Mikrobrowar "Czterej Pancerni" ruszył do ataku:-)

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • Marusia
    Marszałek Browarów Rzemieślniczych
    🍼🍼
    • 2001.02
    • 20221

    Ale u mnie marynka i lubelski w znikomych ilościach tylko w celu uformowania złoża są, a nie w celu czegokolwiek innego - dlatego idą na początek chmielenia, a nie dla aromatu.

    Po dalszej lekturze papierowo-internetowej zwiększam dawkę Amarillo na 0 minut do 30 g. Kusi mnie jeszcze podbicie Zeusa na 25 g

    Edit: chmielę dopiero za jakieś 2 godziny z przyczyn technicznych, zatem jeszcze wiele może się zmienić
    Last edited by Marusia; 2011-02-24, 16:01.
    www.warsztatpiwowarski.pl
    www.festiwaldobregopiwa.pl

    www.wrowar.com.pl



    Comment

    • Browarzyciel
      Porucznik Browarny Tester
      • 2005.08
      • 357

      Wygląda fajnie. Nie znam Amarillo ale skoro jest from America, to chyba pasuje. Jeżeli zakładasz OG na poziomie 16 Blg to w przypadku 20 litrów będziesz miała 65 IBU a jeżeli zrobisz 29 L, to będzie 45 IBU (circa about).
      Raf.

      Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Marusia Wyświetlenie odpowiedzi
      Poszperałam i zdecydowałam się na następujące chmielenie:

      20 g Zeus, granulat, 14,5 alfa na 60 min.
      5 g Marynka, szyszka i 5 g Lubelski, szyszka (dla złoża filtracyjnego po chmieleniu
      10 g Amarillo, granulat 9,9 alfa na 30 min.
      10 g Amarillo na 10 min.
      15 g Amarillo na 0 minut.

      Jak na zimno zachmielę to jeszcze mam czas się zastanowić

      Wszelakie uwagi na temat takiego chmielenia mile widziane
      BROWARZYCIEL
      Profesjonalnie o piwie na: http://www.browarzyciel.pl
      eventy dla firm

      Comment

      • Marusia
        Marszałek Browarów Rzemieślniczych
        🍼🍼
        • 2001.02
        • 20221

        Będzie jakieś 25 litrów, ale jednak Zeuska zapodam 25 g
        www.warsztatpiwowarski.pl
        www.festiwaldobregopiwa.pl

        www.wrowar.com.pl



        Comment

        • Marusia
          Marszałek Browarów Rzemieślniczych
          🍼🍼
          • 2001.02
          • 20221

          ...i Amarillo na 0 minut 30 g...
          www.warsztatpiwowarski.pl
          www.festiwaldobregopiwa.pl

          www.wrowar.com.pl



          Comment

          • Marusia
            Marszałek Browarów Rzemieślniczych
            🍼🍼
            • 2001.02
            • 20221

            Chmielenie podsumowując:

            25 g Zeus, granulat, 14,5 alfa na 60 min.
            5 g Marynka, szyszka i 5 g Lubelski, szyszka (dla złoża filtracyjnego po chmieleniu)
            10 g Amarillo, granulat 9,9 alfa na 30 min.
            10 g Amarillo na 10 min.
            30g Amarillo na 0 minut.

            Ale se nabiłam postów
            Last edited by Marusia; 2011-02-24, 19:05.
            www.warsztatpiwowarski.pl
            www.festiwaldobregopiwa.pl

            www.wrowar.com.pl



            Comment

            • Marusia
              Marszałek Browarów Rzemieślniczych
              🍼🍼
              • 2001.02
              • 20221

              Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Marusia Wyświetlenie odpowiedzi
              30g Amarillo na 0 minut.
              Hie hie - robię ja sobie porządek na stole i co widzę - 30 g Amarillo stoi i czeka na wsypanie do brzeczki No to co - wsypałam - lepiej późno, niż wcale
              www.warsztatpiwowarski.pl
              www.festiwaldobregopiwa.pl

              www.wrowar.com.pl



              Comment

              • Marusia
                Marszałek Browarów Rzemieślniczych
                🍼🍼
                • 2001.02
                • 20221

                W ramach odnawiania piwnicznych zapasów dzisiaj bitterek:

                4 kg pilzneński
                1 kg wiedeński
                0,5 kg karmelowy Pils 3-7 EBC
                0,5 kg karmelowy jasny 20-30 EBC

                Zacieranie:
                55-50 st. 15 min.
                68-62 do negatywnej próby jodowej.



