Mikrobrowar "Czterej Pancerni" ruszył do ataku:-)

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • Małażonka
    Major Piwnych Rewolucji
    • 2003.03
    • 4602

    No, to przyjemnej pracy życzę!

    Comment

    • jerzy
      Major Piwnych Rewolucji
      • 2001.10
      • 4707

      Ile litrów piwa zamierzasz uwarzyć? Bo to mi się widzi na dość mocnego pszeniczniaka - ja z 0,7 kg słodu mniej uzyskałem 22 litry 12,5°.
      browerzysta, abstynent i nałogowy piwoholik c[]

      Światem rządzi miłość. Ja na przykład kocham piwo :]

      Comment

      • naczelnik
        Major Piwnych Rewolucji
        • 2003.08
        • 1884

        jerzy napisał(a)
        Ile litrów piwa zamierzasz uwarzyć? Bo to mi się widzi na dość mocnego pszeniczniaka - ja z 0,7 kg słodu mniej uzyskałem 22 litry 12,5°.
        Co prawda nie ja powinienem pisać, bo to nie moje warzenie, ale wtrące swoje 3 grosze.

        Będzie tego troszkę ponad 30 l, nie mniej niż 11,5 blg na pewno. Zresztą myślę, że Prezeska zechce nas zbudzić informacją ile toto ma
        W oczekiwaniu...

        naczelnik
        Popieram domowe browary!

        Polakom gratulujemy naczelnika

        Zamykam browar.
        Nie mogę robić tak skandalicznie dobrego piwa.

        gratulacje wstrzymane:Pogratuluj bolcowi

        Comment

        • Krzysiu
          D(r)u(c)h nieuchwytny
          • 2001.02
          • 14936

          naczelnik napisał(a)
          ...Będzie tego troszkę ponad 30 l...
          Tylko 3 cm do krawędzi... No to wyjdzie z wiadra do rana, niestety ...

          Comment

          • Marusia
            Marszałek Browarów Rzemieślniczych
            🍼🍼
            • 2001.02
            • 20221

            Krzysiu napisał(a)
            Tylko 3 cm do krawędzi... No to wyjdzie z wiadra do rana, niestety ...
            Spoko, Krzysiu, my nie takie głupki - rozlaliśmy brzeczkę do dwóch fermentorów


            Co do ballinga: wyszedł 12,5, zatem - ponieważ uważam, że dla pszenicy to za dużo - dodałam do każdego z fermentorów po litrze przegotowanej wody.

            Drożdże jeszcze czekają - brzeczka ma 26 stopni, poczekam aż spadnie do 24.
            www.warsztatpiwowarski.pl
            www.festiwaldobregopiwa.pl

            www.wrowar.com.pl



            Comment

            • Marusia
              Marszałek Browarów Rzemieślniczych
              🍼🍼
              • 2001.02
              • 20221

              Jeszcze co do warzenia: takeśmy się z Naczelnikiem zagadali, że zapomnieliśmy wlać wrzątku do filtra przed zlaniem zacieru - oczywiście stwierdziliśmy, że spróbujemy bez wody - proszę Państwa, ni chuchu, nic nie leciało. Musieliśmy zlać z powrotem zacier do gara, podgrzać go, bo ochłodził się, zagotować 6 litrów wody do filtra i dopiero znowu zacier. Potem filtrowanie już szło jak po maśle. Kolor piwka - jaśniutka słomka

              W ogóle zacier był strasznie rzadki jak na 6 kg słdów, to chyba pszenica jakaś taka jest śmieszna. Poprzednia warka z 6 kg pilzneńskiego była gęsta aż miło

              Aha, co do chmielenia: skończyłam na tej warce swój chmiel goryczkowy, w dodatku nawet nam trochę zabrakło, ale gdziesik tak 15 g wyszło, + 20 g aromatu. Będzie słabo chmielone
              www.warsztatpiwowarski.pl
              www.festiwaldobregopiwa.pl

              www.wrowar.com.pl



              Comment

              • Marusia
                Marszałek Browarów Rzemieślniczych
                🍼🍼
                • 2001.02
                • 20221

                Warka nr 6, ciemne z miodem gryczanym

                ...poszło wczoraj na cichą. W smaku wyraźnie czuć gryczany miód, ciemne piwko, ale nie czarne, zapowiada się nieźle Balling spadł do 6.
                www.warsztatpiwowarski.pl
                www.festiwaldobregopiwa.pl

                www.wrowar.com.pl



                Comment

                • Marusia
                  Marszałek Browarów Rzemieślniczych
                  🍼🍼
                  • 2001.02
                  • 20221

