Mikrobrowar "Czterej Pancerni" ruszył do ataku:-)

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • Marusia
    Marszałek Browarów Rzemieślniczych
    🍼🍼
    • 2001.02
    • 20221

    A dziś pszeniczka:

    2,5 kg pilzneński
    2,5 kg pszeniczny
    0,5 kg karmelowy jasny 20-30 EBC

    Zacieranie:

    45 stopni 15 min.
    63-61 st. 25 min.
    73-71 st. 20 min.
    www.warsztatpiwowarski.pl
    www.festiwaldobregopiwa.pl

    www.wrowar.com.pl



    Comment

    • Marusia
      Marszałek Browarów Rzemieślniczych
      🍼🍼
      • 2001.02
      • 20221

      Chmielenie: 45 g lubelski, szyszka 3% alfa.
      www.warsztatpiwowarski.pl
      www.festiwaldobregopiwa.pl

      www.wrowar.com.pl



      Comment

      • Cyssiek
        Kapral Kuflowy Chlupacz
        • 2011.05
        • 93

        Zapytam z ciekawości aż - da się kupić Twoje wymysły? :>
        "Goolman to jest trunek boski, pisał o nim Kochanowski"

        Comment

        • Marusia
          Marszałek Browarów Rzemieślniczych
          🍼🍼
          • 2001.02
          • 20221

          Nie, to jest browar domowy - nie sprzedajny Moich piw można spróbować na różnych imprezach (np. Wrocławskie Warsztaty Piwowarskie, Szkółka w Czeskim Raju) za darmo w ramach poczęstunku
          www.warsztatpiwowarski.pl
          www.festiwaldobregopiwa.pl

          www.wrowar.com.pl



          Comment

          • Cyssiek
            Kapral Kuflowy Chlupacz
            • 2011.05
            • 93

            Wybornie, do końca wakacji wybieram się do Wrocławia. Mam nadzieję zatem - do zobaczenia
            "Goolman to jest trunek boski, pisał o nim Kochanowski"

            Comment

            • Marusia
              Marszałek Browarów Rzemieślniczych
              🍼🍼
              • 2001.02
              • 20221

              30 literków 12 blg wyszło. Slavoy namawia mnie na kolejnego bittera, ale tym razem jakiegoś naprawdę wykręcającego język, te dotychczasowe za łagodne są
              www.warsztatpiwowarski.pl
              www.festiwaldobregopiwa.pl

              www.wrowar.com.pl



              Comment

              • mark33
                D(r)u(c)h nieuchwytny
                • 2005.04
                • 3283

                Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Marusia Wyświetlenie odpowiedzi
                30 literków 12 blg wyszło. Slavoy namawia mnie na kolejnego bittera, ale tym razem jakiegoś naprawdę wykręcającego język, te dotychczasowe za łagodne są
                Mam podobnie jak Slavoy, jednak u mnie dawki chmielu dużo wyższe. Ostatnio nawet 80 minut gotowałem żeby sobie podciągnąć IBU z 200 gram chmielu

                Comment

                • Marusia
                  Marszałek Browarów Rzemieślniczych
                  🍼🍼
                  • 2001.02
                  • 20221

                  A no widziałam, widziałam Z goryczką to jest tak, że jak już się człowiek do niej przyzwyczai, to potem wszystko jakieś niedochmielone jest

                  Edit;

                  Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika mark33 Wyświetlenie odpowiedzi
                  jednak u mnie dawki chmielu dużo wyższe.
                  Wyższe od czego?
                  Last edited by Marusia; 2011-08-01, 18:15.
                  www.warsztatpiwowarski.pl
                  www.festiwaldobregopiwa.pl

                  www.wrowar.com.pl



                  Comment

                  • mark33
                    D(r)u(c)h nieuchwytny
                    • 2005.04
                    • 3283

                    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Marusia Wyświetlenie odpowiedzi
                    Wyższe od czego?
                    Wyższe szacując wg IBU niż w Twoich ostatnich IPA.

                    Comment

                    • Marusia
                      Marszałek Browarów Rzemieślniczych
                      🍼🍼
                      • 2001.02
                      • 20221

                      Myślałam, że porównujesz do chmielenia weizena

                      Ano, wyższe i też właśnie wyższe trzeba będzie zastosować następnym razem do bitterka
                      www.warsztatpiwowarski.pl
                      www.festiwaldobregopiwa.pl

                      www.wrowar.com.pl



                      Comment

                      • mark33
                        D(r)u(c)h nieuchwytny
                        • 2005.04
                        • 3283

                        Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Marusia Wyświetlenie odpowiedzi
                        Myślałam, że porównujesz do chmielenia weizena
                        Pszenica IBU 78 była by idealna na zlotowy chrzest innego zastosowania nie widzę

                        Comment

                        • Marusia
                          Marszałek Browarów Rzemieślniczych
                          🍼🍼
                          • 2001.02
                          • 20221

                          No dobra, jak taśmowo, to taśmowo - jadę dziś z tym wściekłym bitterem.

                          Zasyp trochę inny niż ostatnio w celu większego zrównoważenia planowanej straszliwej goryczki

                          2,5 kg pilzneński
                          2,5 kg wiedeński
                          0,3 kg karmelowy 20-30 EBC
                          0,2 kg karmelowy 150 EBC

                          Co do chmielenia, po za tym, że chmiele amerykańskie, to czekam na wariackie sugestie co do ilości Planuję ok. 28 litrów brzeczki 12 blg.
                          www.warsztatpiwowarski.pl
                          www.festiwaldobregopiwa.pl

                          www.wrowar.com.pl



                          Comment

                          • leona
                            D(r)u(c)h nieuchwytny
                            • 2009.07
                            • 5853

                            Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Marusia Wyświetlenie odpowiedzi

                            Co do chmielenia, po za tym, że chmiele amerykańskie, to czekam na wariackie sugestie co do ilości Planuję ok. 28 litrów brzeczki 12 blg.
                            Proponuję tak aby było 88 IBU... choć najbardziej podoba mi się 666 IBU

                            Comment

                            • Marusia
                              Marszałek Browarów Rzemieślniczych
                              🍼🍼
                              • 2001.02
                              • 20221

                              To może taka masakra będzie dobra:

                              40 g Zeus 14,5% alfa 60 min.
                              25 g Citra 12,2% alfa 30 min.
                              25 g Citra 12,2% alfa 10 min.
                              10 g Zeus 14,5% alfa 0 min.

                              Wrzuciłam to w kalkulatorek przerobiony przez Staśka i wychodzi 77,3 IBU.... to może te 10 g Zeusa przerzucę na 30 minut gotowania, a na 0 minut dodam czegoś innego do zapachu...
                              www.warsztatpiwowarski.pl
                              www.festiwaldobregopiwa.pl

                              www.wrowar.com.pl



                              Comment

                              • Marusia
                                Marszałek Browarów Rzemieślniczych
                                🍼🍼
                                • 2001.02
                                • 20221

                                Filtracja. Zacieranie tradycyjnie 15 min. białkowa, a potem 68-62 stopnie nie wiem, ile było, bo zamiast sprawdzić czas, to o chmielu myślałam

                                No i co, żadnych innych pomysłów na kombinacje wypalające gardło mi nikt nie podrzuci?
                                www.warsztatpiwowarski.pl
                                www.festiwaldobregopiwa.pl

                                www.wrowar.com.pl



                                Comment

                                Przetwarzanie...
                                X