Mikrobrowar "Czterej Pancerni" ruszył do ataku:-)

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • Marusia
    Marszałek Browarów Rzemieślniczych
    🍼🍼
    • 2001.02
    • 20221

    Drugie wariactwo w CZPiPie: zrobiłam starter z London ESB Nie dlatego, że chciałam, ale skoro już musiałam otworzyć i wlać do słoiczka, żeby pokazać do kamery (gęstwy nie chcieli, choć tłumaczyłam, że to to samo, widocznie napuchnięta saszetka Wyeasta zrobiła wrażenie) no to już potem dolałam ostudzonej brzeczki i tak jakoś wyszło, że się namnożyły przez noc, zboczuchy

    Kiedy emisja - nie wiem, to jest jakiś program na zlecenie Stowarzyszenia Lokalnej Grupy Działania "Szlakiem Granitu", promocja regionu, cycuś. To będą krótkie zajawki na temat, co się ciekawego w gminie dzieje, moja gadka z Markiem Obszarnym trwała 4 minuty z haczykiem i już się zmartwili, że to trochę za długie nagranie
    Last edited by Marusia; 2010-10-07, 08:15.
    www.warsztatpiwowarski.pl
    www.festiwaldobregopiwa.pl

    www.wrowar.com.pl



    Comment

    • josefik
      Porucznik Browarny Tester
      • 2006.05
      • 386

      Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Seta Wyświetlenie odpowiedzi
      Ja kiedyś wciągałem marynkę czy maryśkę (nie pamiętam ale imię żeńskie). Zaprzestałem, bo zbyt goryczkowa była i dużo na czekoladę wydawałem. Trza spróbować spaltera.
      I tu błąd Seta bo z maryny to się skręty robi

      Comment

      • Marusia
        Marszałek Browarów Rzemieślniczych
        🍼🍼
        • 2001.02
        • 20221

        Dzisiaj American Lager

        Takie drożdże mi spuchły, no to trzeba jakiegoś bardzo jasnego koncerniaka trzasnąć, a co

        Zasyp:
        4 kg pilzneński
        0,5 kg Karmelowy Pils Steinbach
        1 kg ryż

        Ryż się właśnie kleikuje, tzn. wrzuciłam go do 8 l wody i zamierzam pogotować 45 minut.
        www.warsztatpiwowarski.pl
        www.festiwaldobregopiwa.pl

        www.wrowar.com.pl



        Comment

        • Marusia
          Marszałek Browarów Rzemieślniczych
          🍼🍼
          • 2001.02
          • 20221

          Ryż trochę wykipiał, więc mam skleikowaną kuchenkę no i jest o trochę papki mniej w "zasypie".
          Do zacieru ryżowego dolano 8 l wody i wsypano śrutę słodów. Ustabilizowano temp. na 52 stopniach, a po 10 minutach podgrzano do 63 stopni.

          Przerwy zrobię po 30 minut.

          Jakieś fajne chmielenie trzeba wymyślić - nie za dużo goryczki, ale za to aromacik chmielowy żeby był. Skoro już "przełamałam pierwsze lody" z granulatem, to chyba pojadę dalej w tym temacie - tym razem z chmielem żateckim. Dla goryczki jednak jakieś szyszki, żeby się złoże filtracyjne ułożyło Ciekawe jakie - hmm, został tylko... magnum
          www.warsztatpiwowarski.pl
          www.festiwaldobregopiwa.pl

          www.wrowar.com.pl



          Comment

          • Seta
            D(r)u(c)h nieuchwytny
            • 2002.10
            • 6964

            Magnuma bym do tego nie dawał, lepiej już żatecki. Mam złe doświadczenia z dekantacji szyszek z granulatem, ale ja w ogóle nie lubię dekantować..

            "mam skleikowaną kuchenkę" - cytat miesiąca
            Last edited by Seta; 2010-10-14, 14:27.

            Comment

            • bielok
              Porucznik Browarny Tester
              • 2007.10
              • 338

              Cześć

              ja chmieliłem delikatnie:
              15 g magnum
              15 g lubelski

              z tym że magnum miałem roczny (szyszki)
              anioły śmierdzą potem
              żrą kiełbasę
              mają w dupie żywych

              Comment

              • fidoangel
                Major Piwnych Rewolucji
                🥛🥛🥛
                • 2005.07
                • 3489

                Z mojego doświadczenia wynika, że chmielenie szyszką i granulatem to szukanie kłopotów. Filtrator się zapcha a dekantacja trudna i wymagająca zastosowania dodatkowego odchmielacza np sitka, pieluchy i takie tam...
                "nie zostanę onanistką bo jestem anarchistką" :)

