Mikrobrowar "Czterej Pancerni" ruszył do ataku:-)

Collapse
X
 
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • Marusia
    Marszałek Browarów Rzemieślniczych
    🍼🍼
    • 2001.02
    • 20221

    #1441
    A dzisiaj:

    Zasyp:
    7,5 kg pilzneński
    0,5 kg pszeniczny
    1,5 kg wiedeński

    Zacieranie:

    +/- 55 st. 10 min.
    +/- 63 st. 45 min.
    +/- 73 st. 25 min.


    Chmielenie:
    50 g marynka, szyszka z własnej hodowli 2014 na 60 min.
    25 g marynka, granulat 2013 na 60 min.
    50 g saphir, granulat 2013 na 30 min.
    30 g cascade de, granulat 2013 na 10 min.
    30 g cascade de, granulat 2013 na 0 min.
    www.warsztatpiwowarski.pl
    www.festiwaldobregopiwa.pl

    www.wrowar.com.pl



    Comment

    • Marusia
      Marszałek Browarów Rzemieślniczych
      🍼🍼
      • 2001.02
      • 20221

      #1442
      Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Marusia
      A dzisiaj:

      Zasyp:
      7,5 kg pilzneński
      0,5 kg pszeniczny
      1,5 kg wiedeński
      No, nie ma to jak zrobić ctrlvctrlc i nie zmienić danych

      Miało być:


      Zasyp:
      5 kg pilzneński
      2 kg karmelowy 60 EBC
      3 kg wiedeński
      www.warsztatpiwowarski.pl
      www.festiwaldobregopiwa.pl

      www.wrowar.com.pl



      Comment

      • leona
        D(r)u(c)h nieuchwytny
        • 2009.07
        • 5853

        #1443
        Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Marusia
        No, nie ma to jak zrobić ctrlvctrlc i nie zmienić danych

        [...]
        Eeee, słabizna.
        Kiedyś podczas rozmowy na gg czy czymś podobnym kolega miał mi wkleić link do jakiegoś artykułu. Link wyglądał mniej więcej tak https://xxxporn_analhardcore.download...
        Tym razem nie o TAKI artykuł chodziło

        Comment

        • Marusia
          Marszałek Browarów Rzemieślniczych
          🍼🍼
          • 2001.02
          • 20221

          #1444
          Okazało się, że mi się jakimś cudem zdekalibrował ballingometr i oszukuje o 2 blg, co oznacza, że moje wyliczenia gęstości od nie wiem kiedy są o 2 blg niższe, niż w rzeczywistości Tak dziś go sprawdziłam, bo coś mi śmierdziało, że od czasu przejścia na większy gar mam słabą wydajność - a teraz to już w ogóle -40 l 12 blg z takiego zasypu??

          No i wyszło, że to jednak 14 blg
          www.warsztatpiwowarski.pl
          www.festiwaldobregopiwa.pl

          www.wrowar.com.pl



          Comment

          • fidoangel
            Major Piwnych Rewolucji
            🥛🥛🥛
            • 2005.07
            • 3491

            #1445
            Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Marusia
            -40 l 12 blg z takiego zasypu?
            No, jak byk widać, że 20 kufelków zniknęło, też by mnie tknęło
            "nie zostanę onanistką bo jestem anarchistką" :)

            Widziałem u Dori i Kopyra i też tak myślę: Browar to nie apteka :))

            Poszukujesz wiedzy na temat browarnictwa amatorskiego?
            Przeczytaj >>>>FAQ<<<<
            Sprawdź >>>Przewodnik<<<

            Comment

            • Marusia
              Marszałek Browarów Rzemieślniczych
              🍼🍼
              • 2001.02
              • 20221

              #1446
              Dzisiaj polskie mokre ale:

              Zasyp:
              5 kg pilzneński
              5 kg wiedeński
              1 kg karmelowy 30 EBC

              Zacieranie:

              +/- 55 st. 10 min.
              +/- 63 st. 45 min.
              +/- 73 st. 40 min.


              Chmielenie:
              400 g marynka, mokra (mrożona) szyszka z własnej hodowli 2014 na 60 min.
              400 g marynka, mokra (mrożona) szyszka z własnej hodowli 2014 na 15 min.
              www.warsztatpiwowarski.pl
              www.festiwaldobregopiwa.pl

              www.wrowar.com.pl



              Comment

              • Marusia
                Marszałek Browarów Rzemieślniczych
                🍼🍼
                • 2001.02
                • 20221

                #1447
                Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Marusia


                Chmielenie:
                400 g marynka, mokra (mrożona) szyszka z własnej hodowli 2014 na 60 min.
                400 g marynka, mokra (mrożona) szyszka z własnej hodowli 2014 na 15 min.
                Ostatecznie jednak okazało się, że w torebkach było po 350 g, zatem dodałam na 60 min. 25 g granulatu Marynki.

