Krótki był w tym roku - tylko 29 dni
Mikrobrowar "Czterej Pancerni" ruszył do ataku:-)
Collapse
X
-
W marcu zdarzyła się jedna wareczka - pszeniczne, warzone 19.03.2012:
2,5 kg pilzneński
2,5 kg pszeniczny
0,3 kg karmelowy jasny 20-30 EBC
Chmielenie: 15 g Cenntennial na 60 minut (akurat taką resztkę miałam, to wrzuciłam).
Drożdże Zymoferm Ayinger. Piwo już w butelkach, banany jak się patrzy
Comment
-
-
Skandalicznie się opuściłam. Nic to - po Warsztatach i Festiwalu nadrobię.
Tak czy owak nie można dopuścić do zbytniego przeciągu w skrzynkach, więc 14 kwietnia powstał polotmavy weizen:
2,5 kg monachijski
1 kg pszeniczny ciemny
0,2 kg pszeniczny karmelowy
1,5 kg pszeniczny jasny
Zacieranie:
+/- 43 st. 20 minut
+/- 63 st. 20 min.
+/- 73 st. 30 min.
Chmielenie:
20 g Cenntennial 2010 na 60 min., czyli dalsze czyszczenie lodówki z resztek
Drożdże: gęstwa z poprzedniej pszenicy - Zymoferm Ayinger Weizen
Wyszło 28,5 l 11 blg.
Warka już w butelkach, bardzo smaczna, tak jak i pierwszy pszeniczniak.
A dzisiaj pora na wiosennego bitterka amerykańskiego:
2,5 kg pilzneński
2,5 kg wiedeński
0,2 kg karmelowy jasny Steinbach
0,3 kg karmelowy jasny Strzegom
Idę wstawiać wodę. Miało być warzenie na tarasie, ale tak wiatr napiernicza, że śruta z wody by uciekły
Comment
-
-
Dotrze, zarówno jasna, jak i polotmava
Zacieranie bittera trwa:
+/- 55 st. 15 minut
+/- 63 st. 30 min.
+/- 73 st. 15 min.Last edited by Marusia; 2012-04-29, 12:18.
Comment
-
-
Chmielenie:
25 g Warrior, granulat 2011, na 60 min.
30 g Athanum, granulat 2011, na 30 min.
20 g Athanum, granulat 2011 i 30 g Simcoe, granulat 2011, na 10 min.
Przewidywane chmielenie na zimno czymś
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Marusia Wyświetlenie odpowiedzi
Przewidywane chmielenie na zimno czymś
W międzyczasie powstał Witek eksperymentalny. Eksperyment polegał na tym, że zamiast curacao do gotowania poszła zmiażdżona gorzka mini-pomarańczka sztuk 3.
Zasyp:
2,5 kg pilzneński
2 kg pszenica niesłodowana
0,4 kg płatki owsiane
Zacieranie:
+/- 55 st. 15 minut
+/- 63 st. 50 min.
+/- 73 st. 45 min.
Gotowanie:
- marynka, granulat 2011 20 g na 60 minut
- kolendra, 8 g, na 15 minut
- zmiażdżone minipomarańczki 3 szt. 15 min.
- skórka otarta z 1 grapefruita 15 min.
Drożdże: Brewferm Blanche
Witek na cichej, wstępne wrażenia:
- piwo zapodaje zupełnie "nieprzepisowo" - bananami
- te minipomarańczki trochę kurka chyba zbyt wściekle gorzkie
No nic, eksperyment to eksperyment - niedługo butelkowanie.
A dzisiaj jakiś ciemniak letni, antypiłkonożny:
Zasyp:
2 kg pilzneński
3 kg monachijski
0,4 kg caraaroma
0,2 kg barwiący
Chmielenie: coś ze Spaleterm dla aromatu, albo wypróbuję te jakieś Aramisy i inne Columbusy... ktoś już używał chmielowych upominków Warsztatowych?
Comment
-
-
Zacieranie:
+/- 55 st. 25 minut (zagapiłam się)
+/- 63 st. 30 min.
+/- 73 st. 15 min.
Comment
-
-
Chmielenie:
30 g Columbus, szyszka 2011, 60 min.
30 g Spalter, granulat 2011, 15 min.
Comment
-
-
Witek i bitek zabutelkowane, ciemniak na cichą zlany. Bitek oj gorzki. Witek bardzo ciekawy, chyba zacznę te suszone pomarańczki wprowadzać do użycia częściej. Tylko trzeba będzie dawkę chmielu zmniejszyć, bo dają dodatkową goryczkę, na szczęście nie cierpką.
A dziś pora na pszeniczne, bo poprzednie dwie edycje wyszły już prawie do końca.
2 kg pilzneński
3 kg pszeniczny
0,6 kg karmelowy jasny 20-30 EBCLast edited by Marusia; 2012-06-16, 09:04.
Comment
-
-
Zacieranie:
+/- 42 st. 15 minut
+/- 63 st. 20 min.
+/- 73 st. 30 min.
Comment
-
-
Chmielenie:
20 g Cascade na 60 min.
wykipiało trochę chmielu, to rzuciłam jeszcze 10 g Spaltera
Drożdże:
Zymoferm Ayinger Weizen, gęstwa z poprzedniej warki.
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Marusia Wyświetlenie odpowiedzi
2 kg pilzneński
3 kg pszeniczny
0,6 kg karmelowy jasny 20-30 EBC
Piwo zrobione z tego przepisu jest rweelacyjne (jako młodziutkie w dniu rozlewu). Zmienione drożdze na WB-06 i chmiel na Lubelski w szyszkach. Pachnie pieknie bananami!
Comment
-
-
Cieszę się, ale sama receptura to nawet nie połowa sukcesu, zatem gratulacje
Comment
-
Comment