No i po co? Mozna go tanio kupić w sieci Intermarche. Wolę twoje Zlotowe - to wypite przed zlotem
Mikrobrowar "Czterej Pancerni" ruszył do ataku:-)
Collapse
X
-
Porterek jutro idzie do butelek, Jesienne Jasne poszło dziś na cichą - balling spadł do 6, w smaku bardzo łagodne, dodałam pół tabletki chmielowej, zobaczymy
A na jutro taki plan - proszę o ewentualne sugestie, co myślicie o takiej oto recepturce:
3 kg pils
2 kg monachium
1 kg karmelowy jasny
0,5 kg wędzony
Zacieranie pół na pół, albo z pierwszą przerwą nieco dłuższa, jeszcze się zastanawiam.
Do chmielenia wrzuciłabym jeszcze parę sztuk suszonych śliwek. A może te śliwki wrzucić do fermentora przed zadaniem drożdzami? Jak myslicie, koledzy piwowarzy (i koleżanko Małażonko)
Comment
-
-
Marusia napisał(a)
Porterek jutro idzie do butelek, Jesienne Jasne poszło dziś na cichą - balling spadł do 6, w smaku bardzo łagodne, dodałam pół tabletki chmielowej, zobaczymy
A na jutro taki plan - proszę o ewentualne sugestie, co myślicie o takiej oto recepturce:
3 kg pils
2 kg monachium
1 kg karmelowy jasny
0,5 kg wędzony
Zacieranie pół na pół, albo z pierwszą przerwą nieco dłuższa, jeszcze się zastanawiam.
Do chmielenia wrzuciłabym jeszcze parę sztuk suszonych śliwek. A może te śliwki wrzucić do fermentora przed zadaniem drożdzami? Jak myslicie, koledzy piwowarzy (i koleżanko Małażonko)chickkiller :)
Comment
-
-
Marusia napisał(a)
A na jutro taki plan - proszę o ewentualne sugestie, co myślicie o takiej oto recepturce:
Idę sypać słód do wody
Comment
-
-
Przerwy:
63 st. 40 minut
73 st. 25 minut
76 i stop
W słodzie wędzonym w worku jakieś jakby pajęczynki, ale moli nie widziałam, mam nadzieję, że to nie wpłynie źle na piwo
Już po wsypaniu wędzonego przypomniało mi się, że warka nr 13 też była z tym wędzonym słodem, a jest lekko kwaśnawa - jeśli tej warce się coś stanie, to raczej będę miała pewność, że coś nie tak ze słodem.
Comment
-
-
Chmielenie: Magnum 30 g na początku
Lubelski 25 g po 45 minutach.
Brzeczki wyszlo w cholerę, w dodatku mocnej, chyba będę musiała dolać wody, tak to jest, człek chce 12 to ma 15 blg, a jak chce odwrotnie, to też przedobrzy
Comment
-
-
Marusia napisał(a)
(...) Jak myslicie, koledzy piwowarzy (i koleżanko Małażonko)
Comment
-
-
Spoko, o śliwkach i tak zapomniałam
Warka ma balling 14,5, a brzeczki mam całe wiadro, kurde, a miało to być lekkie piwo
Zaraz dodaję drożdże - Danstary z odzysku po Jesiennym Jasnym - i wio do roboty
Comment
-
-
W noc przed nalotem na Warsztaty Warszawskie Naczelnik nawarzył w Browarze Czterej z portierni warkę świateczną # 19
Skład słodów:
2,4 kg pils
1,5 kg monachium
0,4 kg karmel jasny
Chmielenia niestety nie znam - już spałam Wiem jedynie, że dodane zostało 10 sliwek wędzonych i laska cynamonu.
W piwie te śliwki wędzone kapitalny posmak dają. Balling 15, słabo drożdzyki szamają tę miksturkę, cały czas nie spada poniżej 8
Comment
-
-
Warka#20, klasztorniak
4,5 kg pils
0,5 kg karmel jasny
przerwy: 62 st. 45 min., 72 st. 30 min.
Własnie trwa pierwsza przerwa
Niestety, kolejne piwo z dodatkiem słodu wędzonego (#18) skwaśniało. Więc wychodzi na to, że to własnie przez ten sl;ód - wszystkie inne warki są ok.
Comment
-
-
Marusia napisał(a)
W noc przed nalotem na Warsztaty Warszawskie Naczelnik nawarzył w Browarze Czterej z portierni warkę świateczną # 19
...
Chmielenia niestety nie znam - już spałambrowerzysta, abstynent i nałogowy piwoholik c[]
Światem rządzi miłość. Ja na przykład kocham piwo :]
Comment
-
-
Marusia napisał(a)
Chmielenia niestety nie znam - już spałam Wiem jedynie, że dodane zostało 10 sliwek wędzonych i laska cynamonu.
Z chmielem było oszczędnie. Z tego co pamiętam był to chyba magnum - 15 g na trochę ponad godzinę, i ze 20 g aromatu z cynamonem na kilka minut. Śliwki wpadły do gara gdzieś w połowie gotowania.Last edited by naczelnik; 2004-12-20, 01:55.Popieram domowe browary!
Polakom gratulujemy naczelnika
Zamykam browar.
Nie mogę robić tak skandalicznie dobrego piwa.
gratulacje wstrzymane:Pogratuluj bolcowi
Comment
-
-
jerzy napisał(a)
No to w takim razie czy to na pewno jest piwo z browaru Czterej z portierni, czy też może z Browaru Naczelnika?
Comment
-
-
Odp: Warka#20, klasztorniak
Marusia napisał(a)
4,5 kg pils
0,5 kg karmel jasny
przerwy: 62 st. 45 min., 72 st. 30 min.
Drożdże Abbaye coś podejrzanie mi wyglądają, skończy się na tym, że mój klasztorniak zostanie zwykłym bursztynowym mocnym na Danstarkach
Acha, balling: 16
Comment
-
Comment