Mikrobrowar "Czterej Pancerni" ruszył do ataku:-)

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • Marusia
    Marszałek Browarów Rzemieślniczych
    🍼🍼
    • 2001.02
    • 20221

    Mikrobrowar "Czterej Pancerni" ruszył do ataku:-)

    I tak oto wczoraj powstała pierwsza warka Marusi, z wydatną pomocą Jerzego. Opiszę wszystko wieczorem, teraz tylko chciałam się pochwalić, że właśnie wróciłam z piwnicy, a tam czapa drożdżowa na przyszłym piwku już jest!
    www.warsztatpiwowarski.pl
    www.festiwaldobregopiwa.pl

    www.wrowar.com.pl



  • Małażonka
    Major Piwnych Rewolucji
    • 2003.03
    • 4602

    #2
    No, no - gratulacje!!!

    Comment

    • slado
      D(r)u(c)h nieuchwytny
      • 2003.07
      • 1072

      #3
      Gratulacje!
      Żeby tylko zapachy nie sprowadziły niepożądanych degustatorów

      Comment

      • Marusia
        Marszałek Browarów Rzemieślniczych
        🍼🍼
        • 2001.02
        • 20221

        #4
        slado napisał(a)
        Gratulacje!
        Żeby tylko zapachy nie sprowadziły niepożądanych degustatorów
        Nie no, to jest piwnica w szeregówce moich rodziców, nikt się nie dobierze
        Tylko oczywiście akurat niepotrzebnie nadeszło ochłodzenie, bo miałam nadzieję na temperaturę 18 stopni w fermentorze, a jest 16
        www.warsztatpiwowarski.pl
        www.festiwaldobregopiwa.pl

        www.wrowar.com.pl



        Comment

        • Pogoniarz
          † 1971-2015 Piwosz w Raju
          • 2003.02
          • 7971

          #5
          Gratulacje Jest nas piwowarów amatorów coraz,to więcej


          Prawie jak Piwo
          SZCZECIN

          Comment

          • Marusia
            Marszałek Browarów Rzemieślniczych
            🍼🍼
            • 2001.02
            • 20221

            #6
            Nie chce mi się czekać do wieczora, podarmozjadzę się chwilę w pracy i opiszę

            -ekstrakt słodowy jasny 5,55 kg
            -ekstrakt słodowy barwiący - 4 płaskie łyżki stołowe
            -chmiel:
            *goryczkowy Marynka z powodu braku wagi na czuja (jedno siteczko o średnicy 15 cm) na początku gotowania
            *aromatyczny Lubelski po 30 min. trochę mniej niż goryczki
            *goryczkowy Marynka szczypta 10 min. przed końcem gotowania
            -70 dkg miodu wielokwiatowego na 15 min. przed końcem gotowania
            -woda mineralna niegazowana Żywiec 24 l
            -drożdże od Carlberga

            Po ostudzeniu do temp. 22 st.
            zbalinometrowaliśmy ciecz - 20 blg

            dodaliśmy drożdży, po czym w poczuciu dobrze spędzonego dnia udaliśmy się na Szwejka i bułgarskie leczo

            Ok. godz. 22.30 w fermentorze nic się nie działo, zatem dręczyły mnie nocne koszmary nt. zakażonych drożdży tudzież zdechłych. Rano na szczęście - jak już wspominałam - ujrzałam niezłą beżową czapę i się uspokoiłam Temperaturka 16 st. jest jednak trochę za niska, zatem wieczorem wniosę wiadro do domu.
            www.warsztatpiwowarski.pl
            www.festiwaldobregopiwa.pl

            www.wrowar.com.pl



            Comment

            • breslauer
              Major Piwnych Rewolucji
              • 2002.05
              • 2690

              #7
              Marusia napisał(a)
              Nie no, to jest piwnica w szeregówce moich rodziców, nikt się nie dobierze
              A rodzice ?
              A poza tym to gratuluję !!!
              Last edited by breslauer; 2004-02-09, 14:08.

