Mikrobrowar "Czterej Pancerni" ruszył do ataku:-)

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • Marusia
    Marszałek Browarów Rzemieślniczych
    🍼🍼
    • 2001.02
    • 20221

    Wyszło coś koło 26 litrów brzeczki 17 blg. Rano zadałam drożdzami z odzysku WLP300. Zapach jakiś miały trochę dziwny i słabo się spieniły w starterze, ale raz kozie śmierć, najwyżej skwaśnieje, ja i tak doszłam już do etapu podobnego co Krzysiu - warzenie podoba mi się już nawet bardziej niż picie piwa, to se uwarzę znowu
    www.warsztatpiwowarski.pl
    www.festiwaldobregopiwa.pl

    www.wrowar.com.pl



    Comment

    • Wielki_B
      Major Piwnych Rewolucji
      • 2005.02
      • 1968

      Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Marusia
      warzenie podoba mi się już nawet bardziej niż picie piwa, to se uwarzę znowu
      Matrymonialne:
      Chciałbym mieć taką żonę. To mogłaby być idealna para.
      - Tacy bylibyśmy do siebie dopasowani: jedno warzy, drugie spożywa.

      A na razie myślę, że mógłbym Ci wskazać adres, na który w dużym pudle będziesz mogła wysłać nadwyżki produkcji. Duże pudło, to np. karton po 32 calowym telewizorze.

      Comment

      • Marusia
        Marszałek Browarów Rzemieślniczych
        🍼🍼
        • 2001.02
        • 20221

        Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Wielki_B
        Matrymonialne:
        Chciałbym mieć taką żonę. To mogłaby być idealna para.
        - Tacy bylibyśmy do siebie dopasowani: jedno warzy, drugie spożywa.

        A na razie myślę, że mógłbym Ci wskazać adres, na który w dużym pudle będziesz mogła wysłać nadwyżki produkcji. Duże pudło, to np. karton po 32 calowym telewizorze.
        To już wiem, dlaczego mi wysyłasz taki karton
        Co do matrymionialnego to obawiam się, że ten szczęśliwiec, który aktualnie gości już od 3 lat w moim sercu to tak łatwo takiego dobra nie odpuści
        www.warsztatpiwowarski.pl
        www.festiwaldobregopiwa.pl

        www.wrowar.com.pl



        Comment

        • Krzysiu
          D(r)u(c)h nieuchwytny
          • 2001.02
          • 14936

          Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Wielki_B
          ... Duże pudło, to np. karton po 32 calowym telewizorze.
          Są większe - np. po lodówkach

          Comment

          • Marusia
            Marszałek Browarów Rzemieślniczych
            🍼🍼
            • 2001.02
            • 20221

            nareszcie!

            Po dość długiej jak na mnie przerwie właśnie sobie warzę. Przerwa spowodowana była przedłużającym sie remontem kuchni oraz trudnościami z zapanowaniem nad natłokiem imprez, które nie dość, że wyciągały mnie z domu, to w dodatku następny dzien po zastawał mnie w stanie średnio zdatnym do jakiegokolwiek uzytku

            W tzw. "międzyczasie" stoucik został zlany do buteleczek, niestety, odzyskiwane sto razy WLP300 zdołały zeżrec brzeczkę jedynie z 17 do 8,5 - póki co wściekle słodkie toto, ale smaczne

            Acha, pewnego razu też Naczelnik ze Slavoyem pachnęli u mnie warkę - Naczelnikowskie Jasne. Wracam sobie z piwa do domu, a tu wiadro z brzeczką czeka i starter drożdzowy Fajnie, mój browar już tak się rozkręcił, że nawet warzyc nie muszę
            www.warsztatpiwowarski.pl
            www.festiwaldobregopiwa.pl

            www.wrowar.com.pl



            Comment

            • Marusia
              Marszałek Browarów Rzemieślniczych
              🍼🍼
              • 2001.02
              • 20221

              A co dzisiaj smażymy?
              Ano taką prościznę,
              5,5 kg pils
              0,5 kg słód wędzony

              Wędzony niestety z browamatora a nie z domowej wędzarni, czyli pewnie nie będzie go czuć, no, ale kiedys trzeba go zużyć przecież

              Przerwy sobie zaplanowałam 45 min. 62 st. i 30 min. 72 st.
              www.warsztatpiwowarski.pl
              www.festiwaldobregopiwa.pl

              www.wrowar.com.pl



              Comment

              • Wielki_B
                Major Piwnych Rewolucji
                • 2005.02
                • 1968

                Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Marusia
                A co dzisiaj smażymy?
                Ano taką prościznę,
                5,5 kg pils
                0,5 kg słód wędzony

                Wędzony niestety z browamatora a nie z domowej wędzarni, czyli pewnie nie będzie go czuć, no, ale kiedys trzeba go zużyć przecież

                Przerwy sobie zaplanowałam 45 min. 62 st. i 30 min. 72 st.
                Czyżby smaczny, jasny LAGER?

