Ja tam nie zauważyłem większych problemów przy filtrowaniu wężykiem nachmielonej brzeczki samym granulatem.
Mikrobrowar "Czterej Pancerni" ruszył do ataku:-)
Collapse
X
-
- Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!
- Moje: zbieranie - Opole & warzenie - Browar Domowy Świński Ryjek ****
- Uwarz swoje piwo domowe z naszym Centrum Piwowarstwa
Sprawy dotyczące postów/wpisów/wątków/tematów zgłaszaj proszę narzędziem "Zgłoś [moderatorowi]" (Ikonka flagi przy danym wpisie). -
Mareks, jak to - nie czytasz WSZYSTKICH moich postów??
Robię tak, jak napisał Gabe. Aczkolwiek jednakże albowiem jednakowoż odnoszę wrażenie, że bez szyszek też dało by radę - zresztą Art z Maggykiem mają to przetestowane. Chyba, że ktoś chce odcedzić do ostatniej kropli, ja aż taka oszczędna nie jestem
A co do wczorajszego bitterka: wyszło 31 l brzeczki 13 blg - zadano starterem London ESB. Saszetka napuchnięta 2 tygodnie stała w lodówie, po przelaniu do słoika z wodą i cukrem zastanawiałam się, czy tam aby na pewno pływają jakieś drożdże - przez pierwszą dobę nawet pół milimetra osadu się nie zrobiło. Po 48 godzinach jakaś tam ledwie warstewka się pojawiła, ale znam te chytre bestie - dadzą radęComment
-
Tak, zaraz po zlaniu do fermentora jeden litrowy garnuszek spuszczam. Sądzę jednak, że jakby poczekać kilka minut, to i bez tego będzie klarowne.
Co do obniżenia temperatury w trakcie tego procesu: zmierzyłam wczoraj - po przelaniu z gara do fermentora do filtracji temperatura spadła do 85 stopni (to tak a propos poruszanego gdzieś tematu o istotności schłodzenia brzeczki jak najszybciej poniżej temp. 80 stopni).Ostatnia zmiana dokonana przez Marusia; 2011-03-24, 14:15.Comment
-
Comment
-
Chłodzisz w garze, najlepiej wężownicą, w tym czasie osad ładnie siada na dnie i dekantujesz znad osadu wężykiem zakończonym rurką. Rurka może byc na końcu wygięta w U, tak by pobierała brzeczkę około 1-1,5cm znad dna.Pozdrawiam,
Jacek
ŚwientechlywikiComment
-
Ekhm, mój temat warzelniczy nie służy do dywagacji na wszelakie tematy warzelnicze - wynocha do kołyski i innych działów Browarnictwa amatorskiegoOstatnia zmiana dokonana przez Marusia; 2011-03-25, 16:05.Comment
-
Tak, w odpowiednich do tego działach/tematach. Ten temat jest o MOIM warzeniu.
Wracając do tegoż właśnie tematu: drożdże jeszcze nie ruszyły brzeczki, lenie...Ostatnia zmiana dokonana przez Marusia; 2011-03-25, 16:14.Comment
-
No pięknie, przez WWP i FDP od marca nic nie uwarzyłam - dobrze, że zapasiki w piwnicy sąTrzeba sezon piw letnich rozpocząć jakoś niedługo, w tym roku mam w planie:
- weizeny jak zwykle - jasny, ciemny, weizenbock
- witbiery ze dwa
- summer ale na wzór Kocoura, czyli słaby tripel
- bittery i AIPYComment
-
Cienias ja w przyszłym tygodniu robię portera, no i co że nie mam warunków. Też będzie smacznyŻycie jest jak skrzynka piw rzemieślniczych - nigdy nie wiesz na co trafisz!
Piwo domowe -
Centrum Piwowarstwa - sklep dla piwowarów domowych
Reklama w BROWARZE
PIWO GDZIE - STREFA Z ZASADAMI :DComment
-
Comment
-
Stan obejścia, w którym nie stoi żaden pełny fermentor strasznie działa mi na nerwy, więc dziś w ramach ich ukojenia kolejny bitter na życzenie szanownego małżonka:
5 kg pilzneński
0,5 kg karmelowy jasny Steinbach 20-30 EBC
0,5 kg karmelowy Pils Steinbach 3-7 EBC
Zacieranie: 20 minut 55 stopni (miało być 10, ale w międzyczasie interweniowałam w sprawie serowej (cheesegate)
Przerwa 68-61 stopni 45 minut, podgrzanie do 73 stopni i czekam właśnie do negatywnej próby jodowej.
Chmielenie: oczywiście trzeba przetrzepać kolejne szczepy chmieli amerykańskich, więc użyję takich, które jeszcze u mnie nie pracowały.
Drożdżaki Zymoferm English Ale z datą użycia bezstarterowego 20 marca 2011, zatem oczywiście robię starter, a niech mają
Warzę na tarasie, temperatura w słońcu 40 stopni pozwala na bezproblemowe utrzymanie temperatur podczas przerw
Zauważcie, że w kąciku szykuje się na Zlot Lech Palony w towarzystwie Palonego Żywca PuszkowegoOstatnia zmiana dokonana przez Marusia; 2011-05-20, 13:23.Comment
Related Topics
Collapse
-
Właściwie trzeba zacząć od tego, że nie wiadomo, do jakiej kategorii ten browar zakwalifikować.
Brews Brothers powstał w 2018 roku. Zlokalizowany jest w jednorodzinnym domu we wschodniej dzielnicy Bukaresztu niedaleko stadionu narodowego.
Z głównego dworca kolejowego jest stąd...-
Channel: Rumunia
2023-12-20, 22:22 -
-
Część wpisów w sieci sugerowała, że browar ten już nie działa, inne nie. Ale po pierwsze nie zawsze warto wierzyć informacjom z wizytówki na profilu firmy na Google (pamiętajmy, że to nie opisywana firma jest administratorem tych danych - tylko Google, a bywa, że internetowy gigant publikuje...
-
Channel: Islandia
2025-01-19, 20:34 -
-
Ciekawy browar, a właściwie mikrobrowar, działający od 2023 roku w Bieruniu.
Znajduje się w restauracji "Stylowa" w sporym budynku vis a vis centralnego przystanku autobusowego.
Przez cały dzień są dogodne i dość częste połączenia do Oświęcimia i Tychów. Dojazd...-
Channel: Śląskie
-
-
Pierwsze geotermalne piwa warzone w Europie
„Bez wątpienia największym wynalazkiem ludzkości jest piwo. No, koło też jest ważne, ale nie pasuje do pizzy…”.
Autorem tej błyskotliwej uwagi jest Dave Barr, amerykański dziennikarz i laureat nagrody Pulitzera. Być może...-
Channel: Islandia
2024-11-03, 01:56 -
-
W środkowej części północnej Islandii - w osadzie liczącej ledwie stu kilku mieszkańców - powstał pierwszy w tym kraju (o surowym klimacie) mikrobrowar.
Árskógssandur (zamiennie: Litli-Árskógssandur) to niewielka miejscowość na zachodnim wybrzeżu najdłuższego (około 60 km długości...-
Channel: Islandia
2024-09-28, 23:39 -
- Loading...
- Koniec listy.
Comment