Mikrobrowar "Czterej Pancerni" ruszył do ataku:-)

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • Marusia
    Marszałek Browarów Rzemieślniczych
    🍼🍼
    • 2001.02
    • 20221

    Znowu się opuściłam, ale tez i niewiele uwarzyłam od tamtej pory - 17 maja powstał Discovery Peterlsch, czyli Piotrowicka wersja Koelscha - receptura taka, jak zwykle, po za tym, że szyszki z pewnych względów zostały wsypane luzem do brzeczki, a nie w woreczku. A nazwa - to póki co mały sekrecik

    Dzisiaj natomiast warzę Szybkiego Witka. Piwa jeszcze nie ma - nazwa już jest

    Czemu szybki - ano, bo skoro pszenica ma temperaturę kleikowania taką, że w trakcie zwykłego zacierania się skleikuje, to zrezygnowałam z przedłużonej procedury uprzedniego kleikowania i do gara poszło na przerwę białkową 55 stopni cuzamendokupy:

    2,5 kg pilzneński
    2,1 kg pszenica
    0,4 kg płatki owsiane Halina

    Minęło 10 minut, zatem idę podgrzać do 63 stopni
    www.warsztatpiwowarski.pl
    www.festiwaldobregopiwa.pl

    www.wrowar.com.pl



    Comment

    • Marusia
      Marszałek Browarów Rzemieślniczych
      🍼🍼
      • 2001.02
      • 20221

      Zacieranie 2 godziny, bo miałam nieco roboty w międzyczasie, to się przedłużyło.

      Teraz gotowanie:
      35 lubelski szyszka na początek gotowania
      20 g skórka pomarańczowa na 10 min. przed końcem
      10 g skórka curacao j.w.
      20 g zmiażdżonej kolendry j.w.
      imbir kandyzowany - jeszcze się zastanawiam, ile - taki eksperymencik.
      Last edited by Marusia; 2010-05-30, 15:58.
      www.warsztatpiwowarski.pl
      www.festiwaldobregopiwa.pl

      www.wrowar.com.pl



      Comment

      • Infam
        Kapitan Lagerowej Marynarki
        • 2005.05
        • 715

        Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Marusia Wyświetlenie odpowiedzi
        [...]Czemu szybki - ano, bo skoro pszenica ma temperaturę kleikowania taką, że w trakcie zwykłego zacierania się skleikuje, to zrezygnowałam z przedłużonej procedury uprzedniego kleikowania i do gara poszło na przerwę białkową 55 stopni [...]
        Też nie widziałem sensu kleikowania pszenicy a jednak to robiłem... Podczas kleikowania zadawałem sobie pytanie "a po co" i dalej kleikowałem. Trzeba chyba zarzucić te praktyki.
        "Dużo to nie znaczy Dobrze
        Dobrze znaczy dużo"

        Comment

        • Marusia
          Marszałek Browarów Rzemieślniczych
          🍼🍼
          • 2001.02
          • 20221

          Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Infam Wyświetlenie odpowiedzi
          Też nie widziałem sensu kleikowania pszenicy a jednak to robiłem... Podczas kleikowania zadawałem sobie pytanie "a po co" i dalej kleikowałem. Trzeba chyba zarzucić te praktyki.
          Dokładnie tak samo jak ja Z zacieraniem ani filtracją problemu żadnego nie było, próba jodowa negatywna, zatem potwierdzam - tak się da
          www.warsztatpiwowarski.pl
          www.festiwaldobregopiwa.pl

          www.wrowar.com.pl



          Comment

          • Marusia
            Marszałek Browarów Rzemieślniczych
            🍼🍼
            • 2001.02
            • 20221

            Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Marusia Wyświetlenie odpowiedzi
            imbir kandyzowany - jeszcze się zastanawiam, ile - taki eksperymencik.
            Zaszalałam - 5 gram
            www.warsztatpiwowarski.pl
            www.festiwaldobregopiwa.pl

            www.wrowar.com.pl



            Comment

            • beny
              Kapitan Lagerowej Marynarki
              • 2001.03
              • 984

              a ja poszukuje etykiet kolejowych z Waszego browaru - wiem o istnieniu przynajmniej 2 przy czym jednej poszukuje ! - dałoby szanse na jakiś dodruk ?
              Z piwnym pozdrowieniem
              Radosław Kwiecień

              http://npn.mybrute.com/ - skop mi tyłek :P

              Comment

              • slavoy
                Pułkownik Chmielowy Ekspert
                🥛🥛🥛
                • 2001.10
                • 5055

                Dodruk to byłby taki trochę fake, ale jeśli byś bardzo nalegał, to da się zrobić. Spytaj jednak najpierw sopistę i jasia_piwosza - oni powinni mieć sporo dubli.
                Dick Laurent is dead.

