Mikrobrowar "Czterej Pancerni" ruszył do ataku:-)

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • slavoy
    Pułkownik Chmielowy Ekspert
    🥛🥛🥛
    • 2001.10
    • 5055

    Krótki był w tym roku - tylko 29 dni
    Dick Laurent is dead.

    Comment

    • Marusia
      Marszałek Browarów Rzemieślniczych
      🍼🍼
      • 2001.02
      • 20221

      W marcu zdarzyła się jedna wareczka - pszeniczne, warzone 19.03.2012:

      2,5 kg pilzneński
      2,5 kg pszeniczny
      0,3 kg karmelowy jasny 20-30 EBC

      Chmielenie: 15 g Cenntennial na 60 minut (akurat taką resztkę miałam, to wrzuciłam).

      Drożdże Zymoferm Ayinger. Piwo już w butelkach, banany jak się patrzy
      www.warsztatpiwowarski.pl
      www.festiwaldobregopiwa.pl

      www.wrowar.com.pl



      Comment

      • Marusia
        Marszałek Browarów Rzemieślniczych
        🍼🍼
        • 2001.02
        • 20221

        Skandalicznie się opuściłam. Nic to - po Warsztatach i Festiwalu nadrobię.
        Tak czy owak nie można dopuścić do zbytniego przeciągu w skrzynkach, więc 14 kwietnia powstał polotmavy weizen:

        2,5 kg monachijski
        1 kg pszeniczny ciemny
        0,2 kg pszeniczny karmelowy
        1,5 kg pszeniczny jasny

        Zacieranie:

        +/- 43 st. 20 minut
        +/- 63 st. 20 min.
        +/- 73 st. 30 min.

        Chmielenie:

        20 g Cenntennial 2010 na 60 min., czyli dalsze czyszczenie lodówki z resztek

        Drożdże: gęstwa z poprzedniej pszenicy - Zymoferm Ayinger Weizen
        Wyszło 28,5 l 11 blg.
        Warka już w butelkach, bardzo smaczna, tak jak i pierwszy pszeniczniak.

        A dzisiaj pora na wiosennego bitterka amerykańskiego:

        2,5 kg pilzneński
        2,5 kg wiedeński
        0,2 kg karmelowy jasny Steinbach
        0,3 kg karmelowy jasny Strzegom

        Idę wstawiać wodę. Miało być warzenie na tarasie, ale tak wiatr napiernicza, że śruta z wody by uciekły
        www.warsztatpiwowarski.pl
        www.festiwaldobregopiwa.pl

        www.wrowar.com.pl



        Comment

        • bomba_z_wrocka
          Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
          • 2007.07
          • 222

          Szybciutko, szybciutko bo czas ucieka. Czy pszeniczka dotrze w ilosci degustacyjnej, do Lesnicy?.
          Haniu, Kochanie jajeczniczka na sniadanie.;)

          Comment

          • Marusia
            Marszałek Browarów Rzemieślniczych
            🍼🍼
            • 2001.02
            • 20221

            Dotrze, zarówno jasna, jak i polotmava

            Zacieranie bittera trwa:
            +/- 55 st. 15 minut
            +/- 63 st. 30 min.
            +/- 73 st. 15 min.
            Last edited by Marusia; 2012-04-29, 12:18.
            www.warsztatpiwowarski.pl
            www.festiwaldobregopiwa.pl

            www.wrowar.com.pl



            Comment

            • Marusia
              Marszałek Browarów Rzemieślniczych
              🍼🍼
              • 2001.02
              • 20221

              Chmielenie:
              25 g Warrior, granulat 2011, na 60 min.
              30 g Athanum, granulat 2011, na 30 min.
              20 g Athanum, granulat 2011 i 30 g Simcoe, granulat 2011, na 10 min.

              Przewidywane chmielenie na zimno czymś
              www.warsztatpiwowarski.pl
              www.festiwaldobregopiwa.pl

              www.wrowar.com.pl



              Comment

              • Marusia
                Marszałek Browarów Rzemieślniczych
                🍼🍼
                • 2001.02
                • 20221

                Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Marusia Wyświetlenie odpowiedzi

                Przewidywane chmielenie na zimno czymś
                Na porażenie nozdrzy poszło 50 g Simcoe.

                W międzyczasie powstał Witek eksperymentalny. Eksperyment polegał na tym, że zamiast curacao do gotowania poszła zmiażdżona gorzka mini-pomarańczka sztuk 3.

                Zasyp:
                2,5 kg pilzneński
                2 kg pszenica niesłodowana
                0,4 kg płatki owsiane

                Zacieranie:
                +/- 55 st. 15 minut
                +/- 63 st. 50 min.
                +/- 73 st. 45 min.

                Gotowanie:
                - marynka, granulat 2011 20 g na 60 minut
                - kolendra, 8 g, na 15 minut
                - zmiażdżone minipomarańczki 3 szt. 15 min.
                - skórka otarta z 1 grapefruita 15 min.

