Mikrobrowar "Czterej Pancerni" ruszył do ataku:-)

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • Marusia
    Marszałek Browarów Rzemieślniczych
    🍼🍼
    • 2001.02
    • 20221

    Filtracja poszła bez problemu, wynik: 19 l brzeczki 13 blg. Po południu doleję do tego literek wody, żeby było 20 l 12,5 blg.

    Chmielenie: 10 g magnum na godzinę i 15 g aromat na 15 min.

    Rano zadałam drożdżami od Wesołego - nie pożałował mi człowiek, ponad pół sporego słoika ładnie pachnących drożdżyków dostałam, na brzeczce ruszyły po 10 minutach, więc nie czekając dłużej wrzuciłam je na wielkie żarcie do fermentora

    A maliniak wczoraj poszedł na cichacza. Z 18 blg zjechał na 6 blg, słodki jak diabli, ale goryczkę też czuć. Póki co bardzo podobny do poprzednika Mam nadzieję, że się nie skisi
    www.warsztatpiwowarski.pl
    www.festiwaldobregopiwa.pl

    www.wrowar.com.pl



    Comment

    • Marusia
      Marszałek Browarów Rzemieślniczych
      🍼🍼
      • 2001.02
      • 20221

      Maliniak bis zaraz idzie do butelek WLP w końcu zeżarły z 18 do 5 - nieźle
      www.warsztatpiwowarski.pl
      www.festiwaldobregopiwa.pl

      www.wrowar.com.pl



      Comment

      • Marusia
        Marszałek Browarów Rzemieślniczych
        🍼🍼
        • 2001.02
        • 20221

        Piwo po przelaniu do fermentora z kranikiem (nie rurką, tylko podniosłam wiadro i chlust) spieniło się bardzo mocno - może te wariackie drożdże jeszcze żyją, mam nadzieje , że mi nie rozwalą butelek

        Dobra, koniec zwlekania - idę męczyc kapslownicę
        www.warsztatpiwowarski.pl
        www.festiwaldobregopiwa.pl

        www.wrowar.com.pl



        Comment

        • Marusia
          Marszałek Browarów Rzemieślniczych
          🍼🍼
          • 2001.02
          • 20221

          Hm. Pszeniczne po pięciu dniach fermentacji balling 5 - smak - bardzo dobre, ale czy to jest smak pszeniczniaka, to ja bym dyskutowała

          P.S. Maliniak jeszcze nie wybuchł
          www.warsztatpiwowarski.pl
          www.festiwaldobregopiwa.pl

          www.wrowar.com.pl



          Comment

          • naczelnik
            Major Piwnych Rewolucji
            • 2003.08
            • 1884

            Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Marusia
            Piwo po przelaniu do fermentora z kranikiem (nie rurką, tylko podniosłam wiadro i chlust) spieniło się bardzo mocno - może te wariackie drożdże jeszcze żyją, mam nadzieje , że mi nie rozwalą butelek
            Spieniło się , bo przecież cały czas jest w nim gaz. Dla przykłądu otwórz sobie butelkę piwa, nie ruszaj przez kilka dni, a później zlej do szklany. Piana na dwa palce murowana
            Popieram domowe browary!

            Polakom gratulujemy naczelnika

            Zamykam browar.
            Nie mogę robić tak skandalicznie dobrego piwa.

            gratulacje wstrzymane:Pogratuluj bolcowi

            Comment

            • Marusia
              Marszałek Browarów Rzemieślniczych
              🍼🍼
              • 2001.02
              • 20221

              Ale to nie była na dwa palce, tylko na 15 cm. Po za tym - nieraz juz tak przelewałam piwo i pierwszy raz mi się zdarzyło, ze aż tak się wściekło
              www.warsztatpiwowarski.pl
              www.festiwaldobregopiwa.pl

              www.wrowar.com.pl



              Comment

              • naczelnik
                Major Piwnych Rewolucji
                • 2003.08
                • 1884

                Na 15 , bo piwa więcej
                Popieram domowe browary!

