Mikrobrowar "Czterej Pancerni" ruszył do ataku:-)

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • Marusia
    Marszałek Browarów Rzemieślniczych
    🍼🍼
    • 2001.02
    • 20221

    Wczoraj przetestowałam pszeniczne - warka 7a i 7b

    No i co? Otóż piwko fermentujące w temperaturze 26 stopni jest lepsze niż to, co fermentowało w 24! Jakoś nie wiem czemu jedzie kranówą

    Warka 7b jest jak dla mnie na medal 7a rozdam
    www.warsztatpiwowarski.pl
    www.festiwaldobregopiwa.pl

    www.wrowar.com.pl



    Comment

    • Marusia
      Marszałek Browarów Rzemieślniczych
      🍼🍼
      • 2001.02
      • 20221

      Warka #8 - Piwo Upalne

      Mój mikrobrowar postanowił nie iść na łatwiznę - przeczekałam chłody, a jak przyszedł upał, to mnie wzięło na warzenie

      Wczoraj ze styropianu została wykonana lodóweczka dla fermentora, wkłady do lodówek turystycznych mrożą się, a woda podgrzewa.

      Co to będzie? Ano, ten sławetny styl wrocławski:
      6 kg słodu pilzneńskiego
      25 min. 62-63 st.
      40 min. 72-73 st.
      podgrzanie do 75 st. i stop

      Dziś zacieram i filtruję, ale chmielenie chyba dopiero jutro.
      www.warsztatpiwowarski.pl
      www.festiwaldobregopiwa.pl

      www.wrowar.com.pl



      Comment

      • Marusia
        Marszałek Browarów Rzemieślniczych
        🍼🍼
        • 2001.02
        • 20221

        Właśnie rozpoczęła się druga przerwa
        Zredukowałam trochę ilość słodu, do jakieś 5,30, bo nie chcę, żeby wyszło za dużo ballinga, to ma być 14-13 i zmieścić się w jednym fermentorze

        Zacieranie w upale nie robi żadnej różnicy - i tak jest tak duszno, że już gorzej być nie może
        www.warsztatpiwowarski.pl
        www.festiwaldobregopiwa.pl

        www.wrowar.com.pl



        Comment

        • Marusia
          Marszałek Browarów Rzemieślniczych
          🍼🍼
          • 2001.02
          • 20221

          Uff, zacier w filtrze - pora na jakieś piwko

          Mimo warzenia w moim przytułku dalej jest nieco chłodniej niż na dworze
          www.warsztatpiwowarski.pl
          www.festiwaldobregopiwa.pl

          www.wrowar.com.pl



          Comment

          • Marusia
            Marszałek Browarów Rzemieślniczych
            🍼🍼
            • 2001.02
            • 20221

            Warka upalna jest warką ratalną - w niedzielę zacieranie i filtrowanie, w poniedziałek chmielenie, dzis wieczorem zadam drożdzami, bo rano brzeczka była jeszcze za ciepła. Mam nadzieję, ze się nie zepsuła od rana - koniecznie muszę sobie sprawić chłodnicę
            www.warsztatpiwowarski.pl
            www.festiwaldobregopiwa.pl

            www.wrowar.com.pl



            Comment

            • Marusia
              Marszałek Browarów Rzemieślniczych
              🍼🍼
              • 2001.02
              • 20221

              Warka upalna

              Balling brzeczki nastawnej - 12. Zapach pięknie chmielowy - u mnie to rzadkość
              Drożdże zadano w temp. 27 stopni - drożdże już mi wyłaziły z kubka a ja chciałam iść spać
              Lodówka z wkładami zbiła mi temperaturę do rana do 24 stopni - 3 stopnie róznicy względem otoczenia. Muszę dawać więceej wkładów lodówkowych.
              Rano piany jeszcze na brzeczce nie było.
              www.warsztatpiwowarski.pl
              www.festiwaldobregopiwa.pl

              www.wrowar.com.pl



              Comment

              • Marusia
                Marszałek Browarów Rzemieślniczych
                🍼🍼
                • 2001.02
                • 20221

                Piana jest, ale jakoś tak kwaśno pachnie, jak jeszcze nigdy Oj, zachciało mi się warzyć w lecie
                www.warsztatpiwowarski.pl
                www.festiwaldobregopiwa.pl

                www.wrowar.com.pl



                Comment

                • Marusia
                  Marszałek Browarów Rzemieślniczych
                  🍼🍼
                  • 2001.02
                  • 20221