                Drożdże: Brewferm Blanche

                Witek na cichej, wstępne wrażenia:
                - piwo zapodaje zupełnie "nieprzepisowo" - bananami
                - te minipomarańczki trochę kurka chyba zbyt wściekle gorzkie

                No nic, eksperyment to eksperyment - niedługo butelkowanie.

                A dzisiaj jakiś ciemniak letni, antypiłkonożny:

                Zasyp:
                2 kg pilzneński
                3 kg monachijski
                0,4 kg caraaroma
                0,2 kg barwiący

                Chmielenie: coś ze Spaleterm dla aromatu, albo wypróbuję te jakieś Aramisy i inne Columbusy... ktoś już używał chmielowych upominków Warsztatowych?
                www.warsztatpiwowarski.pl
                www.festiwaldobregopiwa.pl

                www.wrowar.com.pl



                Comment

                • Marusia
                  Marszałek Browarów Rzemieślniczych
                  🍼🍼
                  • 2001.02
                  • 20221

                  Zacieranie:
                  +/- 55 st. 25 minut (zagapiłam się)
                  +/- 63 st. 30 min.
                  +/- 73 st. 15 min.
                  www.warsztatpiwowarski.pl
                  www.festiwaldobregopiwa.pl

                  www.wrowar.com.pl



                  Comment

                  • Marusia
                    Marszałek Browarów Rzemieślniczych
                    🍼🍼
                    • 2001.02
                    • 20221

                    Chmielenie:
                    30 g Columbus, szyszka 2011, 60 min.
                    30 g Spalter, granulat 2011, 15 min.
                    www.warsztatpiwowarski.pl
                    www.festiwaldobregopiwa.pl

                    www.wrowar.com.pl



                    Comment

                    • Marusia
                      Marszałek Browarów Rzemieślniczych
                      🍼🍼
                      • 2001.02
                      • 20221

                      Witek i bitek zabutelkowane, ciemniak na cichą zlany. Bitek oj gorzki. Witek bardzo ciekawy, chyba zacznę te suszone pomarańczki wprowadzać do użycia częściej. Tylko trzeba będzie dawkę chmielu zmniejszyć, bo dają dodatkową goryczkę, na szczęście nie cierpką.

                      A dziś pora na pszeniczne, bo poprzednie dwie edycje wyszły już prawie do końca.

                      2 kg pilzneński
                      3 kg pszeniczny
                      0,6 kg karmelowy jasny 20-30 EBC
                      Last edited by Marusia; 2012-06-16, 09:04.
                      www.warsztatpiwowarski.pl
                      www.festiwaldobregopiwa.pl

                      www.wrowar.com.pl



                      Comment

                      • Marusia
                        Marszałek Browarów Rzemieślniczych
                        🍼🍼
                        • 2001.02
                        • 20221

                        Zacieranie:
                        +/- 42 st. 15 minut
                        +/- 63 st. 20 min.
                        +/- 73 st. 30 min.
                        www.warsztatpiwowarski.pl
                        www.festiwaldobregopiwa.pl

                        www.wrowar.com.pl



                        Comment

                        • Marusia
                          Marszałek Browarów Rzemieślniczych
                          🍼🍼
                          • 2001.02
                          • 20221

                          Chmielenie:
                          20 g Cascade na 60 min.
                          wykipiało trochę chmielu, to rzuciłam jeszcze 10 g Spaltera

                          Drożdże:
                          Zymoferm Ayinger Weizen, gęstwa z poprzedniej warki.
                          www.warsztatpiwowarski.pl
                          www.festiwaldobregopiwa.pl

                          www.wrowar.com.pl



                          Comment

                          • LeoxxX
                            Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
                            • 2010.03
                            • 224

                            Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Marusia Wyświetlenie odpowiedzi

                            2 kg pilzneński
                            3 kg pszeniczny
                            0,6 kg karmelowy jasny 20-30 EBC

                            Piwo zrobione z tego przepisu jest rweelacyjne (jako młodziutkie w dniu rozlewu). Zmienione drożdze na WB-06 i chmiel na Lubelski w szyszkach. Pachnie pieknie bananami!

                            Comment

                            • Marusia
                              Marszałek Browarów Rzemieślniczych
                              🍼🍼
                              • 2001.02
                              • 20221

                              Cieszę się, ale sama receptura to nawet nie połowa sukcesu, zatem gratulacje
                              www.warsztatpiwowarski.pl
                              www.festiwaldobregopiwa.pl

                              www.wrowar.com.pl



                              Comment

                              • pershi
                                Szeregowy Piwny Łykacz
                                • 2012.02
                                • 17

                                Witam,
                                Piwo antyfootbolowe na jakich drożdżach fermentowało?

                                Comment

                                Przetwarzanie...
                                X