Mikrobrowar "Czterej Pancerni" ruszył do ataku:-)

Collapse
X
 
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • Marusia
    Marszałek Browarów Rzemieślniczych
    🍼🍼
    • 2001.02
    • 20221

    #1411
    O żesz, chyba już przesadziłam z długością cichej fermentacji, a tu jeszcze chmieleni na zimno nie zrobione

    Dziś do wiaderek idą
    Mandarina Bavaria, granulat 2013, 50 g do Jacka
    Amarillo, granulat 2013, 50 g do THG
    www.warsztatpiwowarski.pl
    www.festiwaldobregopiwa.pl

    www.wrowar.com.pl



    Comment

    • Marusia
      Marszałek Browarów Rzemieślniczych
      🍼🍼
      • 2001.02
      • 20221

      #1412
      Dzisiaj jakiś RED będzie, na belgijskich drożdżach. Póki co filtracja, a jakie chmielenie, to jeszcze nie wymyśliłam

      Zasyp:
      4 kg pilzneński
      3 kg wiedeński
      1 kg karmelowy 20-30 EBC
      0,1 kg barwiący
      www.warsztatpiwowarski.pl
      www.festiwaldobregopiwa.pl

      www.wrowar.com.pl



      Comment

      • Marusia
        Marszałek Browarów Rzemieślniczych
        🍼🍼
        • 2001.02
        • 20221

        #1413
        Chmielenie:
        50 g Marynka, granulat 2013 60 min.
        50 g Hallertauer Mittelfruh 10 min.
        www.warsztatpiwowarski.pl
        www.festiwaldobregopiwa.pl

        www.wrowar.com.pl



        Comment

        • Marusia
          Marszałek Browarów Rzemieślniczych
          🍼🍼
          • 2001.02
          • 20221

          #1414
          Łoj, dawno mnie tu nie było. No, ale też i nie warzyłam - przeklęte WWP i FDP

          Dopiero 23 maja uwarzyłam weizena, a w piwniczce taki przeciąg w skrzynkach, że sklepowymi trzeba się ratować

          Weizen wg mojego klasycznego przepisu, czyli:
          3,5 kg pilzneński
          3,5 kg pszeniczny
          1 kg karmelowy 20-30EBC

          Chmielenie: 35 g granulatu Lubelski 2013

          poszło na dwa wiadra, w każdym po 19 l (śrutownik rozkalibrowany, grubo mielone, wydajność do de).
          Jedno wiadro żarły drożdże Wyeast Weihenstephaner Weizen, a drugie - Gwoździe i banany z Fermentum Mobile.

          Dziś będzie pierwsza degustacja porównawcza - przy butelkowaniu warka z Gwoździami wydawała się bardziej gwoździowa, niż ta na Wyeastach.
          www.warsztatpiwowarski.pl
          www.festiwaldobregopiwa.pl

          www.wrowar.com.pl



          Comment

          • Marusia
            Marszałek Browarów Rzemieślniczych
            🍼🍼
            • 2001.02
            • 20221

            #1415
            A dzisiaj lekka APA:

            6 kg pilzneński
            2 kg wiedeński
            1 kg karmelowy jasny 20-30 EBC

            Obecnie przerwa w 63 st. trwa.
            www.warsztatpiwowarski.pl
            www.festiwaldobregopiwa.pl

            www.wrowar.com.pl



            Comment

            • Maggyk
              Szara Adminiscjencja
              🍼
              • 2004.05
              • 5618

              #1416
              Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Marusia
              A dzisiaj lekka APA:

              6 kg pilzneński
              2 kg wiedeński
              1 kg karmelowy jasny 20-30 EBC

              Obecnie przerwa w 63 st. trwa.
              Faktycznie lekka skoro bez chmieli
              Życie jest jak skrzynka piw rzemieślniczych - nigdy nie wiesz na co trafisz!
              Piwo domowe -
              Centrum Piwowarstwa - sklep dla piwowarów domowych

              Reklama w BROWARZE
              PIWO GDZIE - STREFA Z ZASADAMI :D

              Comment

              • Marusia
                Marszałek Browarów Rzemieślniczych
                🍼🍼
                • 2001.02
                • 20221

                #1417
                Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Maggyk
                Faktycznie lekka skoro bez chmieli
                Nie dodaję do zacieru
                www.warsztatpiwowarski.pl
                www.festiwaldobregopiwa.pl

                www.wrowar.com.pl



                Comment

                • Marusia
                  Marszałek Browarów Rzemieślniczych
                  🍼🍼
                  • 2001.02
                  • 20221

                  #1418
                  Chmielenie:
                  50 g Marynka, granulat 2013 60 min.
                  25 g Cascade DE, granulat 2013 60 min.
                  25 g Cascade DE, granulat 2013 10 min.
                  25 g Saphir granulat 2013 0 min.

