Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Makaron
Wyświetlenie odpowiedzi
Mikrobrowar "Czterej Pancerni" ruszył do ataku:-)
Collapse
X
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika mareks Wyświetlenie odpowiedziZapomniałeś o Krzysiu.
"If you see a beer, do it a favor, and drink it. Beer was not meant to age." Michael Jackson
Comment
-
-
Dziś w CZPiPie zaciera się Wiedeński Lager. Dwie słomiane wdowy - chłopaki szlajają się autem w byznesach, czyli Maggyk i Marusia wsypały właśnie do wody:
4,8 kg słodu wiedeńskiego Steinbach
0,5 kg słodu karmelowego jasnego Steinbach 20-30 EBC
Z gara zapodaje skórką od chleba, taką lekko przypieczoną - super!
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Marusia Wyświetlenie odpowiedziDziś w CZPiPie zaciera się Wiedeński Lager. Dwie słomiane wdowy - chłopaki szlajają się autem w byznesach, czyli Maggyk i Marusia wsypały właśnie do wody:
4,8 kg słodu wiedeńskiego Steinbach
0,5 kg słodu karmelowego jasnego Steinbach 20-30 EBC
Z gara zapodaje skórką od chleba, taką lekko przypieczoną - super!Save water, drink beer ...
http://www.parowozy.com.pl/
http://www.kamery.wolsztyn.pl/
https://www.facebook.com/pages/Browa...10?ref=profile
Comment
-
-
Tak, praca w domu ma swoje zalety - w międzyczasie można coś uwarzyć, o wypiciu nie wspominając
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Marusia Wyświetlenie odpowiedziTak, praca w domu ma swoje zalety - w międzyczasie można coś uwarzyć, o wypiciu nie wspominającMniej książków więcej piwa
Comment
-
-
Warzenie to też moja praca
Chmielenie:
40 g marynka 60 min.
15 g lubelski 15 min.
Comment
-
-
Wyszło 30 l 12,5 blg, zadano drożdżami S 23.
Comment
-
-
Warka nr 137 Witbier znowu
2,5 kg pilzneński
2,1 kg pszenica niesłodowana
0,4 kg płatki owsiane
Kleikowanie pszenicy: zasyp do zimnej wody, podgrzanie do 75, zosatwienie na 20 minut.
Dolanie wody, dosypanie śruty słodowej, ustabilizowanie tem. na 63->61 st.
Jako, że poprzednie witki jak dla mnie wyszły mi zbyt wytrawne, zacieram dzisiaj:
63 st. 45 min.
73 st. 45 min. (lub dłużej, jeśli próba jodowa będzie pozytywna).
Comment
-
-
Ale mnie zeźlił ten Witek dzisiaj. Filtracja na początku szła jak po grudzie. Na szczęście po zastosowaniu wody do wysładzania w temp. 82 stopnie (normalnie robię 78-80) pomogło, bo już miałam wizję pierwszej w życiu całonocnej filtracji
Potem do gotowania tradycyjnie:
30 g lubelski szyszki na 60 min.
oraz
20 g curacao
20 g kolendra
skórka obtarta z 1 cytryny
- na 10 minut.
Drożdże Belgian Abbey II szykują się do żarcia
Comment
-
-
Dziś butelkowanie Tripla (BSA) i Wee Heavy. Tryper z 20 zszedł do 3,5 blg, a Wee z 19 do 4 blg.
Wee Heavy interesująco pachnie torfem, chyba nawet za bardzo.
Tripel... zabija przez zamkniętą pokrywę fermentora - mucha padła od wąchania przez plastik
Broń masowego rażenia będę miała Z fermentora klepie bananami, jeszcze takich w belgach nie miałam zapachów. W smaku - będzie dobrze, ale póki co to .. spiryt
Comment
-
-
No ładny gips, dwa miesiące się tu nie wpisałam. W międzyczasie uwarzyłam dwie warki na Szkółce w Czeskim Raju, a w domu coś - nie wiadomo co dolnej fermentacji
Nie wiadomo co, bo znalazłam 5 kg ześrutowanego słodu, nie wiadomo jakiego. Tak sobie leżał i czekał na coś. Wyglądał mi na pilzneński, to zrobiłam piwo wg przepisu na klasycznego pilsa, takiego, jak robię zawsze. Piwo jednak chyba nieco ciemniejsze jednak wyszło i w smaku coś takie co bardziej na monachijskie mi pasuje Jeszcze na cichej sobie stoi.
Zatem dzisiaj jednak uwarzę znowu pilsa, mimo, że miałam ochotę na czerwonego lagera. Pilsa nigdy za dużo Tym razem mocniej nachmielę dla goryczki, bo Infam z Docentem ostatnio orzekli, że wcale nie jest mocno chmielony.
Zasyp:
4,5 kg pilzeński
0,5 kg Karamel Pils Steinbach
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Marusia Wyświetlenie odpowiedziZasyp:
4,5 kg pilzeński
0,5 kg Karamel Pils Steinbach
4,6 kg pilzneński
0,4 kg karmelowy jasny Steinbach.
W dodatku widzę, że w poprzednim pilsiku też zapisałam Karamel Pils, a był karmelowy jasny. No nic, piwo wyszło bardzo dobre, a to najważniejsze
Zacieranie na wytrawnie: 45 minut 63-60 st. i 15 min. 73-70 st.
Chmielenie, szyszki:
45 g marynka 60 min.
30 g marynka 30 min.
30 g lubelski 10 min.
Comment
-
-
Wyszło 25 l 12 blg, coś mało, powinno być ze 2-3 literki więcej, no ale jakoś przeżyję
Brzeczka przez noc na tarasie schłodziła się do 12 stopni, zatem teraz poczekam, aż się ociepli do choćby 18 i zadam starterem z Czech Pilsów. Zrobiłam starter, bo saszetka długo nie chciała spuchnąć (jakiś tydzień, a nie stare drożdże wcale) więc najwyraźniej jakieś słabiaki Wyeast zapuszkował, to na wszelki wypadek namnożyłam je.
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Marusia Wyświetlenie odpowiedziWyszło 25 l 12 blg.
A dziś - Red Lager
2,10 kg pilzneński
2,5 kg monachijski
0,2 kg karmelowy jasny
0,2 kg karmelowy ciemny.
Zacieranie:
63-60 st. 30 minut
73-70 st. 30 minut.
Comment
-
Comment