                  Po bliższym wwąchaniu się stwierdzam, że ta "kwaśność" to mogą być właśnie te przyszłe "posmaki winno-owocowe" z powodu zadania brzeczki drożdżami w zbyt wysokiej temperaturze.
                  www.warsztatpiwowarski.pl
                  www.festiwaldobregopiwa.pl

                  www.wrowar.com.pl



                  Comment

                  • Marusia
                    Marszałek Browarów Rzemieślniczych
                    🍼🍼
                    • 2001.02
                    • 20221

                    Wczoraj "Upalne" poszło na cichą. Mam nadzieję, że nic się nie stanie - w czasie przelewania w powietrzu krążyły muszki, ale udało nam się je odgonić. No, chyba, że któraś wleciała do piwa przez małą dziurkę w korku w czasie 1 minuty podczas której myłam rurkę szklaną

                    Piwko w smaku już przepyszne, właściwie mogłam butelkować.... ale co tam, niech postoi do soboty.
                    www.warsztatpiwowarski.pl
                    www.festiwaldobregopiwa.pl

                    www.wrowar.com.pl



                    Comment

                    • Marusia
                      Marszałek Browarów Rzemieślniczych
                      🍼🍼
                      • 2001.02
                      • 20221

                      "Upalne" poszło do butelek w sobotę, 31.07. Zastanawiam się, czy ono z tych butelek nie będzie chciało samodzielnie wychodzić, bo:
                      na cichą zlałam do fermentora z kranikiem, zatem przed rozlewem dolałam roztworu glukozy do tego samego pojemnika - odczekałam zbyt krótko na wyklarowanie - w butelkach jest sporo drożdży...

                      Ale póki co to już wczoraj wypiliśmy ze Slavoyem 4 sztuki, więc może zanim powybuchają, zdążymy wszystko wypić Już po jednym dniu było nieźle nagazowane, smaczek młodego piwka jest mniam mniam
                      www.warsztatpiwowarski.pl
                      www.festiwaldobregopiwa.pl

                      www.wrowar.com.pl



                      Comment

                      • slavoy
                        Pułkownik Chmielowy Ekspert
                        🥛🥛🥛
                        • 2001.10
                        • 5055

                        A tak wygląda najmłodsze dziecko browaru CZTEREJ Z PORTIERNI I PILS:
                        Attached Files
                        Dick Laurent is dead.

                        Comment

                        • CarlBerg
                          Kapitan Lagerowej Marynarki
                          • 2003.09
                          • 968

                          Myślę, że 2 sztuki mogą być bardzo pomocne podczas jutrzejszej nierównej walki z wormami
                          Piwo łączy ludzi, lecz poglądy na jego temat ich dzielą ....
                          Wiejski Browar Domowy "Garns 'n' Roses"

                          Comment

                          • naczelnik
                            Major Piwnych Rewolucji
                            • 2003.08
                            • 1884

                            slavoy napisał(a)
                            A tak wygląda najmłodsze dziecko browaru CZTEREJ Z PORTIERNI I PILS:
                            Jakieś takie zielone to piwo. Czy aby na pewno jest dobre?
                            Trzymać proszę coś także dla mnie. Być może w weekend się zgłoszę
                            Popieram domowe browary!

                            Polakom gratulujemy naczelnika

                            Zamykam browar.
                            Nie mogę robić tak skandalicznie dobrego piwa.

                            gratulacje wstrzymane:Pogratuluj bolcowi

                            Comment

                            • elroy
                              Porucznik Browarny Tester
                              • 2002.10
                              • 359

                              slavoy napisał(a)
                              A tak wygląda najmłodsze dziecko browaru CZTEREJ Z PORTIERNI I PILS:
                              Niestety raczej obejdę się smakiem, ale mogę skomentować etykietę - profesjonalna Odemnie 5 z plusem
                              www.piwo.org

                              Comment

                              • bogdan21
                                Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
                                • 2003.02
                                • 187

                                A możnaby było zamówić z dwie flaszki "Upalnego" i otrzymać je drogą naszej ukochanej Poczty Polskiej. Jeśli nie to też będę się musiał smakiem obejść.
                                - BogdanNiemczyk.friko.pl - ponad 1500 polskich podstawek :)

                                Comment

                                Przetwarzanie...
                                X