                Polakom gratulujemy naczelnika

                Zamykam browar.
                Nie mogę robić tak skandalicznie dobrego piwa.

                gratulacje wstrzymane:Pogratuluj bolcowi

                Comment

                • Marusia
                  Marszałek Browarów Rzemieślniczych
                  🍼🍼
                  • 2001.02
                  • 20221

                  Warka#26, Dyngusowe

                  Dzisiaj piwo do masowego spożycia warzę. 7 kg pilzneński, przerwy:
                  30 min. 63 st.
                  40 min. 73 st.

                  Rozleję na dwa fermentory, jedną część zadam WLP550, a drugie Danstarami Docelowo ma być to 12,5 blg.
                  www.warsztatpiwowarski.pl
                  www.festiwaldobregopiwa.pl

                  www.wrowar.com.pl



                  Comment

                  • Marusia
                    Marszałek Browarów Rzemieślniczych
                    🍼🍼
                    • 2001.02
                    • 20221

                    Brzeczka w ilości ponad 30 l wesoło buzuje na kuchence, z 50 g Marynki na dzień dobry, a na 15 minut przed końcem - 40 g aromat.

                    Tylko ten aromat to mi kurka ewidentnie zwietrzał - dziwne, był szczelnie zamknięty
                    www.warsztatpiwowarski.pl
                    www.festiwaldobregopiwa.pl

                    www.wrowar.com.pl



                    Comment

                    • Marusia
                      Marszałek Browarów Rzemieślniczych
                      🍼🍼
                      • 2001.02
                      • 20221

                      No, to mam 2 x 15 l o ballingu 13 - własnie jeden fermentor zaczęły okupować WLP550, a drugi Danstar Windsor. O wynikach konkurencji będę informować na bieżąco
                      www.warsztatpiwowarski.pl
                      www.festiwaldobregopiwa.pl

                      www.wrowar.com.pl



                      Comment

                      • Marusia
                        Marszałek Browarów Rzemieślniczych
                        🍼🍼
                        • 2001.02
                        • 20221

                        Wracam sobie z pracy i co widzę? Danstary żwawo wzięły sie do roboty, a WLP śpią snem kamiennym. Mam nadzieję, że nie zdechły, w sumie już były nieco wyeksploatowane... Nic to, poczekam do jutra i najwyżej wrzucę im jakąś konkurencję
                        www.warsztatpiwowarski.pl
                        www.festiwaldobregopiwa.pl

                        www.wrowar.com.pl



                        Comment

                        • Krzysiu
                          D(r)u(c)h nieuchwytny
                          • 2001.02
                          • 14936

                          Pewnie chciałyby nieco świeżego powietrza ...

                          Comment

                          • Marusia
                            Marszałek Browarów Rzemieślniczych
                            🍼🍼
                            • 2001.02
                            • 20221

                            Jasne piwko zabutelkowaliśmy już, końcowy balling w przypadku obu szczepów drożdży był 5. Za to w smaku dwa różne piwa - to na WLP550 bylo nagazowane już przy butelkowaniu, normalnie do picia odrazu
                            www.warsztatpiwowarski.pl
                            www.festiwaldobregopiwa.pl

                            www.wrowar.com.pl



                            Comment

                            • Marusia
                              Marszałek Browarów Rzemieślniczych
                              🍼🍼
                              • 2001.02
                              • 20221

                              Warka#27, Stout owsiany

                              Zasyp:
                              4 kg pils
                              1,8 kg monachium
                              0,8 kg karmel jasny
                              0,6 kg karmel ciemny
                              0,2 kg słód czekoladowy
                              0,5 kg płatki owsiane.

                              Przerwy:
                              52 st. 15 minut
                              62 st. 30 minut
                              72 st. 40 minut
                              76 st. 15 minut

                              Druga przerw własnie w toku
                              www.warsztatpiwowarski.pl
                              www.festiwaldobregopiwa.pl

                              www.wrowar.com.pl



                              Comment

                              • Marusia
                                Marszałek Browarów Rzemieślniczych
                                🍼🍼
                                • 2001.02
                                • 20221

                                Chmielenie: 2 x 25 g Marynka, na początku i po 40 minutach. Łączny czas chmielenia: 70 minut.
                                www.warsztatpiwowarski.pl
                                www.festiwaldobregopiwa.pl

                                www.wrowar.com.pl



                                Comment

                                Przetwarzanie...
                                X