Mikrobrowar "Czterej Pancerni" ruszył do ataku:-)

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • Marusia
    Marszałek Browarów Rzemieślniczych
    🍼🍼
    • 2001.02
    • 20221

    Chmielenie: lubelski, szyszka, 50 g na 60 minut, 10 g na 10 minut.
    www.warsztatpiwowarski.pl
    www.festiwaldobregopiwa.pl

    www.wrowar.com.pl



    Comment

    • jacer
      Pułkownik Chmielowy Ekspert
      • 2006.03
      • 9875

      Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Marusia Wyświetlenie odpowiedzi
      zatem mam nadzieję, że temperatury jakoś strasznie nie wzrosną i będzie to jednak dolna fermentacja

      Na weekend zapowiadaja u nas 20 st C
      Milicki Browar Rynkowy
      Grupa STYRIAN

      (1+sqrt5)/2
      "Nie ma (...) piwa, które smakowałoby wszystkim. Każdy browarnik, który próbuje takie przygotować, skazany jest na klęskę" - Michael Jackson
      "Dobrzy ludzie piją dobre piwa" - Hunter S. Thompson
      No Hops, no Glory :)

      Comment

      • e-prezes
        Generał Wszelkich Fermentacji
        🥛🥛🥛🥛🥛
        • 2002.05
        • 19261

        W czymś to przeszkadza? Lodówka lub dobra piwnica i lagerki cały rok można robić.

        Comment

        • jacer
          Pułkownik Chmielowy Ekspert
          • 2006.03
          • 9875

          Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika e-prezes Wyświetlenie odpowiedzi
          W czymś to przeszkadza? Lodówka lub dobra piwnica i lagerki cały rok można robić.

          No przeca pisze Marusia, że ma zajętą lodówkę. ehh.
          Milicki Browar Rynkowy
          Grupa STYRIAN

          (1+sqrt5)/2
          "Nie ma (...) piwa, które smakowałoby wszystkim. Każdy browarnik, który próbuje takie przygotować, skazany jest na klęskę" - Michael Jackson
          "Dobrzy ludzie piją dobre piwa" - Hunter S. Thompson
          No Hops, no Glory :)

          Comment

          • jkocurek
            Major Piwnych Rewolucji
            • 2006.12
            • 1030

            Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika e-prezes Wyświetlenie odpowiedzi
            W czymś to przeszkadza? Lodówka lub dobra piwnica i lagerki cały rok można robić.
            Robić można, ale gdzie je leżakować? IMO lodówka musi mieć miejsce na fermentor i dwie warki w butelkach/beczkach. Biorąc pod uwagę cykl: fermentacja 4 tygodnie, leżakowanie 8 tygodni dało by się w takich warunkach utrzymać ciągłą produkcję. Gęstwa musiałaby czekać jakieś 2 tygodnie na kolejne żarcie ale to jest do zaakceptowania.
            Pozdrawiam,
            Jacek
            Świentechlywiki

            Comment

            • e-prezes
              Generał Wszelkich Fermentacji
              🥛🥛🥛🥛🥛
              • 2002.05
              • 19261

              U mnie w piwnicy jest średnio 12 stopni, więc fermentację mogę tam prowadzić. Leżak w lodówce, ale tak jak mówisz w w/w przypadku też jest to możliwe.
              Last edited by e-prezes; 2009-03-31, 16:52.

              Comment

              • jkocurek
                Major Piwnych Rewolucji
                • 2006.12
                • 1030

                Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika e-prezes Wyświetlenie odpowiedzi
                U mnie w piwnicy jest średnio 12 stopni,
                Latem też? Ja mam teraz ok 10-11°C ale latem to potrafi przekroczyć 20°C
                Pozdrawiam,
                Jacek
                Świentechlywiki

                Comment

                • Marusia
                  Marszałek Browarów Rzemieślniczych
                  🍼🍼
                  • 2001.02
                  • 20221

                  U mnie jakby co po prostu będzie fermentacja w temperaturze na górnej granicy dla dolniaków. Co do leżakowania - większość piw dolnej zamierzam wypić szybko A potem to będzie fermentacja w lodówce, a potem wstawię do niej gotowy produkt, czyli tylko pojedynczo będe mogła robic lagery, ale zawsze choć trochę będzie
                  www.warsztatpiwowarski.pl
                  www.festiwaldobregopiwa.pl

                  www.wrowar.com.pl



                  Comment

                  • e-prezes
                    Generał Wszelkich Fermentacji
                    🥛🥛🥛🥛🥛
                    • 2002.05
                    • 19261

                    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika jkocurek Wyświetlenie odpowiedzi
                    Latem też? Ja mam teraz ok 10-11°C ale latem to potrafi przekroczyć 20°C
                    Latem 15°C, czyli na granicy. U mnie długo nie leżakują, bo w lodówce mało miejsca i po 2 tygodniach lądują z powrotem w piwnicy. A po dwu miesiącach w
                    Last edited by e-prezes; 2009-03-31, 18:50.

