Mikrobrowar "Czterej Pancerni" ruszył do ataku:-)

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • Marusia
    Marszałek Browarów Rzemieślniczych
    🍼🍼
    • 2001.02
    • 20221

    Dziś porter, bazuję na przepisie Mwa - wprowadziłam jedynie zmianę proporcji pilzneńskiego do monachijskiego, reszta podobnie:

    Słody:
    - pilzneński 3 kg;
    - monachijski 3 kg;
    - karmelowy ciemny 0,5 kg;
    - karmelowy jasny 0,5 kg;
    - carafa 18g (akurat dokładnie tyle zostało z poprzedniego warzenia ześrutowanej Carafy II)

    - ekstrakt jasny nachmielony WES 1,7 kg;
    - ekstrakt barwiący WES 0,5 kg;

    I tu pytanie: czy ktoś już dodawał chmielonego ekstraktu? Zastanawiam się, czy jeszcze dodawać szyszek do gotowania, czy wystarczy tego, co w ekstrakcie?
    Last edited by Marusia; 2009-01-20, 13:02.
    www.warsztatpiwowarski.pl
    www.festiwaldobregopiwa.pl

    www.wrowar.com.pl



    Comment

    • mapajak
      D(r)u(c)h nieuchwytny
      • 2002.12
      • 1187

      Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Marusia Wyświetlenie odpowiedzi
      I tu pytanie: czy ktoś już dodawał chmielonego ekstraktu? Zastanawiam się, czy jeszcze dodawać szyszek do gotowania, czy wystarczy tego, co w ekstrakcie?
      Na stronie WES jest napisane, że z tej puszki można zrobić do 12 litrów delikatnie chmielonego piwa. Przeliczając, taka ilość na pewno nie wystarczy do nachmielenia 20 (?)litrów portera. Musisz coś dorzucić.

      Comment

      • krzychu-n
        Kapral Kuflowy Chlupacz
        • 2007.04
        • 35

        Robiłem portera z samych ekstraktów Wes-owych w tym 1 nachmielonego. Porter był dobry i to zdanie nie tylko moje, ale i osób częstowanych - no chyba, że nie były szczere - Ale jakbym teraz robił to bym dochmielił - chyba jednak trochę mało chmielu było.

        Comment

        • Marusia
          Marszałek Browarów Rzemieślniczych
          🍼🍼
          • 2001.02
          • 20221

          Tak też i myślę, tylko teraz się zastanawiam ile Mam tegoroczną marynkę, jakby ktoś miał jakieś sugestie Odrobina lubelskiego chyba też się znajdzie.
          www.warsztatpiwowarski.pl
          www.festiwaldobregopiwa.pl

          www.wrowar.com.pl



          Comment

          • mapajak
            D(r)u(c)h nieuchwytny
            • 2002.12
            • 1187

            Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Marusia Wyświetlenie odpowiedzi
            Tak też i myślę, tylko teraz się zastanawiam ile Mam tegoroczną marynkę, jakby ktoś miał jakieś sugestie Odrobina lubelskiego chyba też się znajdzie.
            50-60 % z tego co normalnie wrzucasz do portera

            Comment

            • Marusia
              Marszałek Browarów Rzemieślniczych
              🍼🍼
              • 2001.02
              • 20221

              Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika mapajak Wyświetlenie odpowiedzi
              50-60 % z tego co normalnie wrzucasz do portera
              ciekawe jest porównanie tego co "ja zwykle wrzucam" a tego, co wrzucił Mwa i zajął miejsce na pudle w Żywcu:
              ja:
              30 g marynki na początek
              10 g marynki po 50 min.

              Mwa:
              80 g marynki
              40 g lubelksiego


              Niezła różnica Wprawdzie mój porterek wyszedł taki se, ale muszę dziś spróbować, czy czuć w nim zbyt słabe nachmielenie.
              www.warsztatpiwowarski.pl
              www.festiwaldobregopiwa.pl

              www.wrowar.com.pl



              Comment

              • mapajak
                D(r)u(c)h nieuchwytny
                • 2002.12
                • 1187

                Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Marusia Wyświetlenie odpowiedzi
                ciekawe jest porównanie tego co "ja zwykle wrzucam" a tego, co wrzucił Mwa i zajął miejsce na pudle w Żywcu:
                ja:
                30 g marynki na początek
                10 g marynki po 50 min.

                Mwa:
                80 g marynki
                40 g lubelksiego


                Niezła różnica Wprawdzie mój porterek wyszedł taki se, ale muszę dziś spróbować, czy czuć w nim zbyt słabe nachmielenie.
                Zerknąłem w swoje notatki, ja do portera dałem:
                (90 min) marynka (g) ............................ 30 g
                (30 min) żatecki (sz) ..............................20 g

                czyli tyle co Ty, tylko że granulat, więc jakby trochę więcej w przeliczeniu na szyszki.
                Wcale nie wydaje mi się niedochmielony.

