Chmielenie: lubelski, szyszka, 50 g na 60 minut, 10 g na 10 minut.
Mikrobrowar "Czterej Pancerni" ruszył do ataku:-)
Collapse
X
-
-
Milicki Browar Rynkowy
Grupa STYRIAN
(1+sqrt5)/2"Nie ma (...) piwa, które smakowałoby wszystkim. Każdy browarnik, który próbuje takie przygotować, skazany jest na klęskę" - Michael Jackson
"Dobrzy ludzie piją dobre piwa" - Hunter S. Thompson
No Hops, no Glory :)Comment
-
Milicki Browar Rynkowy
Grupa STYRIAN
(1+sqrt5)/2"Nie ma (...) piwa, które smakowałoby wszystkim. Każdy browarnik, który próbuje takie przygotować, skazany jest na klęskę" - Michael Jackson
"Dobrzy ludzie piją dobre piwa" - Hunter S. Thompson
No Hops, no Glory :)Comment
-
Robić można, ale gdzie je leżakować? IMO lodówka musi mieć miejsce na fermentor i dwie warki w butelkach/beczkach. Biorąc pod uwagę cykl: fermentacja 4 tygodnie, leżakowanie 8 tygodni dało by się w takich warunkach utrzymać ciągłą produkcję. Gęstwa musiałaby czekać jakieś 2 tygodnie na kolejne żarcie ale to jest do zaakceptowania.Pozdrawiam,
Jacek
ŚwientechlywikiComment
-
U mnie jakby co po prostu będzie fermentacja w temperaturze na górnej granicy dla dolniaków. Co do leżakowania - większość piw dolnej zamierzam wypić szybkoA potem to będzie fermentacja w lodówce, a potem wstawię do niej gotowy produkt, czyli tylko pojedynczo będe mogła robic lagery, ale zawsze choć trochę będzie
Comment
-
-
Comment
-
Dzisiaj Schwarzbier, wg receptury Centrum Piwowarstwa
Słody procentowo tak samo, jeno więcej, bo większa warka. No i podmianka pilzneńskiego Litovela na Strzegom - przy takim piwie tego typu niuanse są nieistotne:
2,5 kg pilzneński Strzegom
2,5 kg monachijski Strzegom
0,38 kg barwiący Strzegom
Będzie dry stout dolnej fermentacji, ale Schwarzbier, jako styl to jednak to nie będzie. Wbrew nazwie Schwarzbiery nie są czarne, a raczej brunatne. Także sądzę, że trochę sporo tego barwiącego.
Aktualnie w piwniczce mam 4°C, to jeszcze po zimie, w najgorsze mrozy było 1-2°C (ale już przemyśliwałem o dogrzewaniu). Latem dochodzi do 16-18°C. Także sezon lagerowy dopiero zacząłem, a sądząc po temp. będzie krótki. Póki co fermentuję w kotłowni przy otwartym oknie i w garażu. Cicha i lagerowanie w 4°C.Comment
-
Brzeczka wbrew pozorom całkowicie czarna nie wyszła, a schwarzbiery są ciemnobrązowe, bardzo ciemnobrązowe, z rzadka czarne - ale też i takie się zdarzają
Wyszło 26 l 12 blgDick Laurent is dead.Comment
-
Kurtynka, przez te pierwszokwietniowe banany nawet nie zauważyłam, że mąż mnie znowu podlogowałComment
-
Comment
-
Zazwyczaj nie ma problemu, bo siedzimy przy dwóch różnych kompach, ale widocznie ten, przy którym ja siedzę, był włączony, a ten drugi jeszcze nie, no i Slavoy skorzystał.
A z IE nie korzystamy, to złoComment
Related Topics
Collapse
-
Właściwie trzeba zacząć od tego, że nie wiadomo, do jakiej kategorii ten browar zakwalifikować.
Brews Brothers powstał w 2018 roku. Zlokalizowany jest w jednorodzinnym domu we wschodniej dzielnicy Bukaresztu niedaleko stadionu narodowego.
Z głównego dworca kolejowego jest stąd...-
Channel: Rumunia
2023-12-20, 22:22 -
-
Część wpisów w sieci sugerowała, że browar ten już nie działa, inne nie. Ale po pierwsze nie zawsze warto wierzyć informacjom z wizytówki na profilu firmy na Google (pamiętajmy, że to nie opisywana firma jest administratorem tych danych - tylko Google, a bywa, że internetowy gigant publikuje...
-
Channel: Islandia
2025-01-19, 20:34 -
-
Ciekawy browar, a właściwie mikrobrowar, działający od 2023 roku w Bieruniu.
Znajduje się w restauracji "Stylowa" w sporym budynku vis a vis centralnego przystanku autobusowego.
Przez cały dzień są dogodne i dość częste połączenia do Oświęcimia i Tychów. Dojazd...-
Channel: Śląskie
-
-
Pierwsze geotermalne piwa warzone w Europie
„Bez wątpienia największym wynalazkiem ludzkości jest piwo. No, koło też jest ważne, ale nie pasuje do pizzy…”.
Autorem tej błyskotliwej uwagi jest Dave Barr, amerykański dziennikarz i laureat nagrody Pulitzera. Być może...-
Channel: Islandia
2024-11-03, 01:56 -
-
W środkowej części północnej Islandii - w osadzie liczącej ledwie stu kilku mieszkańców - powstał pierwszy w tym kraju (o surowym klimacie) mikrobrowar.
Árskógssandur (zamiennie: Litli-Árskógssandur) to niewielka miejscowość na zachodnim wybrzeżu najdłuższego (około 60 km długości...-
Channel: Islandia
2024-09-28, 23:39 -
- Loading...
- Koniec listy.
Comment