Mikrobrowar "Czterej Pancerni" ruszył do ataku:-)

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • Marusia
    Marszałek Browarów Rzemieślniczych
    🍼🍼
    • 2001.02
    • 20221

    Dzięki dobrze minusowej temperaturze (obecnie -7) oraz potężnemu wiatrowi brzeczka już się schłodziła
    www.warsztatpiwowarski.pl
    www.festiwaldobregopiwa.pl

    www.wrowar.com.pl



    Comment

    • Robert13
      D(r)u(c)h nieuchwytny
      • 2010.04
      • 899

      A u kogoś przed chwilą czytałem, że pożyczył od kolegi lodówkę i w końcu będzie u niego fermentował dolniak...

      Comment

      • Marusia
        Marszałek Browarów Rzemieślniczych
        🍼🍼
        • 2001.02
        • 20221

        Hm, a co to ma do mojego tematu?
        www.warsztatpiwowarski.pl
        www.festiwaldobregopiwa.pl

        www.wrowar.com.pl



        Comment

        • przemo70
          † 1970-2019 Piwosz w Raju
          • 2007.05
          • 1501

          Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Marusia Wyświetlenie odpowiedzi
          Hm, a co to ma do mojego tematu?
          Hm, pewnie to, że u Ciebie jest zimno a u kogoś ciepło może Robert zajmuje się przepowiadaniem pogody, albo sprzedażą sprzętu chłodniczego ???????
          Save water, drink beer ...

          http://www.parowozy.com.pl/
          http://www.kamery.wolsztyn.pl/
          https://www.facebook.com/pages/Browa...10?ref=profile

          Comment

          • josefik
            Porucznik Browarny Tester
            • 2006.05
            • 386

            A ja to ogólnie słyszałem że ktoś złamał paznokieć

            Comment

            • jacer
              Pułkownik Chmielowy Ekspert
              • 2006.03
              • 9875

              Marusia sprzedaje lodówki?
              Milicki Browar Rynkowy
              Grupa STYRIAN

              (1+sqrt5)/2
              "Nie ma (...) piwa, które smakowałoby wszystkim. Każdy browarnik, który próbuje takie przygotować, skazany jest na klęskę" - Michael Jackson
              "Dobrzy ludzie piją dobre piwa" - Hunter S. Thompson
              No Hops, no Glory :)

              Comment

              • josefik
                Porucznik Browarny Tester
                • 2006.05
                • 386

                A ja to ogólnie słyszałem że ktoś złamał paznokieć

                Comment

                • Marusia
                  Marszałek Browarów Rzemieślniczych
                  🍼🍼
                  • 2001.02
                  • 20221

                  Taki oficjalny pretekst był, bo przecież jak mogłabym, Josefiku, na oczy Ci się pokazać ze złamanym paznokciem

                  Ale to temat o warzeniu jest kurtynka. No to chyba coś muszę uwarzyć znowu, żeby było na temat
                  www.warsztatpiwowarski.pl
                  www.festiwaldobregopiwa.pl

                  www.wrowar.com.pl



                  Comment

                  • Marusia
                    Marszałek Browarów Rzemieślniczych
                    🍼🍼
                    • 2001.02
                    • 20221

                    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Marusia Wyświetlenie odpowiedzi

                    Ale to temat o warzeniu jest kurtynka. No to chyba coś muszę uwarzyć znowu, żeby było na temat
                    No to warzę - IPA z planowanym chmieleniem na zimno

                    Zasyp:
                    4,25 kg pilzneński
                    1,5 kg wiedeński
                    1 kg caramelmalz Pils

                    Zacieranie:
                    50 st. 15 minut
                    63-61 st. 30 min.
                    73-71 st. 30 minut

                    Miało być zacieranie zstępujące, ale zapomniałam

                    Chmielenie:
                    60 g marynka szyszka 2010 na 60 minut
                    40 g lubelski szyszka 2010 na 10 minut

                    Chmielenie na zimno do cichej planowane:
                    40 g spalter, granulat
                    www.warsztatpiwowarski.pl
                    www.festiwaldobregopiwa.pl

                    www.wrowar.com.pl



                    Comment

                    • Marusia
                      Marszałek Browarów Rzemieślniczych
                      🍼🍼
                      • 2001.02
                      • 20221

                      Wyszło 26 l 17 blg. Zapodano gęstwę London ESB - chyba Jeśli to nie była ta gęstwa, to American Lager, zatem w temp. pokojowej dadzą radę, ciekawe, czy poznam po smaku piwa, które to były
                      www.warsztatpiwowarski.pl
                      www.festiwaldobregopiwa.pl

                      www.wrowar.com.pl



                      Comment

                      • Marusia
                        Marszałek Browarów Rzemieślniczych
                        🍼🍼
                        • 2001.02
                        • 20221

                        Po konsultacjach różnorakich wsypano 35 g Spaltera granulatu do burzliwej fermentacji.
                        www.warsztatpiwowarski.pl
                        www.festiwaldobregopiwa.pl

                        www.wrowar.com.pl



                        Comment

                        • Stasiek
                          Kapitan Lagerowej Marynarki
                          • 2007.02
                          • 609

                          Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Marusia Wyświetlenie odpowiedzi
                          wsypano 35 g Spaltera granulatu do burzliwej fermentacji.
                          Czemu do burzliwej? Nie planujesz robić cichej?

                          Comment

                          • leona
                            D(r)u(c)h nieuchwytny
                            • 2009.07
                            • 5853

                            Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Marusia Wyświetlenie odpowiedzi
                            Po konsultacjach różnorakich wsypano 35 g Spaltera granulatu do burzliwej fermentacji.
                            Cykor! Cykor!

                            Comment

                            • Marusia
                              Marszałek Browarów Rzemieślniczych
                              🍼🍼
                              • 2001.02
                              • 20221

                              Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika leona Wyświetlenie odpowiedzi
                              Cykor! Cykor!
                              Czemu cykor?

                              Wsypałam do burzliwej z nadzieją, że przy przelewaniu na cichą większość granulatu zostanie na dnie obecnego wiaderra

                              W sumie co za różnica, czy do burzliwej, czy do cichej - jest na zimno? Jest
                              www.warsztatpiwowarski.pl
                              www.festiwaldobregopiwa.pl

                              www.wrowar.com.pl



                              Comment

                              • leona
                                D(r)u(c)h nieuchwytny
                                • 2009.07
                                • 5853

                                Wysnułem myśl, że "przestraszyłaś" się jednak granulatu na cichej, tej rurki z dziurką etc..
                                Ale jak wyjdzie ok, będzie to jakiś wariant - może nowy - chmielenia na zimno.
                                Last edited by leona; 2010-12-18, 19:40.

                                Comment

                                Przetwarzanie...
                                X