                Comment

                • Marusia
                  Marszałek Browarów Rzemieślniczych
                  🍼🍼
                  • 2001.02
                  • 20221

                  Wypośrodkuję to jakoś, bo dreszcz mnie przechodzi na myśl, że miałabym tyle marynki wsypać do portera Ale spróbuję dać więcej, niż zwykle, bo po to wzięłam tę recepturę, żeby zmodyfikować moją dotychczasową
                  www.warsztatpiwowarski.pl
                  www.festiwaldobregopiwa.pl

                  www.wrowar.com.pl



                  Comment

                  • Marusia
                    Marszałek Browarów Rzemieślniczych
                    🍼🍼
                    • 2001.02
                    • 20221

                    Postanowiłam dać 100% tego, co zwykle, co i tak jest mniej niż 50% dawki Mwa
                    www.warsztatpiwowarski.pl
                    www.festiwaldobregopiwa.pl

                    www.wrowar.com.pl



                    Comment

                    • Marusia
                      Marszałek Browarów Rzemieślniczych
                      🍼🍼
                      • 2001.02
                      • 20221

                      Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika jkocurek Wyświetlenie odpowiedzi
                      Obawiam się, że po tym możesz nie mieć piany.
                      To był komentarz do przerw w zacieraniu Grodzisza. Niniejszym informuję, że pianka jest bardzo ładna i trwała

                      Przy okazji informuję, że słód wędzony Brewferm jest dość ciemny i słabo wędzony Czyli mam piwo o kolorze bursztynowym z ledwo zaznaczoną wędzonką w tle.
                      www.warsztatpiwowarski.pl
                      www.festiwaldobregopiwa.pl

                      www.wrowar.com.pl



                      Comment

                      • Marusia
                        Marszałek Browarów Rzemieślniczych
                        🍼🍼
                        • 2001.02
                        • 20221

                        Co do portera: został zadany całością gęstwy po burzliwej fermentacji pilsa na mieszance Munich Lager & Pilsner Urquell. Po kilku godzinach drożdże wyszły z fermentora

                        Pilsik, mimo ciężkich początków, smakuje bardzo dobrze, niedługo szykujemy butelkowanie

                        A jutro - weizenbock
                        www.warsztatpiwowarski.pl
                        www.festiwaldobregopiwa.pl

                        www.wrowar.com.pl



                        Comment

                        • jkocurek
                          Major Piwnych Rewolucji
                          • 2006.12
                          • 1030

                          Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Marusia Wyświetlenie odpowiedzi
                          To był komentarz do przerw w zacieraniu Grodzisza. Niniejszym informuję, że pianka jest bardzo ładna i trwała

                          Przy okazji informuję, że słód wędzony Brewferm jest dość ciemny i słabo wędzony Czyli mam piwo o kolorze bursztynowym z ledwo zaznaczoną wędzonką w tle.
                          Jakby to nie brzmiało: cieszę się, że się pomyliłem
                          Pozdrawiam,
                          Jacek
                          Świentechlywiki

                          Comment

                          • Marusia
                            Marszałek Browarów Rzemieślniczych
                            🍼🍼
                            • 2001.02
                            • 20221

                            Dziś weizenbock na lenia, co tym razem nie oznacza jednej przerwy, tylko dwie przerwy z brakiem dekokcji

                            62 st. 40 min.
                            72 st. 40 min.

                            Słody:
                            1,5 kg pilzneński
                            1,5 kg monachijski
                            3 kg pszeniczny
                            0,5kg karmelowy jasny
                            0,15 kg karmelowy ciemny
                            www.warsztatpiwowarski.pl
                            www.festiwaldobregopiwa.pl

                            www.wrowar.com.pl



                            Comment

                            • Marusia
                              Marszałek Browarów Rzemieślniczych
                              🍼🍼
                              • 2001.02
                              • 20221

                              Chmielenie: tym razem marynka, szyszka, 25 g na 60 min.
                              www.warsztatpiwowarski.pl
                              www.festiwaldobregopiwa.pl

                              www.wrowar.com.pl



                              Comment

                              • Marusia
                                Marszałek Browarów Rzemieślniczych
                                🍼🍼
                                • 2001.02
                                • 20221

                                27 litrów 16 blg dostało gęstwę Weihenstephaner weizen, że tak uzupełnię
                                www.warsztatpiwowarski.pl
                                www.festiwaldobregopiwa.pl

                                www.wrowar.com.pl



                                Comment

                                Przetwarzanie...
                                X