Mikrobrowar "Czterej Pancerni" ruszył do ataku:-)

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • Seta
    Pułkownik Chmielowy Ekspert
    • 2002.10
    • 6964

    Matko jakiego dobrego Waszego pszeniczniaka wyciągnąłem z piwnicy. Ale mi dobrze...
    Wszystkim zainteresowanych zapraszam do Gabinetu Medycyny Estetycznej w Warszawie. Ręczę za jakość usług. Info PW.

    Comment

    • Marusia
      Marszałek Browarów Rzemieślniczych
      🍼🍼
      • 2001.02
      • 20221

      A dzisiaj takie coś:
      4 kg pilzneński Soufflet Jersey
      1 kg Karapils Litovel

      Zacieranie:
      45 minut 63 st.
      35 minut 73 st.

      Chmielenie 60 minut:
      30 g marynka na początek
      15 g lubelski w 50 minucie
      www.warsztatpiwowarski.pl
      www.festiwaldobregopiwa.pl

      www.wrowar.com.pl



      Comment

      • mark33
        D(r)u(c)h nieuchwytny
        • 2005.04
        • 3283

        Górna fermentacja czy coś do lodóweczki, jakie drożdże ?

        Comment

        • Marusia
          Marszałek Browarów Rzemieślniczych
          🍼🍼
          • 2001.02
          • 20221

          Górna, w lodówce jeszcze pils się kisi, w piwnicy schawrzbier w temperaturze już na granicy z górną.

          Drożdże - chyba wrzucę gęstwę po warce testowej Centrum Piwowarstwa - T-58, bo dziś zlewam Pale Ale na cichą Nie opisuję tutaj, bo to warki osobnego podmiotu są
          www.warsztatpiwowarski.pl
          www.festiwaldobregopiwa.pl

          www.wrowar.com.pl



          Comment

          • jkocurek
            Major Piwnych Rewolucji
            • 2006.12
            • 1030

            Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Marusia Wyświetlenie odpowiedzi

            Drożdże - chyba wrzucę gęstwę po warce testowej Centrum Piwowarstwa - T-58, bo dziś zlewam Pale Ale na cichą
            Poważny eksperyment: Pale Ale na T-58. Oj ciekaw jestem co to będzie z cudo .
            Pozdrawiam,
            Jacek
            Świentechlywiki

            Comment

            • Marusia
              Marszałek Browarów Rzemieślniczych
              🍼🍼
              • 2001.02
              • 20221

              Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika jkocurek Wyświetlenie odpowiedzi
              Poważny eksperyment: Pale Ale na T-58. Oj ciekaw jestem co to będzie z cudo .
              No właśnie chodziło o eksperyment. Póki co świeże piwko smakuje po prostu bardzo gorzko, żadnych specjalnych klimatów zależnych od drożdży nie czuć
              www.warsztatpiwowarski.pl
              www.festiwaldobregopiwa.pl

              www.wrowar.com.pl



              Comment

              • naczelnik
                Major Piwnych Rewolucji
                • 2003.08
                • 1884

                Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Marusia Wyświetlenie odpowiedzi
                Acha, pewnego razu też Naczelnik ze Slavoyem pachnęli u mnie warkę - Naczelnikowskie Jasne. Wracam sobie z piwa do domu, a tu wiadro z brzeczką czeka i starter drożdzowy Fajnie, mój browar już tak się rozkręcił, że nawet warzyc nie muszę
                A to na pamitake tamtej warki. Egzemplarz "kitrany" latami, przeszedl wiele, ale-swinia - nie dal sie otworzyc- byl sie spadl z wysokosci w zeszly weekend chwile przed konsumpcja...
                Attached Files
                Popieram domowe browary!

                Polakom gratulujemy naczelnika

                Zamykam browar.
                Nie mogę robić tak skandalicznie dobrego piwa.

                gratulacje wstrzymane:Pogratuluj bolcowi

                Comment

                • Marusia
                  Marszałek Browarów Rzemieślniczych
                  🍼🍼
                  • 2001.02
                  • 20221

                  Ale fota To piwo już pewnie za dobre i tak nie było, jasne, górna fermentacja, tyle lat - dobrze, że się stłukło
                  www.warsztatpiwowarski.pl
                  www.festiwaldobregopiwa.pl

                  www.wrowar.com.pl



                  Comment

                  • Marusia
                    Marszałek Browarów Rzemieślniczych
                    🍼🍼
                    • 2001.02
                    • 20221

                    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika jkocurek Wyświetlenie odpowiedzi
                    Poważny eksperyment: Pale Ale na T-58. Oj ciekaw jestem co to będzie z cudo .
                    No i wyobraź sobie, że: Pale Ale na S-04 wyszło o zapachu morelowym, a to na T-58 całkiem regularne, bez udziwnień. Właśnie teraz doczytałam, które było z którymi drożdżami, bo wczoraj jak próbowałam, to byłam przekonana, że to morelowe własnie jest na T58

