Mikrobrowar "Czterej Pancerni" ruszył do ataku:-)

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • Marusia
    Marszałek Browarów Rzemieślniczych
    🍼🍼
    • 2001.02
    • 20221

    Zacieranie:
    50 minut 63->60 st.
    20 minut 73-> 70 st.

    Chmielenie, 60 minut:
    szyszka Lubelski 45 g na początek, 30 g w 50-tej minucie gotowania.

    Drożdże: German Ale prawdopodobnie, bo jeszcze nie wiem, czy zdążą spuchnąć Jak nie, to S 33.
    Last edited by Marusia; 2009-06-05, 15:11.
    www.warsztatpiwowarski.pl
    www.festiwaldobregopiwa.pl

    www.wrowar.com.pl



    Comment

    • Marusia
      Marszałek Browarów Rzemieślniczych
      🍼🍼
      • 2001.02
      • 20221

      Wyszło 28 l 11,5 blg
      Germany spuchły, zatem wylądowały w ich ulubionym żarciu
      www.warsztatpiwowarski.pl
      www.festiwaldobregopiwa.pl

      www.wrowar.com.pl



      Comment

      • Marusia
        Marszałek Browarów Rzemieślniczych
        🍼🍼
        • 2001.02
        • 20221

        Dzisiaj w końcu WITBIER.

        Korzystając z okazji, że położony nieopodal sklep piwowarski wprowadził do oferty pszenicę niesłodowaną, postanowiłam zrobić wita w oparciu o recepturę Hoegardena, oczywiście z modyfikacjami, jak to ja

        Poczytałam o przygodach Dori, Kopyra i Jkocurka i skleciłam, co następuje:

        2 kg pszenicy niesłodowanej
        0,5 kg płatków owsianych
        2,5 kg słodu pilzneńskiego

        Ześrutowana pszenica i płatki wylądowała w 7,5 l wody, następnie podgrzana do 85 stopni w celu skleikowania i pozostawiona na 20 minut (uproszczona procedura kleikowania by Dori)

        Następnie mam zamiar dolać 7,5 l wody tak, by ustalić temperaturę na 65 stopniach i dosypię śruty jęczmiennego słodu.

        Przerwy:
        63->61 stopni 80 minut
        73->71 stopni do negatywnej próby jodowej, którą zamierzam wykonać ze względu na duży zasyp surowca niesłodowanego.
        Podgrzanie do 78 stopni.

        Gotowanie z 25 g lubelskiego, 20 g kolendry i 20 g skórki Curacao.

        Komentarze jak zwykle mile widziane

        Potem - zapewne rozkoszna i długa - filtracja
        www.warsztatpiwowarski.pl
        www.festiwaldobregopiwa.pl

        www.wrowar.com.pl



        Comment

        • Marusia
          Marszałek Browarów Rzemieślniczych
          🍼🍼
          • 2001.02
          • 20221

          Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Marusia Wyświetlenie odpowiedzi
          73->71 stopni do negatywnej próby jodowej, którą zamierzam wykonać ze względu na duży zasyp surowca niesłodowanego.
          Minęło 30 minut, próba jeszcze lekko czerniejąca.
          www.warsztatpiwowarski.pl
          www.festiwaldobregopiwa.pl

          www.wrowar.com.pl



          Comment

          • mark33
            D(r)u(c)h nieuchwytny
            • 2005.04
            • 3283

            Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Marusia Wyświetlenie odpowiedzi
            Minęło 30 minut, próba jeszcze lekko czerniejąca.
            Miałaś nosa z próbą jodową, tyle czasu a dalej skrobia nierozłożone

            Comment

            • Marusia
              Marszałek Browarów Rzemieślniczych
              🍼🍼
              • 2001.02
              • 20221

              Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika mark33 Wyświetlenie odpowiedzi
              Miałaś nosa z próbą jodową, tyle czasu a dalej skrobia nierozłożone
              Eeee... pomyliłam się - to było po 20 minutach. Po 30 już wszystko ok.

