I tak oto wczoraj powstała pierwsza warka Marusi, z wydatną pomocą Jerzego. Opiszę wszystko wieczorem, teraz tylko chciałam się pochwalić, że właśnie wróciłam z piwnicy, a tam czapa drożdżowa na przyszłym piwku już jest!
Mikrobrowar "Czterej Pancerni" ruszył do ataku:-)
Collapse
X
-
Mikrobrowar "Czterej Pancerni" ruszył do ataku:-)
Tagi: brak
-
-
slado napisał(a)
Gratulacje!
Żeby tylko zapachy nie sprowadziły niepożądanych degustatorów
Tylko oczywiście akurat niepotrzebnie nadeszło ochłodzenie, bo miałam nadzieję na temperaturę 18 stopni w fermentorze, a jest 16
Comment
-
-
Nie chce mi się czekać do wieczora, podarmozjadzę się chwilę w pracy i opiszę
-ekstrakt słodowy jasny 5,55 kg
-ekstrakt słodowy barwiący - 4 płaskie łyżki stołowe
-chmiel:
*goryczkowy Marynka z powodu braku wagi na czuja (jedno siteczko o średnicy 15 cm) na początku gotowania
*aromatyczny Lubelski po 30 min. trochę mniej niż goryczki
*goryczkowy Marynka szczypta 10 min. przed końcem gotowania
-70 dkg miodu wielokwiatowego na 15 min. przed końcem gotowania
-woda mineralna niegazowana Żywiec 24 l
-drożdże od Carlberga
Po ostudzeniu do temp. 22 st.
zbalinometrowaliśmy ciecz - 20 blg
dodaliśmy drożdży, po czym w poczuciu dobrze spędzonego dnia udaliśmy się na Szwejka i bułgarskie leczo
Ok. godz. 22.30 w fermentorze nic się nie działo, zatem dręczyły mnie nocne koszmary nt. zakażonych drożdży tudzież zdechłych. Rano na szczęście - jak już wspominałam - ujrzałam niezłą beżową czapę i się uspokoiłam Temperaturka 16 st. jest jednak trochę za niska, zatem wieczorem wniosę wiadro do domu.
Comment
-
-
Gratulacje !
Ja też po zadaniu drożdzy z dużą dozą napięcia czekam na objawy fermentacji a kiedy pojawi się czapa piany następuje ulga, że ruszyło.
Jeżeli trochę za chłodno wystarczy fermentor okryć np kocem ,kożchem starym i tempetatura podniesie Ci się o 2 stopnie
Pozdrawiam
Kapselek
Comment
-
-
Marusia napisała
Temperaturka 16 st. jest jednak trochę za niska, zatem wieczorem wniosę wiadro do domu.
Jeśli te "drożdże od CarlBerga" to drożdże dolnej fermentacji, to niech lepiej brzeczka zostanie w piwnicy. (CarlBerg - wystąp!)
A czy piwko będzie robione w balona? Przy takim Ballingu, aż się prosi.
A w ogóle - witam w klubie i powodzenia!
Comment
-
-
crizz napisał(a)
Jeśli te "drożdże od CarlBerga" to drożdże dolnej fermentacji, to niech lepiej brzeczka zostanie w piwnicy. (CarlBerg - wystąp!)
A czy piwko będzie robione w balona? Przy takim Ballingu, aż się prosi.
A w ogóle - witam w klubie i powodzenia!
W balona - no własnie, chętnie, tylko nie mam balona, ale cóż, jeszcze tydzień to może coś wykombinuję
Comment
-
-
No jak górnej - to będzie im za zimno w piwnicy - sugerowałbym jakieś 22-24 Celsjusze.Last edited by iron; 2004-02-09, 14:50.bigb@n-s.pl; na Allegro jestem jako "moczu" :)
Nasze uszatki do podziwiania na stronie www.n-s.pl/bigb
Rock, Honor, Ojczyzna
Comment
-
-
may napisał(a)
Pytanie na sam poczatek - co na to "Szarik" ?
Comment
-
Comment