                  No i będzie na zimno chmielone czymśtam. Po powrocie z Festiwalu Birofilia

                  Dwa fermentory zostaną potraktowane:
                  1. Danstar Nottingham
                  2. Thames Valley
                  www.warsztatpiwowarski.pl
                  www.festiwaldobregopiwa.pl

                  www.wrowar.com.pl



                  Comment

                  • Marusia
                    Marszałek Browarów Rzemieślniczych
                    🍼🍼
                    • 2001.02
                    • 20221

                    #1419
                    Dzisiaj stoucik, docelowo z dodatkiem kawy, ale to dopiero przed butelkowaniem w formie ekstraktu zimnego.

                    Zasyp:
                    4 kg pale ale
                    4 kg monachijski
                    1 kg kawowy 250 EBC
                    0,3 kg jęczmień palony 1000 EBC
                    0,5 kg black 1500 EBC
                    0,5 kg czekoladowy 1200 EBC
                    www.warsztatpiwowarski.pl
                    www.festiwaldobregopiwa.pl

                    www.wrowar.com.pl



                    Comment

                    • Marusia
                      Marszałek Browarów Rzemieślniczych
                      🍼🍼
                      • 2001.02
                      • 20221

                      #1420
                      Zacieranie:
                      +/- 55 st. 15 min.
                      69-60 st. 60 min.
                      www.warsztatpiwowarski.pl
                      www.festiwaldobregopiwa.pl

                      www.wrowar.com.pl



                      Comment

                      • leona
                        D(r)u(c)h nieuchwytny
                        • 2009.07
                        • 5853

                        #1421
                        Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Marusia
                        Zacieranie:
                        +/- 55 st. 15 min.
                        69-60 st. 60 min.
                        Leeeeeeeenistwoooooo

                        Comment

                        • Marusia
                          Marszałek Browarów Rzemieślniczych
                          🍼🍼
                          • 2001.02
                          • 20221

                          #1422
                          Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika leona
                          Leeeeeeeenistwoooooo
                          ... to moje drugie imię
                          www.warsztatpiwowarski.pl
                          www.festiwaldobregopiwa.pl

                          www.wrowar.com.pl



                          Comment

                          • Marusia
                            Marszałek Browarów Rzemieślniczych
                            🍼🍼
                            • 2001.02
                            • 20221

                            #1423
                            O, mam tylko chmiele dziwaki w lodówce. No nic to -

                            Chmielenie tylko na goryczkę 100 g Cascade DE, granulat 2013

                            Edit: oooo, więcej, bo mam jakieś 50 litrów tego dobra w garze. 150 g.
                            Ostatnia zmiana dokonana przez Marusia; 2014-07-09, 14:56.
                            www.warsztatpiwowarski.pl
                            www.festiwaldobregopiwa.pl

                            www.wrowar.com.pl



                            Comment

                            • Marusia
                              Marszałek Browarów Rzemieślniczych
                              🍼🍼
                              • 2001.02
                              • 20221

                              #1424
                              Dzisiaj Witek:

                              4 kg pilzneński
                              1,5 kg pszeniczny
                              0,5 kg karmelowy 20 EBC
                              0,8 kg płatki owsiane
                              2 kg pszenica niesłodowana

                              Płatki i pszenicę najpierw skleikowałam - wrzuciłam do wody w 60 st., podgrzałam do zagotowania i gotowałam parę minut.
                              www.warsztatpiwowarski.pl
                              www.festiwaldobregopiwa.pl

                              www.wrowar.com.pl



                              Comment

                              • Marusia
                                Marszałek Browarów Rzemieślniczych
                                🍼🍼
                                • 2001.02
                                • 20221

                                #1425
                                Gotowanie:
                                40 g lubelski, granulat 2013, 60 minut
                                20 g kolendra, 10 g gorzkie pomarańczki suszone, skórka z jednej cytryny i 3 pomarańczy, 4 plasterki imbiru tak dla jaj, bo w 50 litrach raczej nie będzie wyczuwalna taka ilość - wszystko na 15 minut.

                                Z fermentorów zapodaje pomarańczami - 50 l 10 blg, trochę przesadziłam z wysładzaniem, miało być11. Ale nic to, dużo dobrej oranżady, w sam raz na letnie upały

                                Do jednego fermentowa poszły S 33, do drugiego Brewferm Blanche. Przed butelkowaniem zamierzam przyprawić część brzeczki zimnym wyciągiem ze świeżej mięty.
                                www.warsztatpiwowarski.pl
                                www.festiwaldobregopiwa.pl

                                www.wrowar.com.pl



                                Comment

                                Related Topics

                                Collapse

                                Przetwarzanie...