              Comment

              • Kapselek
                Szeregowy Piwny Łykacz
                • 2003.03
                • 24

                #8
                Gratulacje !
                Ja też po zadaniu drożdzy z dużą dozą napięcia czekam na objawy fermentacji a kiedy pojawi się czapa piany następuje ulga, że ruszyło.
                Jeżeli trochę za chłodno wystarczy fermentor okryć np kocem ,kożchem starym i tempetatura podniesie Ci się o 2 stopnie
                Pozdrawiam
                Kapselek

                Comment

                • crizz
                  Major Piwnych Rewolucji
                  • 2003.02
                  • 1255

                  #9
                  Marusia napisała
                  Temperaturka 16 st. jest jednak trochę za niska, zatem wieczorem wniosę wiadro do domu.

                  Jeśli te "drożdże od CarlBerga" to drożdże dolnej fermentacji, to niech lepiej brzeczka zostanie w piwnicy. (CarlBerg - wystąp!)

                  A czy piwko będzie robione w balona? Przy takim Ballingu, aż się prosi.

                  A w ogóle - witam w klubie i powodzenia!

                  Comment

                  • Marusia
                    Marszałek Browarów Rzemieślniczych
                    🍼🍼
                    • 2001.02
                    • 20221

                    #10
                    crizz napisał(a)
                    Jeśli te "drożdże od CarlBerga" to drożdże dolnej fermentacji, to niech lepiej brzeczka zostanie w piwnicy. (CarlBerg - wystąp!)

                    A czy piwko będzie robione w balona? Przy takim Ballingu, aż się prosi.

                    A w ogóle - witam w klubie i powodzenia!
                    Drożdże są górnej fermentacji.
                    W balona - no własnie, chętnie, tylko nie mam balona, ale cóż, jeszcze tydzień to może coś wykombinuję
                    www.warsztatpiwowarski.pl
                    www.festiwaldobregopiwa.pl

                    www.wrowar.com.pl



                    Comment

                    • iron
                      Pułkownik Chmielowy Ekspert
                      • 2002.08
                      • 6717

                      #11
                      No jak górnej - to będzie im za zimno w piwnicy - sugerowałbym jakieś 22-24 Celsjusze.
                      Last edited by iron; 2004-02-09, 14:50.
                      bigb@n-s.pl; na Allegro jestem jako "moczu" :)
                      Nasze uszatki do podziwiania na stronie www.n-s.pl/bigb
                      Rock, Honor, Ojczyzna

                      Comment

                      • yemiołka
                        Major Piwnych Rewolucji
                        • 2002.02
                        • 1012

                        #12
                        nonono...
                        jestem pod wrażeniem, kuleżanko droga

                        ps.wpraszam się na degustację zawczasu
                        **** zbliża ludzi... :-]

                        Comment

                        • may
                          Major Piwnych Rewolucji
                          • 2002.01
                          • 1508

                          #13
                          Odp: Mikrobrowar "Czterej Pancerni" ruszył do ataku:-)

                          "Mikrobrowar "Czterej Pancerni" ruszył do ataku:-)"
                          Gratuluję!!! Pytanie na sam poczatek - co na to "Szarik" ?

                          Comment

                          • Marusia
                            Marszałek Browarów Rzemieślniczych
                            🍼🍼
                            • 2001.02
                            • 20221

                            #14
                            may napisał(a)
                            Pytanie na sam poczatek - co na to "Szarik" ?
                            "Szarikiem" zapewne nazwę którąś warkę, ale napewno nie tego potwora mocowego, co teraz nawarzyłam - to raczej będzie czołg Rudy
                            www.warsztatpiwowarski.pl
                            www.festiwaldobregopiwa.pl

                            www.wrowar.com.pl



                            Comment

                            • yemiołka
                              Major Piwnych Rewolucji
                              • 2002.02
                              • 1012

                              #15
                              ta! koniecznie musisz wsje nazwy warek w konwecji! [typu: "Łzy Lidki", "Wspomnienie po Wichurze", "Limfa Janka Kosa"..... ]
                              **** zbliża ludzi... :-]

                              Comment

                              Przetwarzanie...
                              X