Ja tam nie zauważyłem większych problemów przy filtrowaniu wężykiem nachmielonej brzeczki samym granulatem.
Mikrobrowar "Czterej Pancerni" ruszył do ataku:-)
Collapse
X
-
- Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!
- Moje: zbieranie - Opole & warzenie - Browar Domowy Świński Ryjek ****
- Uwarz swoje piwo domowe z naszym Centrum Piwowarstwa
Sprawy dotyczące postów/wpisów/wątków/tematów zgłaszaj proszę narzędziem "Zgłoś [moderatorowi]" (Ikonka flagi przy danym wpisie).
-
-
Mareks, jak to - nie czytasz WSZYSTKICH moich postów??
Robię tak, jak napisał Gabe. Aczkolwiek jednakże albowiem jednakowoż odnoszę wrażenie, że bez szyszek też dało by radę - zresztą Art z Maggykiem mają to przetestowane. Chyba, że ktoś chce odcedzić do ostatniej kropli, ja aż taka oszczędna nie jestem
A co do wczorajszego bitterka: wyszło 31 l brzeczki 13 blg - zadano starterem London ESB. Saszetka napuchnięta 2 tygodnie stała w lodówie, po przelaniu do słoika z wodą i cukrem zastanawiałam się, czy tam aby na pewno pływają jakieś drożdże - przez pierwszą dobę nawet pół milimetra osadu się nie zrobiło. Po 48 godzinach jakaś tam ledwie warstewka się pojawiła, ale znam te chytre bestie - dadzą radę
Comment
-
-
Tak, zaraz po zlaniu do fermentora jeden litrowy garnuszek spuszczam. Sądzę jednak, że jakby poczekać kilka minut, to i bez tego będzie klarowne.
Co do obniżenia temperatury w trakcie tego procesu: zmierzyłam wczoraj - po przelaniu z gara do fermentora do filtracji temperatura spadła do 85 stopni (to tak a propos poruszanego gdzieś tematu o istotności schłodzenia brzeczki jak najszybciej poniżej temp. 80 stopni).Last edited by Marusia; 2011-03-24, 14:15.
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Archer Wyświetlenie odpowiedziO rany ! To powiedzcie jak mam odfiltrować zagotowaną brzeczkę z granulatem...Mniej książków więcej piwa
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika anteks Wyświetlenie odpowiedziWkładasz łyche , mocno mieszasz, po kilku minutach na dnie powstaje mały kopczyk chmielin. Dekantujesz delikatnie wężykiem
Chłodzisz w garze, najlepiej wężownicą, w tym czasie osad ładnie siada na dnie i dekantujesz znad osadu wężykiem zakończonym rurką. Rurka może byc na końcu wygięta w U, tak by pobierała brzeczkę około 1-1,5cm znad dna.Pozdrawiam,
Jacek
Świentechlywiki
Comment
-
-
Ekhm, mój temat warzelniczy nie służy do dywagacji na wszelakie tematy warzelnicze - wynocha do kołyski i innych działów Browarnictwa amatorskiegoLast edited by Marusia; 2011-03-25, 16:05.
Comment
-
-
Tak, w odpowiednich do tego działach/tematach. Ten temat jest o MOIM warzeniu.
Wracając do tegoż właśnie tematu: drożdże jeszcze nie ruszyły brzeczki, lenie...Last edited by Marusia; 2011-03-25, 16:14.
Comment
-
-
No pięknie, przez WWP i FDP od marca nic nie uwarzyłam - dobrze, że zapasiki w piwnicy są Trzeba sezon piw letnich rozpocząć jakoś niedługo, w tym roku mam w planie:
- weizeny jak zwykle - jasny, ciemny, weizenbock
- witbiery ze dwa
- summer ale na wzór Kocoura, czyli słaby tripel
- bittery i AIPY
Comment
-
-
Cienias ja w przyszłym tygodniu robię portera, no i co że nie mam warunków. Też będzie smacznyŻycie jest jak skrzynka piw rzemieślniczych - nigdy nie wiesz na co trafisz!
Piwo domowe -
Centrum Piwowarstwa - sklep dla piwowarów domowych
Reklama w BROWARZE
PIWO GDZIE - STREFA Z ZASADAMI :D
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Maggyk Wyświetlenie odpowiedziCienias ja w przyszłym tygodniu robię portera, no i co że nie mam warunków. Też będzie smaczny
Comment
-
-
Stan obejścia, w którym nie stoi żaden pełny fermentor strasznie działa mi na nerwy, więc dziś w ramach ich ukojenia kolejny bitter na życzenie szanownego małżonka:
5 kg pilzneński
0,5 kg karmelowy jasny Steinbach 20-30 EBC
0,5 kg karmelowy Pils Steinbach 3-7 EBC
Zacieranie: 20 minut 55 stopni (miało być 10, ale w międzyczasie interweniowałam w sprawie serowej (cheesegate)
Przerwa 68-61 stopni 45 minut, podgrzanie do 73 stopni i czekam właśnie do negatywnej próby jodowej.
Chmielenie: oczywiście trzeba przetrzepać kolejne szczepy chmieli amerykańskich, więc użyję takich, które jeszcze u mnie nie pracowały.
Drożdżaki Zymoferm English Ale z datą użycia bezstarterowego 20 marca 2011, zatem oczywiście robię starter, a niech mają
Warzę na tarasie, temperatura w słońcu 40 stopni pozwala na bezproblemowe utrzymanie temperatur podczas przerw
Zauważcie, że w kąciku szykuje się na Zlot Lech Palony w towarzystwie Palonego Żywca PuszkowegoLast edited by Marusia; 2011-05-20, 13:23.
Comment
-
Comment