Mikrobrowar "Czterej Pancerni" ruszył do ataku:-)

Collapse
X
 
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • Marusia
    Marszałek Browarów Rzemieślniczych
    🍼🍼
    • 2001.02
    • 20221

    #1141
    Dziś Vienna Lager

    Zasyp:

    5 kg wiedeński
    0,5 kg karmelowy jasny Steinbach

    Zacieranie:

    55-50 st. 10 minut
    63-61 st. 25 min.
    73-71 st. 25 min.

    Idę śrutować.
    www.warsztatpiwowarski.pl
    www.festiwaldobregopiwa.pl

    www.wrowar.com.pl



    Comment

    • Marusia
      Marszałek Browarów Rzemieślniczych
      🍼🍼
      • 2001.02
      • 20221

      #1142
      Chmielenie:
      40 g marynka szyszka, 60 minut
      20 g lubelski, szyszka, 10 minut
      www.warsztatpiwowarski.pl
      www.festiwaldobregopiwa.pl

      www.wrowar.com.pl



      Comment

      • Marusia
        Marszałek Browarów Rzemieślniczych
        🍼🍼
        • 2001.02
        • 20221

        #1143
        Dam jednak 35 g marynki.....chyba... mam jeszcze 5 minut na zastanowienie
        www.warsztatpiwowarski.pl
        www.festiwaldobregopiwa.pl

        www.wrowar.com.pl



        Comment

        • jkocurek
          Major Piwnych Rewolucji
          • 2006.12
          • 1030

          #1144
          Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Marusia
          Dziś Vienna Lager

          Zasyp:

          5 kg wiedeński
          0,5 kg karmelowy jasny Steinbach

          Zacieranie:

          55-50 st. 10 minut
          63-61 st. 25 min.
          73-71 st. 25 min.

          Idę śrutować.
          No patrz. Ostatnio symultanicznie z Coderem warzyłem Szkocka 70tke a wczoraj z Tobą Wiedeńskiego Lagera.
          Pozdrawiam,
          Jacek
          Świentechlywiki

          Comment

          • Marusia
            Marszałek Browarów Rzemieślniczych
            🍼🍼
            • 2001.02
            • 20221

            #1145
            Tak, a ja najpierw przeczytałam Twój temat i umieściłam też nieco podobny komentarz
            www.warsztatpiwowarski.pl
            www.festiwaldobregopiwa.pl

            www.wrowar.com.pl



            Comment

            • Marusia
              Marszałek Browarów Rzemieślniczych
              🍼🍼
              • 2001.02
              • 20221

              #1146
              Tja, Vienna już 3 tygodnie na burzliwej, a ja nic od tej pory nie uwarzyłam w domu. Jutro, żeby się waliło i paliło - warzę. Trzeba korzystać z zimna i jeszcze jakiegoś pilsa trzasnąć

              W tym sezonie nie uwarzę ani portera, ani koźlaka - jakoś nie chce mi się. W sezonie letnim zamiast porterka zrobię imperial stouta, a zamiast koźlaka - dubbla

              Chiba trza by się wziąć za butelkowanie pilsa z 9 stycznia, bo się bidulek przeleżakuje, zamiast w gardłach znikać....
              www.warsztatpiwowarski.pl
              www.festiwaldobregopiwa.pl

              www.wrowar.com.pl



              Comment

              • zgoda
                Major Piwnych Rewolucji
                • 2005.05
                • 3516

                #1147
                Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Marusia
                Chiba trza by się wziąć za butelkowanie pilsa z 9 stycznia, bo się bidulek przeleżakuje, zamiast w gardłach znikać....
                Z ciekawości spojrzałem na etykietkę na pilsie, który się nagazowuje pod stołem. Warzone 26 grudnia 2010, rozlewane 18 lutego 2011 - na 100% się przeleżakowało. Cholercia, a takie nadzieje z nim wiązałem...
                Browar Clair de Lune - zapiski literackie, brewing log, na fejsbóku, blog

                Comment

                • Marusia
                  Marszałek Browarów Rzemieślniczych
                  🍼🍼
                  • 2001.02
                  • 20221

                  #1148
                  Pils zabutelkowany, smaczny oczywiście jest

                  A dziś coś z wykorzystaniem chmieli amerykańskich dla aromatu, jakiś lager taki:

                  4 kg pilzneński
                  1 kg wiedeński
                  0,5 kg karmelowy Pils

                  Przerwy:
                  55-50 st. 15 min.
                  63-61 st. 30 min.
                  73-71 st. 20 min.

                  Chmielenie: dla goryczki Marynka szyszka, pewnie 25 -30 g, a dla aromatu jeszcze się nie zdecydowałam, który - może jakieś sugestie macie?