                    Ale oba piwka są dopiero co zabutelkowane, zatem zobaczymy za miesiąc
                    www.warsztatpiwowarski.pl
                    www.festiwaldobregopiwa.pl

                    www.wrowar.com.pl



                    Comment

                    • naczelnik
                      Major Piwnych Rewolucji
                      • 2003.08
                      • 1884

                      Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Marusia Wyświetlenie odpowiedzi
                      Ale fota To piwo już pewnie za dobre i tak nie było, jasne, górna fermentacja, tyle lat - dobrze, że się stłukło
                      Czy bylo niedobre- tego nie wiem. Nie wypilem
                      Tyle lat dobrze przechowywanego piwa...zabilem historie
                      Popieram domowe browary!

                      Polakom gratulujemy naczelnika

                      Zamykam browar.
                      Nie mogę robić tak skandalicznie dobrego piwa.

                      gratulacje wstrzymane:Pogratuluj bolcowi

                      Comment

                      • jkocurek
                        Major Piwnych Rewolucji
                        • 2006.12
                        • 1030

                        Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Marusia Wyświetlenie odpowiedzi
                        No i wyobraź sobie, że: Pale Ale na S-04 wyszło o zapachu morelowym, a to na T-58 całkiem regularne, bez udziwnień. Właśnie teraz doczytałam, które było z którymi drożdżami, bo wczoraj jak próbowałam, to byłam przekonana, że to morelowe własnie jest na T58

                        Ale oba piwka są dopiero co zabutelkowane, zatem zobaczymy za miesiąc
                        Dziwne, że bez udziwnień bo mnie jakoś zawsze te T-58 dawały mocno charakterystyczne aromaty. Zobaczymy jak dojrzeje.
                        Pozdrawiam,
                        Jacek
                        Świentechlywiki

                        Comment

                        • Marusia
                          Marszałek Browarów Rzemieślniczych
                          🍼🍼
                          • 2001.02
                          • 20221

                          Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika kopyr Wyświetlenie odpowiedzi
                          Oczywiście każdy warzy jak mu się marzy , ale Schwarzbier, jako styl to jednak to nie będzie. Wbrew nazwie Schwarzbiery nie są czarne, a raczej brunatne. Także sądzę, że trochę sporo tego barwiącego.
                          Piwo wyszło takie, jak trzeba, jeśli chodzi o kolor - ciemne, ale nie czarne, pod światło rubinowe. A w smaku - rewelacjaTaka skromna dziś jestem
                          www.warsztatpiwowarski.pl
                          www.festiwaldobregopiwa.pl

                          www.wrowar.com.pl



                          Comment

                          • mwa
                            Pułkownik Chmielowy Ekspert
                            • 2003.01
                            • 5071

                            Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Marusia Wyświetlenie odpowiedzi
                            Piwo wyszło takie, jak trzeba, jeśli chodzi o kolor - ciemne, ale nie czarne, pod światło rubinowe. A w smaku - rewelacjaTaka skromna dziś jestem
                            I tak trzymaj. Wcale nie przesadzasz z skromnością.
                            Pozdrawiam Cię !!!!

                            Comment

                            • Marusia
                              Marszałek Browarów Rzemieślniczych
                              🍼🍼
                              • 2001.02
                              • 20221

                              Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika jkocurek Wyświetlenie odpowiedzi
                              Dziwne, że bez udziwnień bo mnie jakoś zawsze te T-58 dawały mocno charakterystyczne aromaty. Zobaczymy jak dojrzeje.
                              Piwo takie jakieś takie owocowe, trochę jak kompocik Jednak do jasnych zwyklaków daruję sobie T 58 Do witbiera mogły by się nadać, dają taki lekko kwaskowy klimacik. Niby dobre to piwo, ale miało być inne Piszę o tym z dodatkiem Karapilsa z Litovela - warka pokazowa jest tak chmielowo gorzka, że owoców nie czuć, musi jeszcze się ugładzić, wtedy ocenię.
                              www.warsztatpiwowarski.pl
                              www.festiwaldobregopiwa.pl

                              www.wrowar.com.pl



                              Comment

                              • Marusia
                                Marszałek Browarów Rzemieślniczych
                                🍼🍼
                                • 2001.02
                                • 20221

                                Pora coś uwarzyć, ostatnio ciągle tylko "służbowo", dziś w końcu prywatnie

                                Padło na Koelscha, bo lato idzie, to zapotrzebowanie na lekkie jasne piwka będzie

                                Słody:
                                pilzneński Strzegom 4 kg
                                pszeniczny Litovel 1 kg

                                wpadną do wody za godzinę, a tymczasem - Miodowe z Ciechanowa
                                www.warsztatpiwowarski.pl
                                www.festiwaldobregopiwa.pl

                                www.wrowar.com.pl



                                Comment

                                Przetwarzanie...
                                X