Mikrobrowar "Czterej Pancerni" ruszył do ataku:-)

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • Marusia
    Marszałek Browarów Rzemieślniczych
    🍼🍼
    • 2001.02
    • 20221

    Całkiem szczerze to muszę napisać, że wszystkie piwa zostały wypite zbyt szybko, żeby ocenić jakoś goryczki po odpowiednim doleżakowaniu

    Być może uda mi się zaoszczędzić nieco ostatniego bittera w tym celu, choć może być ciężko
    www.warsztatpiwowarski.pl
    www.festiwaldobregopiwa.pl

    www.wrowar.com.pl



    Comment

    • MarkOzz
      Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
      • 2008.10
      • 209

      A jakieś niezobowiązujące sugestie bądź rokowania? Zawężając wybór do Simco, Citry i Amarillo.

      Comment

      • Marusia
        Marszałek Browarów Rzemieślniczych
        🍼🍼
        • 2001.02
        • 20221

        Simco nie testowałam, a Citra i Amarillo to dwa chmiele, które najbardziej mi podeszły aromatycznie.
        www.warsztatpiwowarski.pl
        www.festiwaldobregopiwa.pl

        www.wrowar.com.pl



        Comment

        • Marusia
          Marszałek Browarów Rzemieślniczych
          🍼🍼
          • 2001.02
          • 20221

          Jutro z okazji pożegnania lata, zanim zjadą goście, powstanie coś gorzkiego, ale z nutką kawową w tle, a drożdże Belgian Strong, a co.

          Zasyp:
          3 kg pilzneński
          2 kg monachijski
          0,5 kg karmelowy jasny 20-30 EBC
          02, Caraaroma

          Caraaroma ma bardzo interesujący zapach "na sucho", ciekawa jestem, czy taka ilość nada tę kawową nutkę w tle, czy nie.

          Chmielenie jak do amerykańskiego bittera, czyli znowu leśno-cytrusowe chmiele będą wałkowane Pewnie zanim zacznę chmielenie pojawią się Hania, Fido i Bomba, to może coś ciekawego razem wsypiemy, już się boję
          www.warsztatpiwowarski.pl
          www.festiwaldobregopiwa.pl

          www.wrowar.com.pl



          Comment

          • zgoda
            Major Piwnych Rewolucji
            • 2005.05
            • 3516

            Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Marusia Wyświetlenie odpowiedzi
            Jutro z okazji pożegnania lata, zanim zjadą goście, powstanie coś gorzkiego, ale z nutką kawową w tle, a drożdże Belgian Strong, a co.

            Zasyp:
            3 kg pilzneński
            2 kg monachijski
            0,5 kg karmelowy jasny 20-30 EBC
            02, Caraaroma

            Caraaroma ma bardzo interesujący zapach "na sucho", ciekawa jestem, czy taka ilość nada tę kawową nutkę w tle, czy nie.
            No raczej nie. Nie wydaje mi się żeby było kawowo.

            Zresztą, co ja się będę mądrzył, zrobisz - zobaczysz. Ale po jednym takim eksperymencie znielubiłem Caraaroma na rzecz Special B.
            Browar Clair de Lune - zapiski literackie, brewing log, na fejsbóku, blog

            Comment

            • Marusia
              Marszałek Browarów Rzemieślniczych
              🍼🍼
              • 2001.02
              • 20221

              Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika zgoda Wyświetlenie odpowiedzi
              No raczej nie. Nie wydaje mi się żeby było kawowo.

              Zresztą, co ja się będę mądrzył, zrobisz - zobaczysz. Ale po jednym takim eksperymencie znielubiłem Caraaroma na rzecz Special B.
              Ja ogólnie zawsze zwracam uwagę na kolor słodu karmelowego i używam w zasadzie tylko strzegomskiego jasnego i ciemnego, barwiącego oraz jasnego Steinbacha 20-30 EBC (odpowiednik carahell), ten jednak zaintrygował mnie swoim zapachem. Wprawdzie ostatnio (rok temu) jak mnie zaintrygował zapachem biscuit i zrobiłam na nim karmelowe to nic z tego ciekawego nie wyszło, ale daję szansę

              Oczywiście taka drobna ilość i tak będzie słabo wyczuwalna, mam zamiar na jakimś ciemnym go jeszcze potestować.