                Widziałem u Dori i Kopyra i też tak myślę: Browar to nie apteka :))

                Poszukujesz wiedzy na temat browarnictwa amatorskiego?
                Przeczytaj >>>>FAQ<<<<
                Sprawdź >>>Przewodnik<<<

                Comment

                • Marusia
                  Marszałek Browarów Rzemieślniczych
                  🍼🍼
                  • 2001.02
                  • 20221

                  No to ja też właśnie mam roczny Magnum. Tylko 15 dla aromatu? Ze 25 bym dała, żeby ryż zabiło
                  www.warsztatpiwowarski.pl
                  www.festiwaldobregopiwa.pl

                  www.wrowar.com.pl



                  Comment

                  • Marusia
                    Marszałek Browarów Rzemieślniczych
                    🍼🍼
                    • 2001.02
                    • 20221

                    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika fidoangel Wyświetlenie odpowiedzi
                    Z mojego doświadczenia wynika, że chmielenie szyszką i granulatem to szukanie kłopotów. Filtrator się zapcha a dekantacja trudna i wymagająca zastosowania dodatkowego odchmielacza np sitka, pieluchy i takie tam...
                    ostatnio tak zrobiłam i było wszystko w porząsiu
                    www.warsztatpiwowarski.pl
                    www.festiwaldobregopiwa.pl

                    www.wrowar.com.pl



                    Comment

                    • bielok
                      Porucznik Browarny Tester
                      • 2007.10
                      • 338

                      Cześć

                      Tu masz przepis jak ja warzyłem: http://www.piwo.org/forum/viewtopic....d=39716#p39716

                      goryczkę liczył mi Jkocurek żeby sie zmieścić w stylu

                      a tu recenzja:

                      zapewniam Cie że ryżu nie będziesz czuła
                      anioły śmierdzą potem
                      żrą kiełbasę
                      mają w dupie żywych

                      Comment

                      • Marusia
                        Marszałek Browarów Rzemieślniczych
                        🍼🍼
                        • 2001.02
                        • 20221

                        Ryżu nie pożałowałeś

                        Dam 15 g magnum i 20 g żateca. Chyba. Jeszcze mam czas na zastanowienie - dopiero wysładzam
                        www.warsztatpiwowarski.pl
                        www.festiwaldobregopiwa.pl

                        www.wrowar.com.pl



                        Comment

                        • Marusia
                          Marszałek Browarów Rzemieślniczych
                          🍼🍼
                          • 2001.02
                          • 20221

                          Hmmmm zostało 10 g magnum z poprzedniej warki, nie ma sensu nowego otwierać, to chyba jednak Saazem uszlachetnię to chmielenie dla goryczki
                          www.warsztatpiwowarski.pl
                          www.festiwaldobregopiwa.pl

                          www.wrowar.com.pl



                          Comment

                          • josefik
                            Porucznik Browarny Tester
                            • 2006.05
                            • 386

                            Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Marusia Wyświetlenie odpowiedzi
                            Ryż trochę wykipiał, więc mam skleikowaną kuchenkę no i jest o trochę papki mniej w "zasypie".
                            Ja ostatnio karmelizowałem biały cukier i też wyleciało na kuchenkę z tym że żeby wyczyścić musiałem użyć przysłowiowego młotka ... i dłutka

                            Comment

                            • Marusia
                              Marszałek Browarów Rzemieślniczych
                              🍼🍼
                              • 2001.02
                              • 20221

                              No, skarmelizowany cukier na kuchence, zwłaszcza takiej w opcji kolorystycznej "satyna" to masakra

                              Kruca bomba, ten ryż to bomba ekstraktowa - wysładzałam do pełnego gara 40 l i dalej mam 11 blg brzeczki do chmielenia
                              Last edited by Marusia; 2010-10-14, 16:43.
                              www.warsztatpiwowarski.pl
                              www.festiwaldobregopiwa.pl

                              www.wrowar.com.pl



                              Comment

                              • Marusia
                                Marszałek Browarów Rzemieślniczych
                                🍼🍼
                                • 2001.02
                                • 20221

                                Poszło dla goryczki 12 g magnum, szyszki 2009 i 8 g saaz, granulat 2009.

                                Dla aromatu będzie 20 g saaz.

                                Mam dziś dzień kipienia - nie dopilnowałam i wykipiała brzeczka Niech będzie, ostatnio miałam dni garkotłuka (co brałam do rąk, to się tłukło), to już wolę kipienie
                                www.warsztatpiwowarski.pl
                                www.festiwaldobregopiwa.pl

                                www.wrowar.com.pl



                                Comment

                                Przetwarzanie...
                                X