pizzy…”.
Autorem tej błyskotliwej uwagi jest Dave Barr, amerykański dziennikarz i laureat nagrody Pulitzera. Być może...-
Channel: Islandia
2024-11-03, 01:56 -
-
W środkowej części północnej Islandii - w osadzie liczącej ledwie stu kilku mieszkańców - powstał pierwszy w tym kraju (o surowym klimacie) mikrobrowar.
Árskógssandur (zamiennie: Litli-Árskógssandur) to niewielka miejscowość na zachodnim wybrzeżu najdłuższego (około 60 km długości...-
Channel: Islandia
2024-09-28, 23:39 -
- Loading...
- Koniec listy.
Comment