Mikrobrowar "Czterej Pancerni" ruszył do ataku:-)

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • Marusia
    Marszałek Browarów Rzemieślniczych
    🍼🍼
    • 2001.02
    • 20221

    Tych litrów w weizenbocku to raczej tak 25 jest Muszę sobie w końcu miarki na fermentorach narysować Wczoraj poszedł na cichą, równiez porter, o którym zapomniałam

    A dziś pszenica - rewolucyjne przerwy, jak na mnie:
    - 44 st. 25 minut
    - 55 st. 15 minut
    - 62 st. 20 minut
    - 72 st. 45 min.

    Pierwsza przerwa wynikła z tego, że gaz się skończył w butli, to stwierdziłąm, że skoro i tak czekam, to niech się i słód pomoczy. A skoro już był w wodzie, no to potem poszła przerwa w 55 stopniach i tak dalej Właśnie kończę zacieranie.

    Skład słodów tradycyjny:
    2,5 kg pilzneński
    2,5 kg pszeniczny
    www.warsztatpiwowarski.pl
    www.festiwaldobregopiwa.pl

    www.wrowar.com.pl



    Comment

    • Marusia
      Marszałek Browarów Rzemieślniczych
      🍼🍼
      • 2001.02
      • 20221

      Chmielenie: 15 g lubelski 2008

      I jest przełom
      Last edited by Marusia; 2009-02-20, 16:30.
      www.warsztatpiwowarski.pl
      www.festiwaldobregopiwa.pl

      www.wrowar.com.pl



      Comment

      • Krzysiu
        D(r)u(c)h nieuchwytny
        • 2001.02
        • 14936

        Przełom sam się robi, więc skąd ten problem?

        Wiem, czytałem o tym w innym temacie.

        Comment

        • Marusia
          Marszałek Browarów Rzemieślniczych
          🍼🍼
          • 2001.02
          • 20221

          To po co pytasz?


          Gęstwa Weihenstephaner Weizen, zebrana z weizenbocka, poszła szamać pyszną brzeczkę
          www.warsztatpiwowarski.pl
          www.festiwaldobregopiwa.pl

          www.wrowar.com.pl



          Comment

          • Marusia
            Marszałek Browarów Rzemieślniczych
            🍼🍼
            • 2001.02
            • 20221

            Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Marusia Wyświetlenie odpowiedzi

            A dziś coś a'la dubbelek, warka nr 113

            Słody:
            pilzneński 3 kg
            monachijski 2,5 kg
            karmelowy jasny 0,5 kg
            karmelowy ciemny 0,5 kg
            czekoladowy 0,2
            Jakby kto pytał, to z tego "dubbla" wyszedł bardzo fajny stout Kardamonowa coca-cola na pierwszym planie, a następnie kawa się pojawia i nie odpuszcza. Goryczka też fajna.

            Jak się tak patrzę na ten przepis, to się zastanawiam, skąd mi się uwidziało, że dubbel ma być taki ciemny?
            Last edited by Marusia; 2009-02-22, 20:59.
            www.warsztatpiwowarski.pl
            www.festiwaldobregopiwa.pl

            www.wrowar.com.pl



            Comment

            • Marusia
              Marszałek Browarów Rzemieślniczych
              🍼🍼
              • 2001.02
              • 20221

              Wszystkie fermentory puste - nie może tak być. Mąż goni do roboty, twierdzi,że piwa mało w piwnicy

              No to dziś na przekór wiośnie - pilsik. Pierwszy raz będę miała fermentację w ustabilizowanej temperaturze, gdyż wsadzę fermentor do lodówki Żegnaj, sezonowa niemożności robienia dolniaków

              Zasyp słodów:
              4,5 kg pilzneński
              0,5 kg monachijski.

              Przerwy:
              45 minut 63 st.
              30 min. 73 st.

              Podgrzanie do 78 -> filtracja.

              Przerwa pierwsza zbliża się ku końcowi
              www.warsztatpiwowarski.pl
              www.festiwaldobregopiwa.pl

              www.wrowar.com.pl



              Comment

              • Infam
                Kapitan Lagerowej Marynarki
                • 2005.05
                • 715

                Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Marusia Wyświetlenie odpowiedzi
                Wszystkie fermentory puste - nie może tak być. Mąż goni do roboty, twierdzi,że piwa mało w piwnicy
                Ma chłop rację.
                Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Marusia Wyświetlenie odpowiedzi
                Zasyp słodów:
                4,5 kg pilzneński
                0,5 kg monachijski.[..]
                Pilzneński pilzneńskiemu nie równy, a i monachijskich jest sporo. Jakie EBC (co do pilzneńskiego, to Strzegom; my mamy drobny deficyt... )
                Drożdże, chmiele?
                "Dużo to nie znaczy Dobrze
                Dobrze znaczy dużo"

                Comment

                • Marusia
                  Marszałek Browarów Rzemieślniczych
                  🍼🍼
                  • 2001.02
                  • 20221

                  Słód pilzneński ze Strzegomia, 3,6 EBC, monachijski Strzegom, 16 EBC.