              Filtracja się zaczyna. Leci nieco wolniej, niż normalnie, ale bez jakichś przebojów.
              www.warsztatpiwowarski.pl
              www.festiwaldobregopiwa.pl

              www.wrowar.com.pl



              Comment

              • Marusia
                Marszałek Browarów Rzemieślniczych
                🍼🍼
                • 2001.02
                • 20221

                Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Marusia Wyświetlenie odpowiedzi
                Filtracja się zaczyna. Leci nieco wolniej, niż normalnie, ale bez jakichś przebojów.
                Szło, szło i pod koniec wysładzania zdechło - za bardzo chyba wystygło. Polałam wrzątkiem, zamieszałam - leci dalej
                www.warsztatpiwowarski.pl
                www.festiwaldobregopiwa.pl

                www.wrowar.com.pl



                Comment

                • Marusia
                  Marszałek Browarów Rzemieślniczych
                  🍼🍼
                  • 2001.02
                  • 20221

                  Witbier bezczelnie powiem, wyszedł znakomity

                  Tydzień temu powstała w CZPiP warka testowa ze słodem whisky.

                  Zasyp:
                  2 kg pszeniczny
                  1 kg whisky

                  Zacieranie miało być inne, ale wyszło w końcu zstępujące 69-> 61, w ogóle jakoś popierniczone te regulacje zrobiłam, ale nic to.

                  Chmielenie 50 g lubelskiego na początek gotowania.

                  Drożdże: gęstwa German Ale

                  Warka jutro idzie do butelek, smak nad wyraz interesująco whiskaczowy
                  Last edited by Marusia; 2009-08-13, 19:40.
                  www.warsztatpiwowarski.pl
                  www.festiwaldobregopiwa.pl

                  www.wrowar.com.pl



                  Comment

                  • flood
                    Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
                    • 2008.06
                    • 182

                    Witaj,

                    napisz proszę na jakich drożdżach robiłaś Wita?

                    pzdr
                    flood

                    Comment

                    • Marusia
                      Marszałek Browarów Rzemieślniczych
                      🍼🍼
                      • 2001.02
                      • 20221

                      A nie napisałam, kruca bomba - na S 33
                      www.warsztatpiwowarski.pl
                      www.festiwaldobregopiwa.pl

                      www.wrowar.com.pl



                      Comment

                      • flood
                        Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
                        • 2008.06
                        • 182

                        Po prostu .....

                        no i jakby wcześniej było że znakomity - to i słody inne by się zamówiło...
                        co się odwlecze - to się spragnionym będzie...

                        pzdr
                        flood

                        Comment

                        • Marusia
                          Marszałek Browarów Rzemieślniczych
                          🍼🍼
                          • 2001.02
                          • 20221

                          No właśnie - nie uciecze

                          Co do znakomitości to co do receptury wątpliwości nie miałam, bazowała na oryginalnej Hoegardena i doświadczeniach piwowarów wymienionych w poście o moim wicie. Jeno martwiłam się o wykonanie - na szczęście nie zawiodłam samej siebie
                          www.warsztatpiwowarski.pl
                          www.festiwaldobregopiwa.pl

                          www.wrowar.com.pl



                          Comment

                          • flood
                            Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
                            • 2008.06
                            • 182

                            Tylko to czasem trzeba przeczytać taka samoocenę;-), żeby weny... dostać na jakieś nowości w zakładzie produkcyjnym.

                            Od wczoraj chodzi mi po głowie pomysł - zatrzeć podwójną ilośc w garnku 40L - i potem rowno podzielić na dwa wary chmielenia - gotowac jeden po drugim. Ciekawe czy oplot zniósłby 11 kg do filtracji...

                            pzdr
                            flood

                            Comment

                            • Marusia
                              Marszałek Browarów Rzemieślniczych
                              🍼🍼
                              • 2001.02
                              • 20221

                              Ja na oplocie 8 kg już testowałam, było ok, ale 11 kg to jednak 3 kg więcej... Samo zacieranie będzie ciężkie Ale po co aż tyle - o jakie piwo się rozchodzi?
                              www.warsztatpiwowarski.pl
                              www.festiwaldobregopiwa.pl

                              www.wrowar.com.pl



                              Comment

                              • flood
                                Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
                                • 2008.06
                                • 182

                                Za szybko mi pszeniczne schodzi - chciałem podwoić produkcję:-)
                                7 kg w porterze już było - też bezproblemowo - to może i 11 by dało radę

                                Tyle że to już faktycznie pełen gar 40L - a na większy sie nie porwę - to drugi w ciągu trzech miesięcy...

                                pzdr
                                flood

                                Comment

                                Przetwarzanie...
                                X