Mikrobrowar "Czterej Pancerni" ruszył do ataku:-)

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • Feti
    D(r)u(c)h nieuchwytny
    • 2010.10
    • 801

    Niech tam Ci będzie.:-)
    Last edited by Feti; 2012-01-15, 19:53.

    Comment

    • Marusia
      Marszałek Browarów Rzemieślniczych
      🍼🍼
      • 2001.02
      • 20221

      Zima, a tu mąż każe koelscha warzyć. No trudno, uwarzę, żeby oka nie podbił
      W dodatku wymyślił, że z SAMOPSZĄ.

      4 kg pilzneńaki
      1 kg pszenica samposza

      jeszcze nie ześrutowane...
      www.warsztatpiwowarski.pl
      www.festiwaldobregopiwa.pl

      www.wrowar.com.pl



      Comment

      • jkocurek
        Major Piwnych Rewolucji
        • 2006.12
        • 1030

        Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Marusia Wyświetlenie odpowiedzi
        4 kg pilzneńaki
        1 kg pszenica samposza
        No ale jaka, niesłodowana?
        Pozdrawiam,
        Jacek
        Świentechlywiki

        Comment

        • Marusia
          Marszałek Browarów Rzemieślniczych
          🍼🍼
          • 2001.02
          • 20221

          Taki skrót myślowy - słodowana:
          www.warsztatpiwowarski.pl
          www.festiwaldobregopiwa.pl

          www.wrowar.com.pl



          Comment

          • Marusia
            Marszałek Browarów Rzemieślniczych
            🍼🍼
            • 2001.02
            • 20221

            Zacieranie:

            +/- 63 st. 40 min.
            +/- 73 st. 15 min.

            Tym razem bez przerwy białkowej, bo woda mi się podgrzała do 65 stopni i nie chciało mi się studzić.

            Obecnie wysładzanie. Chmielenie planuję następujące:

            30 g Perle, granulat 2011 na 60 min.

            20 g Perle, granulat 2011 na 10 min.

            Nie stosowałam jeszcze tego chmielu, więc pomyślałam, że przy tak delikatnym piwie będzie można dobrze wyczuć jego właściwości smakowo zapachowe i dzięki temu wyrobić sobie zdanie na jego temat.
            Last edited by Marusia; 2012-01-29, 16:48.
            www.warsztatpiwowarski.pl
            www.festiwaldobregopiwa.pl

            www.wrowar.com.pl



            Comment

            • Marusia
              Marszałek Browarów Rzemieślniczych
              🍼🍼
              • 2001.02
              • 20221

              Oprócz tego wysłodek porterowy 18 l 9 blg z dodatkiem odrobiny imbiru na koniec gotowania. Chmielenie:
              10 g marynka, granulat 2011 na 60 min.
              10 g marynka, granulat 2011 na 60 min.

              ale wyszło gorzkie, bo dolałam do gotowania litr portera z chmielem, co się nie chciał na dnie kadzi filtracyjnej ułożyć - szkoda było wylewać

              Właśnie piję sobie imbirka wysłodkowego poporterowego - bardzo zacna dziewiątka, goryczka się ugladziła, lekki, nienachalny aromat imbiru w tle - zdecydowanie do powtórzenia W sensie warzenie do powtórzenia. Wypicie, że do powtórzenia to oczywiste
              www.warsztatpiwowarski.pl
              www.festiwaldobregopiwa.pl

              www.wrowar.com.pl



              Comment

              • Marusia
                Marszałek Browarów Rzemieślniczych
                🍼🍼
                • 2001.02
                • 20221

                30 litrów brzeczki 11 blg mrozi się na tarasie (-9 stopni) w oczekiwaniu na wydanie na pastwę drożdżom Danstar Nottingham
                www.warsztatpiwowarski.pl
                www.festiwaldobregopiwa.pl

                www.wrowar.com.pl



                Comment

                • Marusia
                  Marszałek Browarów Rzemieślniczych
                  🍼🍼
                  • 2001.02
                  • 20221

                  Sprzęt rozłożony to chyba pojadę dalej z tym koksem

                  Tzn. chciałabym, ale tego posta zaczęłam pisać półtorej godziny temu i do tej pory nie miałam czasu go zakończyć, zatem nie wiem, czy wyrobię z warzeniem w takiej sytuacji
                  www.warsztatpiwowarski.pl
                  www.festiwaldobregopiwa.pl

                  www.wrowar.com.pl



                  Comment

                  • Marusia
                    Marszałek Browarów Rzemieślniczych
                    🍼🍼
                    • 2001.02
                    • 20221