                Comment

                • Ahumba
                  Pułkownik Chmielowy Ekspert
                  🥛🥛🥛🥛
                  • 2001.05
                  • 9056

                  Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika beny Wyświetlenie odpowiedzi
                  a ja poszukuje etykiet kolejowych z Waszego browaru - wiem o istnieniu przynajmniej 2 przy czym jednej poszukuje ! -[/url]
                  To której Ci brakuje? #95 Podsudeckiego specjała czy #99Red Ale?
                  Jak napiszesz to Ci przywiozę do Żywca.
                  Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!
                  znasz kaszubskie jeziora?- www.stanicacharzykowy.pl

                  Comment

                  • beny
                    Kapitan Lagerowej Marynarki
                    • 2001.03
                    • 984

                    to może najpierw spytam się właścicieli ile popełnili etykiet kolejowych bo w kolekcji mam tylko Rudy na szynach brakuje mi:
                    • 2 wersje depot pale ale #34
                    • PKP Stout #62
                    • piękny Kolsch 12 #63
                    • pszeniczne na wakacje #75
                    • Podsudecki specjał #95
                    • red ale #99
                    • 2 wersje dubble #113


                    Coś innego jeszcze było - jeżeli tak to poszukuje
                    Last edited by beny; 2010-05-31, 07:10.
                    Z piwnym pozdrowieniem
                    Radosław Kwiecień

                    http://npn.mybrute.com/ - skop mi tyłek :P

                    Comment

                    • Marusia
                      Marszałek Browarów Rzemieślniczych
                      🍼🍼
                      • 2001.02
                      • 20221

                      Przepraszam, że się wtrącę w tę zajmującą dyskusję i zapodam, że 28 l brzeczki 10 blg zadano drożdżami Brewferm Blanche

                      P.S. Co do et, to Slav ma w podpisie linka do pełnej wystawki.
                      www.warsztatpiwowarski.pl
                      www.festiwaldobregopiwa.pl

                      www.wrowar.com.pl



                      Comment

                      • Marusia
                        Marszałek Browarów Rzemieślniczych
                        🍼🍼
                        • 2001.02
                        • 20221

                        Szybki Witek wyszedł pyszny - na dniach przewidywana powtórka.

                        A dziś, korzystając z chwili ochłodzenia, dam popracować spuchniętym już od kilku dni Weihenstephanerom - pszeniczka się właśnie zaciera:

                        Słód pszeniczny 2,5 kg
                        Słód pilzneński 2,4 kg
                        Słód karmelowy bardzo jasny (Steinbach) 0,2 kg

                        10 min. 48-44 st.
                        15 min. 63-61 st.
                        30 min. 73-71 st.

                        Zacieram na słodko, bo mi zazwyczaj zbyt wytrawne pszeniczniaki wychodzą.
                        www.warsztatpiwowarski.pl
                        www.festiwaldobregopiwa.pl

                        www.wrowar.com.pl



                        Comment

                        • Marusia
                          Marszałek Browarów Rzemieślniczych
                          🍼🍼
                          • 2001.02
                          • 20221

                          Chmielenie: 25 g Lubelski, szyszka, na 60 min.
                          www.warsztatpiwowarski.pl
                          www.festiwaldobregopiwa.pl

                          www.wrowar.com.pl



                          Comment

                          • Marusia
                            Marszałek Browarów Rzemieślniczych
                            🍼🍼
                            • 2001.02
                            • 20221

                            No i przyszła pora na Grodzisza

                            Skład słodów:
                            3 kg pszeniczny jasny
                            1,8 kg wędzony Steinbach

                            Zacieranie:
                            10 min. 63-61 stopni
                            50 min. 73-71 stopni

                            Chmielenie:
                            45 g Marynka szyszka na 60 minut
                            25 g Lubelski szyszka na 10 minut
                            www.warsztatpiwowarski.pl
                            www.festiwaldobregopiwa.pl

                            www.wrowar.com.pl



                            Comment

                            • Marusia
                              Marszałek Browarów Rzemieślniczych
                              🍼🍼
                              • 2001.02
                              • 20221

                              Wyszło 28 l 9,5 blg - zadane drożdżem German Ale prosto z saszetki.

                              A skoro już gar i taboret na tarasie stoją, to dziś lecimy dalej:

                              Milk Stout

                              2 kg słód pilzneński
                              2 kg słód monachijski
                              0,4 kg słód pszeniczny
                              0,5 kg słód karmelowy jasny 150 EBC
                              0,4 kg słód karmelowy ciemny 500-800 EBC
                              0,4 kg barwiący
                              0,3 kg jęczmień palony

                              Przerwy:
                              55-52 st. 10 min.
                              63-61 st. 15 min.
                              73-71 st. 45 min.

                              Gotowanie:
                              60 min. z 60 g szyszek Marynki
                              www.warsztatpiwowarski.pl
                              www.festiwaldobregopiwa.pl

                              www.wrowar.com.pl



                              Comment

                              • Seta
                                Pułkownik Chmielowy Ekspert
                                • 2002.10
                                • 6964

                                Czemu ten stout jest milk?
                                Wszystkim zainteresowanych zapraszam do Gabinetu Medycyny Estetycznej w Warszawie. Ręczę za jakość usług. Info PW.

                                Comment

                                Przetwarzanie...
                                X