                Mrożony mokry chmiel pachnie głównię trawą.... no nic, trzeba eksperymentować - najwyżej będzie niedobre
                www.warsztatpiwowarski.pl
                www.festiwaldobregopiwa.pl

                www.wrowar.com.pl



                Comment

                • Krzysiu
                  D(r)u(c)h nieuchwytny
                  • 2001.02
                  • 14936

                  #1448
                  Hejt: chmiel się uprawia, nie hoduje.

                  Comment

                  • Marusia
                    Marszałek Browarów Rzemieślniczych
                    🍼🍼
                    • 2001.02
                    • 20221

                    #1449
                    Łe, taki tam hejt. Myślałam, że napiszesz coś rzeczowego, np. że straszna berbelucha z tego wyjdzie

                    Skończyłam, brzeczka gorzka jak szlag.
                    www.warsztatpiwowarski.pl
                    www.festiwaldobregopiwa.pl

                    www.wrowar.com.pl



                    Comment

                    • Marusia
                      Marszałek Browarów Rzemieślniczych
                      🍼🍼
                      • 2001.02
                      • 20221

                      #1450
                      Dziś Sprzątanie Magazynu RIS

                      Zasyp:
                      2,5 kg pilzneński
                      7,5 kg monachijski
                      2 kg karmelowy 150 EBC
                      2 kg karmelowy 600 EBC
                      1,5 kg czekoladowy 1200 EBC (albo trochę mniej, jeszcze się zobaczy)

                      Oczywiście z wysłodzin będzie stout.
                      www.warsztatpiwowarski.pl
                      www.festiwaldobregopiwa.pl

                      www.wrowar.com.pl



                      Comment

                      • Marusia
                        Marszałek Browarów Rzemieślniczych
                        🍼🍼
                        • 2001.02
                        • 20221

                        #1451
                        Wczorajsze Mokre Ale - wyszło 48 litrów 12 blg, pachnie ładnie - zadano gęstwą Essex Ale.

                        Jeden fermentor zostanie nachmielony na zimno jakimiś cudakami, a drugi będzie bez dodatków, bo tym mokrym na zimno to się nie odważę
                        www.warsztatpiwowarski.pl
                        www.festiwaldobregopiwa.pl

                        www.wrowar.com.pl



                        Comment

                        • Marusia
                          Marszałek Browarów Rzemieślniczych
                          🍼🍼
                          • 2001.02
                          • 20221

                          #1452
                          Dalszy ciąg RISa Sprzątanie magazynu:

                          Chmielenie:
                          60 g Marynka, szyszka z własnej UPRAWY 2014 na 60 min.
                          25 g Marynka, granulat 2013 na 60 min.
                          10 g Brewers Gold, granulat 2013 na 15 min.
                          20 g Marynka, granulat 2013 na 15 min.
                          15 g Lubelski, granulat 2013 na 15 min.
                          www.warsztatpiwowarski.pl
                          www.festiwaldobregopiwa.pl

                          www.wrowar.com.pl



                          Comment

                          • ART
                            mAD'MINd
                            🥛🥛🥛🥛🥛🥛
                            • 2001.02
                            • 24004

                            #1453
                            Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Marusia
                            Dziś Sprzątanie Magazynu RIS
                            Powinno być Dziś Magazynu Sprzątanie RIS tj. DMS RIS
                            - Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!
                            - Moje: zbieranie - Opole & warzenie - Browar Domowy Świński Ryjek ****
                            - Uwarz swoje piwo domowe z naszym Centrum Piwowarstwa

                            Sprawy dotyczące postów/wpisów/wątków/tematów zgłaszaj proszę narzędziem "Zgłoś [moderatorowi]" (Ikonka flagi przy danym wpisie).

                            Comment

                            • Marusia
                              Marszałek Browarów Rzemieślniczych
                              🍼🍼
                              • 2001.02
                              • 20221

                              #1454
                              Chmielenie wysłodka:

                              30 g Marynka, szyszka z własnej uprawy 2014 na 60 min.
                              20 g Challenger, granulat 2013 na 60 min.
                              30 g Challenger, granulat 2013 na 10 min.
                              www.warsztatpiwowarski.pl
                              www.festiwaldobregopiwa.pl

                              www.wrowar.com.pl



                              Comment

                              • Marusia
                                Marszałek Browarów Rzemieślniczych
                                🍼🍼
                                • 2001.02
                                • 20221

                                #1455
                                Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika ART
                                Powinno być Dziś Magazynu Sprzątanie RIS tj. DMS RIS
                                Tfutfutfu Ale trzeba przyznać, że DMS w RISie to było by coś
                                www.warsztatpiwowarski.pl
                                www.festiwaldobregopiwa.pl

                                www.wrowar.com.pl



                                Comment

                                Related Topics

                                Collapse

                                Przetwarzanie...