                Zapomniałam napisać, że AIPA wyszło 25 l 17 blg.
                www.warsztatpiwowarski.pl
                www.festiwaldobregopiwa.pl

                www.wrowar.com.pl



                Comment

                • huanghua
                  Major Piwnych Rewolucji
                  • 2005.10
                  • 1910

                  Fanaberie z tymi chmielami teraz...
                  Marusia, podziel się krótko swoimi uwagami o tych nowych amerykańskich odmianach. Masz jakiś faworytów?
                  W trakcie aktualizacji: Moje receptury (na razie brak casu)

                  Comment

                  • Marusia
                    Marszałek Browarów Rzemieślniczych
                    🍼🍼
                    • 2001.02
                    • 20221

                    Jeszcze nie mam, póki co te piwa jeszcze fermentują, nie jestem taka napalona, żeby siorbać z fermentora

                    Dzisiaj też zamierzam poeksperymencić z kolejnymi chmielami. Do AIPy dodam na cichej konsekwentnie Amarillo, nie jestem zwolenniczką komponowania różnych rodzajów chmielu dla aromatu, zwłaszcza, że póki co nie wiem, jaki aromat dają jako soliści. W bitterku może też się zdecyduję na chmielenie na zimno - zobaczymy, jak w AIPie to wyjdzie
                    Last edited by Marusia; 2011-03-04, 13:57.
                    www.warsztatpiwowarski.pl
                    www.festiwaldobregopiwa.pl

                    www.wrowar.com.pl



                    Comment

                    • Marusia
                      Marszałek Browarów Rzemieślniczych
                      🍼🍼
                      • 2001.02
                      • 20221

                      Chmielenie:

                      40g Magnum, szyszka, 60 min.
                      20 g Centennial, granulat, 30 min.
                      30 g Centennial, granulat, 5 min.
                      www.warsztatpiwowarski.pl
                      www.festiwaldobregopiwa.pl

                      www.wrowar.com.pl



                      Comment

                      • Marusia
                        Marszałek Browarów Rzemieślniczych
                        🍼🍼
                        • 2001.02
                        • 20221

                        Wyszło 31 litrów wściekle gorzkiej brzeczki 11,5 blg

                        Centenniala na koniec poszło 40 g, zamiast 30 g. Tym razem nie zapomniałam wrzucić do gara
                        Last edited by Marusia; 2011-03-04, 19:26.
                        www.warsztatpiwowarski.pl
                        www.festiwaldobregopiwa.pl

                        www.wrowar.com.pl



                        Comment

                        • Marusia
                          Marszałek Browarów Rzemieślniczych
                          🍼🍼
                          • 2001.02
                          • 20221

                          Za chwilę butelkowanie AIPA (na zimno dostało przez pomyłkę 40 g Cenntenniala, zamiast Amarillo) - bagno takie mam w wiadrze, że hej. No ale nic, opadnie na dno butelki, a jak nie, to się będzie pluć granulatem

                          Do tego butelkowanie bittera - odfermentowało slabo, do 3 blg.

                          Równolegle w piekarniku robią się gołąbki (w końcu trzeba raz w tygodniu obiad jakiś na kolację zjeść) w związku z czym w całej chacie klepie gotowaną kapustą, mam nadzieję, że gotowe piwo nie ma skłonnosci do nabawienia się DMSu
                          www.warsztatpiwowarski.pl
                          www.festiwaldobregopiwa.pl

                          www.wrowar.com.pl



                          Comment

                          • Marusia
                            Marszałek Browarów Rzemieślniczych
                            🍼🍼
                            • 2001.02
                            • 20221

                            O madafaka... poprzednie IPA chmieliłam na zimno do burzliwej - OK. Obecne AIPA nachmieliłam na zimno do cichej, bez woreczka - masakra - ze 3 litry poszły do kibla z powodu wielkiego, chmielowego szlamu, a 5 butelek jest odstawionych na bok jako "piwo z wkładką"

                            Oba pięknie pachną... konfiturą z róży.

                            Nastąpiła również pierwsza degustacja Munich Dunkela - zacne wyszło, a Vienna Lager tez pyszny, ale już po tygodniu mocno nagazowany - będzie trzeba szybko pić
                            www.warsztatpiwowarski.pl
                            www.festiwaldobregopiwa.pl

                            www.wrowar.com.pl



                            Comment

                            • anteks
                              Generał Wszelkich Fermentacji
                              🥛🥛🥛
                              • 2003.08
                              • 10768

                              Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Marusia Wyświetlenie odpowiedzi
                              , a Vienna Lager tez pyszny, ale już po tygodniu mocno nagazowany - będzie trzeba szybko pić
                              Ten którym Slavoy częstował w Zielonej ?
                              Last edited by anteks; 2011-03-18, 21:21.
                              Mniej książków więcej piwa

                              Comment

                              • Marusia
                                Marszałek Browarów Rzemieślniczych
                                🍼🍼
                                • 2001.02
                                • 20221

                                Tak, zalecam wypicie, póki się nie przegazowało. Wprawdzie jeszcze nawet się nie sklarowało, ale lepsze takie, niż wyłażące z butelki

                                Ale może przesadzam - sprawdzę za tydzień rozwój.
                                www.warsztatpiwowarski.pl
                                www.festiwaldobregopiwa.pl

                                www.wrowar.com.pl



                                Comment

                                Przetwarzanie...
                                X