                    Po kolejnej godzinie udało się wrzucić do gara zestaw na doppelbocka, mam nadzieję, że się sam uwarzy ten kozioł, ja tylko co jakiś czas zamerdam łyżką

                    Zasyp:
                    3 kg wiedeński
                    4 kg monachijski
                    1 kg karmelowy jasny 125 EBC
                    0,2 kg caraaroma

                    Zacieranie:


                    +/- 55 st. 10 minut
                    +/- 63 st. 35 min.
                    +/- 73 st. 25 min.
                    www.warsztatpiwowarski.pl
                    www.festiwaldobregopiwa.pl

                    www.wrowar.com.pl



                    Comment

                    • Marusia
                      Marszałek Browarów Rzemieślniczych
                      🍼🍼
                      • 2001.02
                      • 20221

                      20 blg to chyba trippelbock? W każdym razie 21 litrów wyszło.

                      Chmielenie:
                      50 g marynka, granulat 2011 na 60 min.
                      20 g Tradition, granulat 2011 na 15 min.

                      Oprócz tego jeszcze się chmieli podkoźlak, chyba 9 blg wyjdzie, 12 litrów

                      Chmielenie:
                      15 g Tradition, granulat 2011 na 60 min.
                      15 g Tradition, granulat 2011 na 15 min.

                      Uwarzyły się koziołki same prawie na szczęście, bo zalatana byłam. Ryję nosem...
                      www.warsztatpiwowarski.pl
                      www.festiwaldobregopiwa.pl

                      www.wrowar.com.pl



                      Comment

                      • Marusia
                        Marszałek Browarów Rzemieślniczych
                        🍼🍼
                        • 2001.02
                        • 20221

                        Kurza twarz, tak to jeszcze nie miałam
                        Piwnica i klatka schodowa: w jednym miejscu 14 stopni - trochę za wysoko na dolną fermentację, w drugim miejscu 5 stopni - trochę przymało. Koźlak stoi pod drzwiami wejściowymi w 6 stopniach, podkoziołek w 14 stopniach, a koelsch, niestety, w domu w 20 stopniach, bo nigdzie między 16 a 18 nie mam. Pils z porterem stoją w 5 stopniach, ale one to już właściwie zaliczają cichą fermentację, choć nie przelane jeszcze do czystych wiaderek, więc OK. Poproszę o ocieplenie na dworze o jakieś 5 stopni, wystarczy.
                        Last edited by Marusia; 2012-02-02, 13:43.
                        www.warsztatpiwowarski.pl
                        www.festiwaldobregopiwa.pl

                        www.wrowar.com.pl



                        Comment

                        • zgoda
                          Major Piwnych Rewolucji
                          • 2005.05
                          • 3516

                          Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Marusia Wyświetlenie odpowiedzi
                          Poproszę o ocieplenie na dworze o jakieś 5 stopni, wystarczy.
                          Nie!

                          A parę stopni ochłodzenia nie mogłoby być w zamian?
                          Browar Clair de Lune - zapiski literackie, brewing log, na fejsbóku, blog

                          Comment

                          • mark33
                            D(r)u(c)h nieuchwytny
                            • 2005.04
                            • 3283

                            Tez kombinowałem z temperaturą w piwnicy, przy podłodze 5*C ale już na stole 9*C, przy ścianie zewnętrznej zimno "promieniuje" jak diabli (będzie na cichą jak znalazł). Ustawiłem fermentujące piwo na środku piwnicy na pustych fermentorach (~9*C).

                            Comment

                            • Marusia
                              Marszałek Browarów Rzemieślniczych
                              🍼🍼
                              • 2001.02
                              • 20221

                              A ja wyjeżdzając na weekend złamałam się i wstawiłam do kotłowni - 12-14 stopni
                              www.warsztatpiwowarski.pl
                              www.festiwaldobregopiwa.pl

                              www.wrowar.com.pl



                              Comment

                              • Marusia
                                Marszałek Browarów Rzemieślniczych
                                🍼🍼
                                • 2001.02
                                • 20221

                                Ale jaja - w lutym ani jednej warki!!!!!
                                www.warsztatpiwowarski.pl
                                www.festiwaldobregopiwa.pl

                                www.wrowar.com.pl



                                Comment

                                Przetwarzanie...
                                X