Mikrobrowar "Czterej Pancerni" ruszył do ataku:-)

Collapse
X

• Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • Marusia
    Marszałek Browarów Rzemieślniczych
    🍼🍼
    • 2001.02
    • 20221

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Marusia Wyświetlenie odpowiedzi
    A dzisiaj Weizenbock:

1,9 kg pilzneński
    1,5 kg monachijski
    3 kg pszeniczny
    0,5 kg karmelowy jasny
    0,2 kg karmelowy ciemny

Przerwy:
    63->60 stopni 20 minut
    73->70 stopni 45 minut
    Jak wyżej Modyfikacja w stosunku do przepisu sprzed roku: karmelowego ciemnego 0,1 kg, żeby był nieco jaśniejszy, oraz przerwa ferulikowa 15 minut (48 st.) Właśnie trwa ta przerwa
    www.warsztatpiwowarski.pl
    www.festiwaldobregopiwa.pl

www.wrowar.com.pl

Comment

• jkocurek
      Major Piwnych Rewolucji
      • 2006.12
      • 1030

Jak wyżej Modyfikacja w stosunku do przepisu sprzed roku: karmelowego ciemnego 0,1 kg, żeby był nieco jaśniejszy, oraz przerwa ferulikowa 15 minut (48 st.) Właśnie trwa ta przerwa
      Jak Ci się nie spieszy to ją wydłuż. Do godziny a nawet dwóch.
      Pozdrawiam,
      Jacek
      Świentechlywiki

Comment

• Marusia
        🍼🍼
        • 2001.02
        • 20221

O, tak mówisz? Niestety za późno - już mam 63 st.

www.wrowar.com.pl

Comment

• Seta
          D(r)u(c)h nieuchwytny
          • 2002.10
          • 6964

A to nie będę pisał, że moim zdaniem za wysoka to była temperatura na goździki... Optimum jest chyba bliżej 40*C...
          Last edited by Seta; 2010-10-01, 11:37.

Comment

• jkocurek
            Major Piwnych Rewolucji
            • 2006.12
            • 1030

O, tak mówisz? Niestety za późno - już mam 63 st.
            Spoko, ilość kwasu ferulikowego bez przerwy 44°C jest wystarczająca by stężenie 4-WG przekroczyło próg wyczuwalności.
            Pozdrawiam,
            Jacek
            Świentechlywiki

Comment

• jkocurek
              Major Piwnych Rewolucji
              • 2006.12
              • 1030

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Seta Wyświetlenie odpowiedzi
              A to nie będę pisał, że moim zdaniem za wysoka to była temperatura na goździki... Optimum jest chyba bliżej 40*C...
              Racja. I pH między 5,8 a 6,1
              Pozdrawiam,
              Jacek
              Świentechlywiki

Comment

• Marusia
                🍼🍼
                • 2001.02
                • 20221

No patrzajta, a do tej pory wszędzie było, że 44-48 stopni, człek całe rzycie się óczy

Zresztą i tak dupa z tego wyszła, bo ta przerwa się niechcąco zrobiła w 50 stopniach, czyli w zasadzie białkowa

Mi goździki nigdy w piwie nie chcą wyjść - banany z reguły są, a te dziady goździkowe mnie olewają.

www.wrowar.com.pl

Comment

• Marusia
                  🍼🍼
                  • 2001.02
                  • 20221

Dzisiaj bitterek. Przyjechała TV Wrocław - ale miałam ubaw!
                  Oczywiście standardowy tekst, że tu nie ma czego filmować, bo to nie jest spektakularne Musiałam przygotować cały proces warzenia w szklankach i stanowczo nie zgodziłam się na pobranie próbki z drożdżami z mojego fermentującego weizenbocka Ale najlepsze było, jak chcieli poodwracać wszystkie szklanki tyłem (a mam tego całą kuchnię), bo nie może być reklamy. Dobrze, że blaszanych reklam na ścianach nie zauważyli.

