Mikrobrowar "Czterej Pancerni" ruszył do ataku:-)

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • Marusia
    Marszałek Browarów Rzemieślniczych
    🍼🍼
    • 2001.02
    • 20221

    Chmielenie: 20 g magnum, szyszka, 60 minut. A może 25 g.

    Na 10 minut:
    10 g Citra
    10 g kolendra
    10 g curacao
    www.warsztatpiwowarski.pl
    www.festiwaldobregopiwa.pl

    www.wrowar.com.pl



    Comment

    • Marusia
      Marszałek Browarów Rzemieślniczych
      🍼🍼
      • 2001.02
      • 20221

      Wyszło 28 l 12,5blg. Jakieś 1,5 literka poszło w glebę wraz z chmielem. Ufff... za duży upał dziś jednak na warzenie był...
      www.warsztatpiwowarski.pl
      www.festiwaldobregopiwa.pl

      www.wrowar.com.pl



      Comment

      • Marusia
        Marszałek Browarów Rzemieślniczych
        🍼🍼
        • 2001.02
        • 20221

        Zapomniałam wspomnieć, że Wyeast Belgian Strong to jakieś czarne owce w rodzinie Wyeastów. Podane z saszetki do startera już po godzinie zaobserowano 1 cm warstwę piany, a maluchy w starterze tłukły się o żarcie Mi się to zdarzyło pierwszy raz, a tych saszetek to już dziesiątki w swojej karierze przerobiłam. Zawsze udają, że nie pracują, tylko warstwa mułu niepostrzeżenie na dnie słoika się zbiera, a te to jakieś napalone chyba
        www.warsztatpiwowarski.pl
        www.festiwaldobregopiwa.pl

        www.wrowar.com.pl



        Comment

        • LeoxxX
          Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
          • 2010.03
          • 224

          Ach jaka to przyjemność zobaczyć jak Kobieta piwo roobi, żebym tak swoją zobaczył...

          Comment

          • Marusia
            Marszałek Browarów Rzemieślniczych
            🍼🍼
            • 2001.02
            • 20221

            Weź pod uwagę, że ja potem ponad połowę tego piwa samodzielnie wypijam
            www.warsztatpiwowarski.pl
            www.festiwaldobregopiwa.pl

            www.wrowar.com.pl



            Comment

            • Marusia
              Marszałek Browarów Rzemieślniczych
              🍼🍼
              • 2001.02
              • 20221

              Trochę późno dziś zaczynam warzenie:

              Ciemna pszeniczka

              Zacieranie: obecnie trwa przerwa ferulikowa:
              46-40 st. 15 minut
              63-61 st. 20minut
              73-71 st. 20 minut

              Zasyp:
              2,5 kg pszeniczny ciemny
              2,5 kg pilzneński
              0,2 kg karmelowy pszeniczny jasny
              0,3 kg karmelowy jasny 20-30 EBC
              0,05 kg karmelowy ciemny 540-700 EBC
              Last edited by Marusia; 2011-07-25, 15:57.
              www.warsztatpiwowarski.pl
              www.festiwaldobregopiwa.pl

              www.wrowar.com.pl



              Comment

              • Marusia
                Marszałek Browarów Rzemieślniczych
                🍼🍼
                • 2001.02
                • 20221

                Karmelowego ciemnego poszło 130 g (takie resztki jakieś miałam), bo te carawheaty i jasne karmele oraz ciemna pszenica to koloru nie dały, a wkońcu to ciemna pszenica ma być

                Filtracja w toku
                www.warsztatpiwowarski.pl
                www.festiwaldobregopiwa.pl

                www.wrowar.com.pl



                Comment

                • Marusia
                  Marszałek Browarów Rzemieślniczych
                  🍼🍼
                  • 2001.02
                  • 20221

                  Chmielenie:
                  17 g Magnum, szyszka, resztki z lodówki.
                  www.warsztatpiwowarski.pl
                  www.festiwaldobregopiwa.pl

                  www.wrowar.com.pl



                  Comment

                  • bomba_z_wrocka
                    Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
                    • 2007.07
                    • 222

                    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Marusia Wyświetlenie odpowiedzi
                    Chmielenie:
                    17 g Magnum, szyszka, resztki z lodówki.
                    Salami , zeberka ,korniszony ,polsuche pieczarki.
                    Ale bedzie jazda .
                    Haniu, Kochanie jajeczniczka na sniadanie.;)

                    Comment

                    • Marusia
                      Marszałek Browarów Rzemieślniczych
                      🍼🍼
                      • 2001.02
                      • 20221

                      Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika bomba_z_wrocka Wyświetlenie odpowiedzi
                      Salami , zeberka ,korniszony ,polsuche pieczarki.
                      Ale bedzie jazda .
                      A taka tam, nowatorska receptura