              A czemu "znielubiłeś" - coś niedobrego w nim jest? Bo jeśli chodzi o samo rozczarowanie brakiem wyjątkowości, to się nie boję

              Edit: A w ogóle to miałam tylko napisać, że woda się grzeje, pogoda pikna, więc tarasowe warzenie znowu.
              Last edited by Marusia; 2011-09-24, 09:28.
              www.warsztatpiwowarski.pl
              www.festiwaldobregopiwa.pl

              www.wrowar.com.pl



              Comment

              • bielok
                Porucznik Browarny Tester
                • 2007.10
                • 338

                Cześć
                A ja właśnie miałem pisać że powinnaś być już na nogach ;-)
                Ja tylko wykopię rodzinę do Brennej i sam jadę na działkę warzyć. Ale póki co mam pustkę w głowie (jeśli chodzi o zasyp).
                Jeśli chodzi o chmiele to też zapewne leśne aromaty
                anioły śmierdzą potem
                żrą kiełbasę
                mają w dupie żywych

                Comment

                • Marusia
                  Marszałek Browarów Rzemieślniczych
                  🍼🍼
                  • 2001.02
                  • 20221

                  A u mnie tymczasem koniec zacierania:

                  55 st. 15 minut
                  67-61 st. chyba z godzinę, robiłam inne rzeczy i nie zwróciłam uwagi
                  72 st. 10 minut - teraz idę podgrzewać do 78 st.
                  www.warsztatpiwowarski.pl
                  www.festiwaldobregopiwa.pl

                  www.wrowar.com.pl



                  Comment

                  • Marusia
                    Marszałek Browarów Rzemieślniczych
                    🍼🍼
                    • 2001.02
                    • 20221

                    Chmielenie:
                    25 g Zeus na 60 min.
                    25 Zeus na 30 min.
                    30 g Cenntennial na 10 min.
                    30 g Cascade na 0 min.
                    www.warsztatpiwowarski.pl
                    www.festiwaldobregopiwa.pl

                    www.wrowar.com.pl



                    Comment

                    • zgoda
                      Major Piwnych Rewolucji
                      • 2005.05
                      • 3516

                      Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Marusia Wyświetlenie odpowiedzi
                      Oczywiście taka drobna ilość i tak będzie słabo wyczuwalna, mam zamiar na jakimś ciemnym go jeszcze potestować.

                      A czemu "znielubiłeś" - coś niedobrego w nim jest? Bo jeśli chodzi o samo rozczarowanie brakiem wyjątkowości, to się nie boję
                      Nie ma w nim nic niedobrego, ale i nic dobrego - właśnie wyjątkowości mu brak. Jak jest mało, to go nie czuć, tylko kolor daje. Jak jest choćby ciut za dużo, to daje taką typową cierpką gorzkość jak zwykły słód palony. Special B ma więcej charakteru.

                      Z ciemnych jeszcze mam do spróbowania Castle Coffee Light, ale jakoś nie wierzę w te zapewnienia o kawie i orzechach.
                      Browar Clair de Lune - zapiski literackie, brewing log, na fejsbóku, blog

                      Comment

                      • Marusia
                        Marszałek Browarów Rzemieślniczych
                        🍼🍼
                        • 2001.02
                        • 20221

                        Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika zgoda Wyświetlenie odpowiedzi
                        Z ciemnych jeszcze mam do spróbowania Castle Coffee Light, ale jakoś nie wierzę w te zapewnienia o kawie i orzechach.
                        Ja odnoszę wrażenie, że słodownie dodają jakiegoś aromatu, żeby te słody różnie pachniały, a potem w gotowym produkcie i tak tylko EBC się liczy

                        Zbieram się i zebrać nie mogę do jakiegoś belga, czyli kolejnego jasnego mózgotrzepa po AIPA Może jak dziś ześrutuję, to jutro w końcu się uda? Sprzęt od soboty na tarasie stoi i się opala na słońcu bezużytecznie, bo casu ni ma

                        Hmm... a może zamiast jasnego trochę go dla odmiany nieco przyciemnię (poprzednio był karmelowy jasny Steinbach 20-30 EBC) tymi teoretycznie belgijskimi karmelami, skoro już sobie tak ze Zgodą eksperymentujemy
                        Jakoś tak:

                        5 kg pilzneński
                        1 kg Abbey malt 40-50 EBC
                        1 kg monachijski
                        1 kg pszeniczny

                        Do gotowania jeszcze cukier 0,5-1 kg, kolendry szczypta i chmielenie dla goryczki mocniejsze niż poprzednio (było 35 g marynki szyszki).