No i tak mi zeszło i dopiero wysładzam

2 kg pilzneński
                  2 kg monachijski
                  1 kg wiedeński
                  0,25 karmelowy jasny 125 EBC

Przerwy po 30 minut - chyba, bo przyjechali w trakcie drugiej i strasznie namieszali przestawiając szklanki i wymyślając choreografię.

www.wrowar.com.pl

Comment

• Marusia
                    🍼🍼
                    • 2001.02
                    • 20221

Chmielenie: 40 g Magnum szyszka i 40 g Spalt Spalter granulat.

UWAGA!!! Chyba po raz pierwszy w moim browarze występuje chmiel inny niż lubelski dla aromatu Tak mi się spodobał zapach naszej warki warzonej podczas Europy na widelcu (receptura Premium Bitter w CP), że postanowiłam pomęczyć się z granulkami.

www.wrowar.com.pl

Comment

• Maggyk
                      Szara Adminiscjencja
                      🍼
                      • 2004.05
                      • 5617

Chmielenie: 40 g Magnum szyszka i 40 g Spalt Spalter granulat.

UWAGA!!! Chyba po raz pierwszy w moim browarze występuje chmiel inny niż lubelski dla aromatu Tak mi się spodobał zapach naszej warki warzonej podczas Europy na widelcu (receptura Premium Bitter w CP), że postanowiłam pomęczyć się z granulkami.
                      Zapach Spaltera jest moim zdaniem jednym z najładniejszych chmielowych aromatów - ja strasznie go lubię.
                      Życie jest jak skrzynka piw rzemieślniczych - nigdy nie wiesz na co trafisz!
                      Piwo domowe -
                      Centrum Piwowarstwa - sklep dla piwowarów domowych

Reklama w BROWARZE
                      PIWO GDZIE - STREFA Z ZASADAMI :D

Comment

• Robert13
                        D(r)u(c)h nieuchwytny
                        • 2010.04
                        • 899

Przepraszam, że się wtryniam, ale -odnośnie bittera premium- moim zdaniem powinien on być na słodach Pale Ale i ewentualnie/dodatkowo chmielach angielskich... Przecież macie takie słody w ofercie.

Comment

• ART
                          mAD'MINd
                          🥛🥛🥛🥛🥛
                          • 2001.02
                          • 23928

Ależ taki wychodzi bardzo smaczny. Inne kompozycje można złożyć sobie wedle własnego uznania.

p.s. To nie jest za dobre miejsce na dyskusje o asortymencie CP, jesli masz potrzebę podyskutowania o tym, zapraszam do właściwego działu.
                          - Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!
                          - Moje: zbieranie - Opole & warzenie - Browar Domowy Świński Ryjek ****
                          - Uwarz swoje piwo domowe z naszym Centrum Piwowarstwa

Sprawy dotyczące postów/wpisów/wątków/tematów zgłaszaj proszę narzędziem "Zgłoś [moderatorowi]" (Ikonka flagi przy danym wpisie).

Comment

• josefik
                            Porucznik Browarny Tester
                            • 2006.05
                            • 386

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Maggyk Wyświetlenie odpowiedzi
                            Zapach Spaltera jest moim zdaniem jednym z najładniejszych chmielowych aromatów - ja strasznie go lubię.
                            Taaak, zawsze o poranku wciągam dwie kreski Spaltera i świat staje się lepszy

Comment

• mareks
                              Major Piwnych Rewolucji
                              • 2002.05
                              • 1939

Dzisiaj bitterek. Przyjechała TV Wrocław - ale miałam ubaw!
                              Wiadomo kiedy puszczą to co nakręcili?
                              )

Comment

• Seta
                                D(r)u(c)h nieuchwytny
                                • 2002.10
                                • 6964

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika josefik Wyświetlenie odpowiedzi
                                Taaak, zawsze o poranku wciągam dwie kreski Spaltera i świat staje się lepszy
                                Ja kiedyś wciągałem marynkę czy maryśkę (nie pamiętam ale imię żeńskie). Zaprzestałem, bo zbyt goryczkowa była i dużo na czekoladę wydawałem. Trza spróbować spaltera.

Comment

Przetwarzanie...
                                X