                      28 l 12,5 blg chłodzi się na tarasso.
                      Last edited by Marusia; 2011-07-25, 22:55.
                      www.warsztatpiwowarski.pl
                      www.festiwaldobregopiwa.pl

                      www.wrowar.com.pl



                      Comment

                      • Marusia
                        Marszałek Browarów Rzemieślniczych
                        🍼🍼
                        • 2001.02
                        • 20221

                        Pora na powtórkę mózgotrzepa, tfu, American IPA

                        Skład słodów nieco zmodyfikowany względem poprzedniego w celu mocniejszego zaakcentowania słodowości:

                        3,5 kg pilzneński
                        2,5 kg wiedeński
                        1 kg karmelowy Pils.

                        Acha, ale warzenie dopiero jutro, dziś tylko zapisuję, żeby nie zapomnieć, co ześrutowałam

                        Wczoraj zabutelkowaliśmy Letnią Pindę i Bittera Garażowego (warzone na imprezie garażowej Czeskiego Raju). Pinda dostała jednak za dużo kolendry jak na cel, który chciałam osiągnąć. No nic, grunt, że smaczne
                        Last edited by Marusia; 2011-07-29, 13:56.
                        www.warsztatpiwowarski.pl
                        www.festiwaldobregopiwa.pl

                        www.wrowar.com.pl



                        Comment

                        • Marusia
                          Marszałek Browarów Rzemieślniczych
                          🍼🍼
                          • 2001.02
                          • 20221

                          Pogoda taka... warzelnicza - chmurki, szaro, nudno... ze względu na duży wiatr warzenie dziś w wersji kuchennej, nie tarasowej, niestety.

                          Poprzednio chmieliłam AIPA tak:

                          25 g Zeus, granulat, 14,5 alfa na 60 min.
                          10 g Amarillo, granulat 9,9 alfa na 30 min.
                          10 g Amarillo na 10 min.
                          30 g Amarillo na 0 minut.

                          Wyszło bardzo dobrze, zastanawiam się jednak, czy nie zrobić bardziej wykręcającej goryczki
                          Acha, jeszcze było chmielenie na zimno, ale szczerze mówiąc, wszystkie bittery na chmielach amerykańskich, bez chmielenia na zimno, są pysznie aromatyczne, więc tym razem i do AIPY chyba raczej nie będę nic dorzucać.

                          Chmiele amerykany prawie wszystkie przetestowane i wszystkie są rewelacyjne w aromacie, dość też do siebie podobne. Zerknę, czy któregoś jeszcze nie przerabiałam, ale bardzo prawdopodobne, że dla aromatu pójdzie znowu Amarillo, bo nazwa mi się najbardziej podoba
                          www.warsztatpiwowarski.pl
                          www.festiwaldobregopiwa.pl

                          www.wrowar.com.pl



                          Comment

                          • Marusia
                            Marszałek Browarów Rzemieślniczych
                            🍼🍼
                            • 2001.02
                            • 20221

                            Zacieranie:
                            55-50 st. 15 min. - właśnie trwa
                            68-64 st. do negatywnej próby jodowej
                            www.warsztatpiwowarski.pl
                            www.festiwaldobregopiwa.pl

                            www.wrowar.com.pl



                            Comment

                            • Marusia
                              Marszałek Browarów Rzemieślniczych
                              🍼🍼
                              • 2001.02
                              • 20221

                              Chmielenie:

                              24 g Zeus i 13 g Chinook - 60 minut.
                              Nie dlatego, że tak skomplikowanie wyliczyłam, tylko znowu - resztki z lodówki Tym razem nie daję szyszek do utworzenia złoża filtracyjnego, zobaczymy, jak tam błotko z glutami białkowymi się zwiąże bez pomocy

                              10 g Amarillo, granulat 9,9 alfa na 30 min.
                              10 g Amarillo na 10 min.
                              30 g Amarillo na 0 minut.

                              Brzeczka zaraz będzie wrzeć. Tak mi szybko dziś idzie, że zastanawiam się, czy jeszcze potem jakiegoś tripla nie machnąć.
                              Last edited by Marusia; 2011-07-30, 12:14.
                              www.warsztatpiwowarski.pl
                              www.festiwaldobregopiwa.pl

                              www.wrowar.com.pl



                              Comment

                              • Marusia
                                Marszałek Browarów Rzemieślniczych
                                🍼🍼
                                • 2001.02
                                • 20221

                                27 litrów wściekle gorzkiej brzeczki 17 blg chłodzi się siłami natury Drożdże Danstar Nottingham, robi się starter.
                                www.warsztatpiwowarski.pl
                                www.festiwaldobregopiwa.pl

                                www.wrowar.com.pl



                                Comment

                                Przetwarzanie...
                                X