                        Poprzedniego belga robiłam w 2009 roku - skandal. Siekierka powraca III
                        Last edited by Marusia; 2011-09-27, 13:14.
                        www.warsztatpiwowarski.pl
                        www.festiwaldobregopiwa.pl

                        www.wrowar.com.pl



                        Comment

                        • Marusia
                          Marszałek Browarów Rzemieślniczych
                          🍼🍼
                          • 2001.02
                          • 20221

                          Niestety jak się robi tysiąc rzeczy na raz, to coś musi się sp.... W dodatku nie wiem, co się spieprzyło, chyba nie ześrutowałam tyle słodu, ile zamierzałam, bo przy powyższym zasypie i dodaniu jeszcze 0,5 kg cukru białego do gotowania nie jest możliwe, żeby wyszło mi tylko 18 l 20 blg, a tyle właśnie wyszło 2 lata temu miałam z tego 26 litrów.

                          Do tego marne 16 litrów podpiwka imbirowego 5 blg. Jestem zła, zła, złaaaa!! Tyle roboty na tak mało piwa poszło. No nic, tym bardziej trzeba będzie zakopać na 2 lata, żeby dobrze dojrzało, a nie "przypadkiem" zostało wypite

                          Chmielenie:
                          35 g marynka granulat na 60 min.
                          10 g marynka, 7 g kolendra, 0,5 kg cukier biały na 15 minut.

                          Drożdże Belgian Strong.

                          Podpiwek:
                          15 g marynka na 60 min.
                          5 g marynka i kilka plasterków świeżego imbiru na 10 minut.
                          www.warsztatpiwowarski.pl
                          www.festiwaldobregopiwa.pl

                          www.wrowar.com.pl



                          Comment

                          • Marusia
                            Marszałek Browarów Rzemieślniczych
                            🍼🍼
                            • 2001.02
                            • 20221

                            Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Marusia Wyświetlenie odpowiedzi
                            Caraaroma ma bardzo interesujący zapach "na sucho", ciekawa jestem, czy taka ilość nada tę kawową nutkę w tle, czy nie.
                            Dziś zabutelkowaliśmy bitterka i wyobraźcie sobie - jest wyraźny aromat kawowy! Wyszło idealnie - taka nutka w tle, ale nie do pomylenia z czymś innym ciekawie się komponuje z solidną goryczką. Na barwę piwa wpłynął ten dodatek w niewielkim stopniu, zatem prezentuje się toto bardzo interesująco

                            Do butli poszedł też wysłodkowy imbirek, musiałam zebrać drożdże z lustra napoju, które zdechły z głodu lub na znak protestu, że je do 5 blg wrzuciłam

                            Czasu ni ma, ale piwo samo nie odrasta w piwnicy, zatem jutro mam w planie weizenbocka
                            www.warsztatpiwowarski.pl
                            www.festiwaldobregopiwa.pl

                            www.wrowar.com.pl



                            Comment

                            • Marusia
                              Marszałek Browarów Rzemieślniczych
                              🍼🍼
                              • 2001.02
                              • 20221

                              Weizenbock jesienny, akurat dzień po premierze Pinty, zrobię im konkurencję

                              Zasyp:
                              monachijski 3 kg
                              pszeniczny ciemny 4 kg
                              caraaroma 1 kg
                              www.warsztatpiwowarski.pl
                              www.festiwaldobregopiwa.pl

                              www.wrowar.com.pl



                              Comment

                              • Marusia
                                Marszałek Browarów Rzemieślniczych
                                🍼🍼
                                • 2001.02
                                • 20221

                                Caraaroma jednak tylko 0,8 kg.
                                Zacieranie:

                                48-42 st. 15 min.
                                63-61 st. 25 min.
                                73-71 st. 20 min.
                                www.warsztatpiwowarski.pl
                                www.festiwaldobregopiwa.pl

                                www.wrowar.com.pl



                                Comment

                                Przetwarzanie...
                                X