Dziś porter, bazuję na przepisie Mwa - wprowadziłam jedynie zmianę proporcji pilzneńskiego do monachijskiego, reszta podobnie:
Słody:
- pilzneński 3 kg;
- monachijski 3 kg;
- karmelowy ciemny 0,5 kg;
- karmelowy jasny 0,5 kg;
- carafa 18g (akurat dokładnie tyle zostało z poprzedniego warzenia ześrutowanej Carafy II)
- ekstrakt jasny nachmielony WES 1,7 kg;
- ekstrakt barwiący WES 0,5 kg;
I tu pytanie: czy ktoś już dodawał chmielonego ekstraktu? Zastanawiam się, czy jeszcze dodawać szyszek do gotowania, czy wystarczy tego, co w ekstrakcie?
Słody:
- pilzneński 3 kg;
- monachijski 3 kg;
- karmelowy ciemny 0,5 kg;
- karmelowy jasny 0,5 kg;
- carafa 18g (akurat dokładnie tyle zostało z poprzedniego warzenia ześrutowanej Carafy II)
- ekstrakt jasny nachmielony WES 1,7 kg;
- ekstrakt barwiący WES 0,5 kg;
I tu pytanie: czy ktoś już dodawał chmielonego ekstraktu? Zastanawiam się, czy jeszcze dodawać szyszek do gotowania, czy wystarczy tego, co w ekstrakcie?
Comment