                  Warka nr 7, pszeniczne

                  Drożdże ruszyły do boju po 17 godzinach. Szamają aż miło, ale zrodziło się we mnie podejrzenie, czy aby szamają brzeczkę, a nie fermentor, bo coś mi plastikiem zajeżdża

                  Drożdże są z odzysku z warki Jerzego (wielkie dzięki)- ruszyły bardziej intensywnie niż świeże, mam nadzieję, że są zdrowe, żal by mi było 32 litrów do kibla wylewać
                  www.warsztatpiwowarski.pl
                  www.festiwaldobregopiwa.pl

                  www.wrowar.com.pl



                  Comment

                  • Marusia
                    Marszałek Browarów Rzemieślniczych
                    🍼🍼
                    • 2001.02
                    • 20221

                    No i będę miała dwie różne pszenice - jeden fermentor stał w łazience, w której troszkę była wyższa temperatura - mam nadzieję, że w ogóle coś z tego piwa wyjdzie - 26 stopni

                    W kuchni - 24 stopnie. Dziś piana opadła i płyny w wiadrach zdecydowanie różnią się zapachem.

                    Olaboga, co to będzie
                    www.warsztatpiwowarski.pl
                    www.festiwaldobregopiwa.pl

                    www.wrowar.com.pl



                    Comment

                    • Krzysiu
                      D(r)u(c)h nieuchwytny
                      • 2001.02
                      • 14936

                      Pewnie nic Można je zmieszać i leżakować razem, a można osobno. Jak sie znam na rzeczy, niezależnie od zastosowanego sposobu postępowania i tak zostaną wypite.

                      Comment

                      • jerzy
                        Major Piwnych Rewolucji
                        • 2001.10
                        • 4707

                        Proponuję jednak nie mieszać, tylko oznaczyć jako warka 7A i 7B - będzie to ciekawe doświadczenie.
                        browerzysta, abstynent i nałogowy piwoholik c[]

                        Światem rządzi miłość. Ja na przykład kocham piwo :]

                        Comment

                        • Marusia
                          Marszałek Browarów Rzemieślniczych
                          🍼🍼
                          • 2001.02
                          • 20221

                          Obie pszenice poszły na cichą. Osobno.
                          Mają trochę inne smaki - ta w wyższej temperaturze trzymana póki co smakuje mi bardziej Kolorek i smak obie mają typowo pszeniczny - chyba te proporcje słodów, które zastosowałam są w sam raz

                          Przy okazji wyszło, jak bardzo za mało mam fermentorów Ludzie, cztery wiadra to kropla w morzu potrzeb: obecnie mam ciemniaka na cichej i dwa fermentory pszenicy. Zlewanie pszenic na cichą było pracą niemal katorżniczą:
                          najpier umyłam i zdezynfekowałam mój czwarty, ostatni fermentor z kranikiem. Przelałam do niego jedną pszeniczkę. Poleciałam myć i dezynfekować fermentor po burzliwej, żeby zlać do niego z powrotem pszeniczkę z kranika - kranik będzie mi potrzebny na butelkowanie ciemniaka w sobotę.

                          To samo z drugą pszenicą Umachałam się.

                          Acha - balling spadł nienadzwyczajnie: z 11,5 do 5.
                          www.warsztatpiwowarski.pl
                          www.festiwaldobregopiwa.pl

                          www.wrowar.com.pl



                          Comment

                          • Marusia
                            Marszałek Browarów Rzemieślniczych
                            🍼🍼
                            • 2001.02
                            • 20221

                            Warka nr 6 - Ciemniaczek Pancerny - została wczoraj szczęśliwie zabutelkowana Końcowy balling wyszedł 5,5.

                            26 butelek 0,5 l i 28 0,33 l
                            . Jakoś myślałam, że wyjdzie więcej
                            www.warsztatpiwowarski.pl
                            www.festiwaldobregopiwa.pl

                            www.wrowar.com.pl



                            Comment

                            • czujnik
                              Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
                              • 2003.11
                              • 177

                              Ja też zawsze myślę że będzie więcej i jakoś jest mniej niż liczę
                              Marusia Twoje

                              Comment

                              • Marusia
                                Marszałek Browarów Rzemieślniczych
                                🍼🍼
                                • 2001.02
                                • 20221

                                Warka nr 7a i 7b - pszeniczne urodzinowe - poszła do flaszek 15.06.2004. Wyszło coś ok. 2 skrzynek 0,5 l i jedna 0,33 l.
                                www.warsztatpiwowarski.pl
                                www.festiwaldobregopiwa.pl

                                www.wrowar.com.pl



                                Comment

                                Przetwarzanie...
                                X