                  Witamy w sklepie piwowarów dla Piwowarów! Polecamy szeroki asortyment produktów do warzenia piwa w domu. Szczególnie polecamy nasze wielokrotnie wypróbowane zestawy surowców. Jeśli wiesz dokładnie czego potrzebujesz, proponujemy przejść na listę wszystkich produktów "szybkie zamawia

                  Witamy w sklepie piwowarów dla Piwowarów! Polecamy szeroki asortyment produktów do warzenia piwa w domu. Szczególnie polecamy nasze wielokrotnie wypróbowane zestawy surowców. Jeśli wiesz dokładnie czego potrzebujesz, proponujemy przejść na listę wszystkich produktów "szybkie zamawia

                  Witamy w sklepie piwowarów dla Piwowarów! Polecamy szeroki asortyment produktów do warzenia piwa w domu. Szczególnie polecamy nasze wielokrotnie wypróbowane zestawy surowców. Jeśli wiesz dokładnie czego potrzebujesz, proponujemy przejść na listę wszystkich produktów "szybkie zamawia
                  www.warsztatpiwowarski.pl
                  www.festiwaldobregopiwa.pl

                  www.wrowar.com.pl



                  Comment

                  • Marusia
                    Marszałek Browarów Rzemieślniczych
                    🍼🍼
                    • 2001.02
                    • 20221

                    #1149
                    Hmmm.... zacieranie trochę się zmieniło, bo w jego trakcie przybyli dwaj kurierzy, poczta i kominiarz, zatem wyszło jakoś tak:

                    55-50 st. 15 min.
                    63-61 st. 50 min.
                    73-71 st. 40 min.

                    www.warsztatpiwowarski.pl
                    www.festiwaldobregopiwa.pl

                    www.wrowar.com.pl



                    Comment

                    • Marusia
                      Marszałek Browarów Rzemieślniczych
                      🍼🍼
                      • 2001.02
                      • 20221

                      #1150
                      Chmielenie będzie takie:
                      35 g Marynka 60 min. szyszka
                      20 g Cascade 15 min. granulat
                      15 g Cascade 5 min. granulat
                      Ostatnia zmiana dokonana przez Marusia; 2011-02-23, 15:36.
                      www.warsztatpiwowarski.pl
                      www.festiwaldobregopiwa.pl

                      www.wrowar.com.pl



                      Comment

                      • Marusia
                        Marszałek Browarów Rzemieślniczych
                        🍼🍼
                        • 2001.02
                        • 20221

                        #1151
                        Eeee nieprawda, bo zamiast marynki w show wystąpi 25 g magnum, a marynki dosypię w 30 minucie jakieś 15 g dodatkowo.
                        www.warsztatpiwowarski.pl
                        www.festiwaldobregopiwa.pl

                        www.wrowar.com.pl



                        Comment

                        • Marusia
                          Marszałek Browarów Rzemieślniczych
                          🍼🍼
                          • 2001.02
                          • 20221

                          #1152
                          Drugą porcję Cascade dodałam do studzenia, czyli na 0 minut gotowania.

                          29 litrów brzeczki 12 blg wystawiłam na tarasso - przy obecnej temperaturze na zewnątrz (-11,1 i ciągle spada) to pewnie jeszcze dziś w nocy zadam oczekującą gęstwą Budvarków
                          www.warsztatpiwowarski.pl
                          www.festiwaldobregopiwa.pl

                          www.wrowar.com.pl



                          Comment

                          • Marusia
                            Marszałek Browarów Rzemieślniczych
                            🍼🍼
                            • 2001.02
                            • 20221

                            #1153
                            Skoro gary rozstawione, w chacie i tak brudno, a po remanencie w skrzynkach w piwnicy Slavoy wpadł z paniką w oczach, to jadę dalej z koksem - dziś American IPA

                            Skład słodów jak na poprzednią IPĘ, bo bardzo udany był:


                            4,25 kg pilzneński
                            1,5 kg wiedeński
                            1 kg caramelmalz Pils

                            Zacieranie:
                            55-50 st. 15 min.
                            68-64 st. do negatywnej próby jodowej

                            Nad chmieleniem jeszcze dumam i przeglądam różne propozycje
                            www.warsztatpiwowarski.pl
                            www.festiwaldobregopiwa.pl

                            www.wrowar.com.pl



                            Comment

                            • Marusia
                              Marszałek Browarów Rzemieślniczych
                              🍼🍼
                              • 2001.02
                              • 20221

                              #1154
                              Poszperałam i zdecydowałam się na następujące chmielenie:

                              20 g Zeus, granulat, 14,5 alfa na 60 min.
                              5 g Marynka, szyszka i 5 g Lubelski, szyszka (dla złoża filtracyjnego po chmieleniu
                              10 g Amarillo, granulat 9,9 alfa na 30 min.
                              10 g Amarillo na 10 min.
                              15 g Amarillo na 0 minut.

                              Jak na zimno zachmielę to jeszcze mam czas się zastanowić

                              Wszelakie uwagi na temat takiego chmielenia mile widziane
                              Ostatnia zmiana dokonana przez Marusia; 2011-02-24, 15:46.
                              www.warsztatpiwowarski.pl
                              www.festiwaldobregopiwa.pl

                              www.wrowar.com.pl



                              Comment

                              • leona
                                D(r)u(c)h nieuchwytny
                                • 2009.07
                                • 5853

                                #1155
                                Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Marusia

                                Jak na zimno zachmielę to jeszcze mam czas się zastanowić

                                Wszelakie uwagi na temat takiego chmielenia mile widziane
                                U mnie niestety miszmasz 4 chmieli nie dał oczekiwanego, zatykającego dech w piersiach efektu.
                                Ale głosuję za Cascade na zimno

                                Comment

                                Related Topics

                                Collapse

                                Przetwarzanie...