                  Chmielenie zrobię takie, jak poprzednio - bardzo mi taka goryczka odpowiada, czyli 2 x po 30 g szyszek marynki (koło 9 alfa) i 1 x 30 lubelskiego (w poprzednich pilsach było Cascade, chcę porównać aromaty, póki tamte pilsy "nie wyszły")

                  Wiem, wiem, Cascade nie jest do pilsów, ale mi pasuje

                  Drożdże chcę wypróbować te nowe suche W 34/70.
                  www.warsztatpiwowarski.pl
                  www.festiwaldobregopiwa.pl

                  www.wrowar.com.pl



                  Comment

                  • Infam
                    Kapitan Lagerowej Marynarki
                    • 2005.05
                    • 715

                    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Marusia Wyświetlenie odpowiedzi
                    [...]Wiem, wiem, Cascade nie jest do pilsów, ale mi pasuje
                    Cascade jest lepszy do pilsów niż żatecki do marcowego (Dori, Twoje )
                    Nie czepiam się, przecież warzysz o klasę lepiej ode mnie.
                    "Dużo to nie znaczy Dobrze
                    Dobrze znaczy dużo"

                    Comment

                    • Marusia
                      Marszałek Browarów Rzemieślniczych
                      🍼🍼
                      • 2001.02
                      • 20221

                      Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Infam Wyświetlenie odpowiedzi
                      Nie czepiam się, przecież warzysz o klasę lepiej ode mnie.
                      Ale wazelina, wstydziłbyś się Zresztą, niby skąd takie wnioski - ostatnio nie dostałeś ode mnie żadnego piwa

                      Lekka modyfikacja chmielenia: na początek pójdzie 35 g marynki - widzę, że wydajność jakaś mi większa dziś wyszła, więc więcej literków będzie
                      Last edited by Marusia; 2009-03-15, 16:21.
                      www.warsztatpiwowarski.pl
                      www.festiwaldobregopiwa.pl

                      www.wrowar.com.pl



                      Comment

                      • Infam
                        Kapitan Lagerowej Marynarki
                        • 2005.05
                        • 715

                        Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Marusia Wyświetlenie odpowiedzi
                        Ale wazelina, wstydziłbyś się :
                        Cóś nowego?
                        Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Marusia Wyświetlenie odpowiedzi
                        Zresztą, niby skąd takie wnioski - ostatnio nie dostałeś ode mnie żadnego piwa
                        To prawda, na giełdzie ostatnie otrzymał Szefunio. Infam miał jedynie 2 lata temu wysłodziny po porterze (104?). Były lepsze od mojego obecnego porterka. Stąd te wnioski. Poza tym możesz się pochwalić sporą ilością pucharów.
                        Może będzie mi dane???
                        "Dużo to nie znaczy Dobrze
                        Dobrze znaczy dużo"

                        Comment

                        • dori
                          Porucznik Browarny Tester
                          • 2004.10
                          • 320

                          Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Infam Wyświetlenie odpowiedzi
                          Cascade jest lepszy do pilsów niż żatecki do marcowego (Dori, Twoje )
                          ...ja już się boję komputer odpalać, gdzie nie spojrzę to tam Infam ze swoimi aluzjami Twoje zdrowie

                          Sorry Marusia za off topic. Przy okazji życzę udanej warki

                          Comment

                          • Marusia
                            Marszałek Browarów Rzemieślniczych
                            🍼🍼
                            • 2001.02
                            • 20221

                            Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika dori Wyświetlenie odpowiedzi
                            ...ja już się boję komputer odpalać, gdzie nie spojrzę to tam Infam ze swoimi aluzjami Twoje zdrowie
                            Widzisz, a tak się chłop starał, wpisał się na innym forum, w cudzym temacie, a i tak go namierzyłaś

                            Chmielonko skończone, zaraz dokonujemy tradycyjnego "barbarzyństwa", czyli przelania gorącej brzeczki do fermentora i wio, na balkon, o przepraszam - na taras
                            www.warsztatpiwowarski.pl
                            www.festiwaldobregopiwa.pl

                            www.wrowar.com.pl



                            Comment

                            • Infam
                              Kapitan Lagerowej Marynarki
                              • 2005.05
                              • 715

                              Będą porzeczkowe (oby tylko porzeczkowe) ketony?
                              "Dużo to nie znaczy Dobrze
                              Dobrze znaczy dużo"

                              Comment

                              • Marusia
                                Marszałek Browarów Rzemieślniczych
                                🍼🍼
                                • 2001.02
                                • 20221

                                Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Infam Wyświetlenie odpowiedzi
                                Będą porzeczkowe (oby tylko porzeczkowe) ketony?
                                Dlaczego - zawsze tak chłodzę
                                www.warsztatpiwowarski.pl
                                www.festiwaldobregopiwa.pl

                                www.wrowar.com.pl



                                Comment

                                Przetwarzanie...
                                X