                    Comment

                    • mwa
                      Pułkownik Chmielowy Ekspert
                      • 2003.01
                      • 5071

                      Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika e-prezes Wyświetlenie odpowiedzi
                      Latem 15°C, czyli na granicy. U mnie długo nie leżakują, bo w lodówce mało miejsca i po 2 tygodniach lądują z powrotem w piwnicy. A po dwu miesiącach w
                      I tak ma być
                      Pozdrawiam Cię !!!!

                      Comment

                      • kopyr
                        Pułkownik Chmielowy Ekspert
                        • 2004.06
                        • 9475

                        Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Marusia Wyświetlenie odpowiedzi
                        Dzisiaj Schwarzbier, wg receptury Centrum Piwowarstwa


                        Słody procentowo tak samo, jeno więcej, bo większa warka. No i podmianka pilzneńskiego Litovela na Strzegom - przy takim piwie tego typu niuanse są nieistotne:

                        2,5 kg pilzneński Strzegom
                        2,5 kg monachijski Strzegom
                        0,38 kg barwiący Strzegom

                        Będzie dry stout dolnej fermentacji
                        Oczywiście każdy warzy jak mu się marzy , ale Schwarzbier, jako styl to jednak to nie będzie. Wbrew nazwie Schwarzbiery nie są czarne, a raczej brunatne. Także sądzę, że trochę sporo tego barwiącego.


                        Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika jkocurek Wyświetlenie odpowiedzi
                        Latem też? Ja mam teraz ok 10-11°C ale latem to potrafi przekroczyć 20°C
                        Aktualnie w piwniczce mam 4°C, to jeszcze po zimie, w najgorsze mrozy było 1-2°C (ale już przemyśliwałem o dogrzewaniu). Latem dochodzi do 16-18°C. Także sezon lagerowy dopiero zacząłem, a sądząc po temp. będzie krótki. Póki co fermentuję w kotłowni przy otwartym oknie i w garażu. Cicha i lagerowanie w 4°C.
                        blog.kopyra.com

                        Comment

                        • slavoy
                          Pułkownik Chmielowy Ekspert
                          🥛🥛🥛
                          • 2001.10
                          • 5055

                          Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika kopyr Wyświetlenie odpowiedzi
                          Oczywiście każdy warzy jak mu się marzy , ale Schwarzbier, jako styl to jednak to nie będzie. Wbrew nazwie Schwarzbiery nie są czarne, a raczej brunatne. Także sądzę, że trochę sporo tego barwiącego.
                          .
                          Dlatego waśnie warzę wg receptury, żeby ją w razie czego zweryfikować Brzeczka wbrew pozorom całkowicie czarna nie wyszła, a schwarzbiery są ciemnobrązowe, bardzo ciemnobrązowe, z rzadka czarne - ale też i takie się zdarzają

                          Wyszło 26 l 12 blg
                          Dick Laurent is dead.

                          Comment

                          • Marusia
                            Marszałek Browarów Rzemieślniczych
                            🍼🍼
                            • 2001.02
                            • 20221

                            Kurtynka, przez te pierwszokwietniowe banany nawet nie zauważyłam, że mąż mnie znowu podlogował
                            www.warsztatpiwowarski.pl
                            www.festiwaldobregopiwa.pl

                            www.wrowar.com.pl



                            Comment

                            • Stasiek
                              Kapitan Lagerowej Marynarki
                              • 2007.02
                              • 609

                              Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Marusia Wyświetlenie odpowiedzi
                              Kurtynka, przez te pierwszokwietniowe banany nawet nie zauważyłam, że mąż mnie znowu podlogował
                              A może jedno z was niech się zaloguje w FF a drugie w IE lub ew. Operze i nie ma problemu z podlogowaniem.

                              Comment

                              • Marusia
                                Marszałek Browarów Rzemieślniczych
                                🍼🍼
                                • 2001.02
                                • 20221

                                Zazwyczaj nie ma problemu, bo siedzimy przy dwóch różnych kompach, ale widocznie ten, przy którym ja siedzę, był włączony, a ten drugi jeszcze nie, no i Slavoy skorzystał.

                                A z IE nie korzystamy, to zło
                                www.warsztatpiwowarski.pl
                                www.festiwaldobregopiwa.pl

                                www.wrowar.com.pl



                                Comment

                                Przetwarzanie...
                                X