                Comment

                • Marusia
                  Marszałek Browarów Rzemieślniczych
                  🍼🍼
                  • 2001.02
                  • 20221

                  A czemu kolega wywraca oczami?

                  Własnie mam dylemata: dostałam wczoraj od Naczelnika juz lekko rozruszany starterek jakichś Wyeastów Ale, zapomnialam jakich Zatem musze go użyć, bo się zmarnuje. Albo zatem zrobię taki manewr, jak często ostatnio - czyli rozleję brzeczkę na dwa wiadra i każde zadam innymi drożdzami, albo Twoje, Wielki-B zostaną zużyte na nastepną wareczkę
                  Ale chyba wybiorę ten pierwszy sposób, bo przez kolejne 2 tygodnie nie będe miala znowu czasu na warzenie
                  Last edited by Marusia; 2005-05-07, 15:02.
                  www.warsztatpiwowarski.pl
                  www.festiwaldobregopiwa.pl

                  www.wrowar.com.pl



                  Comment

                  • Marusia
                    Marszałek Browarów Rzemieślniczych
                    🍼🍼
                    • 2001.02
                    • 20221

                    Te drożdże od Naczelnika to Wyeast 1056 American Ale Yeast.
                    www.warsztatpiwowarski.pl
                    www.festiwaldobregopiwa.pl

                    www.wrowar.com.pl



                    Comment

                    • Wielki_B
                      Major Piwnych Rewolucji
                      • 2005.02
                      • 1968

                      Tak sobie pomyślałem, bo pogoda dopisuje "blokowym lagerom".
                      Ja od paru dni mam w pokoju 19 st. C. A za zamknięcie okna domownikom grozi śmierć.
                      Jaki ostatecznie padł wybór?

                      Comment

                      • Marusia
                        Marszałek Browarów Rzemieślniczych
                        🍼🍼
                        • 2001.02
                        • 20221

                        Balling 13, 25 litrów brzeczki. Zadaję drożdżami American Ale - ze względu na wczorajszą nieobecność światła spowodowaną wymianką elektryki w kuchni itp. nie chciało mi sie już po nocach dezynfekowac dwóch fermentorów. Ale nie martw się W_B, nie zmarnuję drozdży od Ciebie
                        www.warsztatpiwowarski.pl
                        www.festiwaldobregopiwa.pl

                        www.wrowar.com.pl



                        Comment

                        • Marusia
                          Marszałek Browarów Rzemieślniczych
                          🍼🍼
                          • 2001.02
                          • 20221

                          Już piąty dzień po rozpoczęciu działań przez drożdże, a brzeczka dalej słodka W ogóle pianka się robi, ale nic się nie rusza, napowietrzałam już 3 razy - no, może niebardzo ambitnie, ale parę minut łyżką z dziurami machałam - a dziś rano zobaczyłam w fermentorze na wierzchu warstwę śpiących drożdży Co robić???

                          Wiem, nie zmierzyłam ballinga, ale w smaku czuję, że brzeczka jest tylko z lekka przerobiona na piwo, słodkie toto strasznie
                          www.warsztatpiwowarski.pl
                          www.festiwaldobregopiwa.pl

                          www.wrowar.com.pl



                          Comment

                          • Marusia
                            Marszałek Browarów Rzemieślniczych
                            🍼🍼
                            • 2001.02
                            • 20221

                            Po sześciu dniach fermentacji ballingometr wskazał.... 9 blg Zrobiłam starterek z Danstar Windsor i dolałam do brzeczki - widać te American Ale to jakieś pierwszoklaśne leniwce, niby namnożyły się sporo, ale chyba tylko tak sobie a muzom
                            Dziś piana szaleje, żrą się nawzajem - mam nadzieję, że przy okazji też i zjedzą balling
                            www.warsztatpiwowarski.pl
                            www.festiwaldobregopiwa.pl

                            www.wrowar.com.pl



                            Comment

                            • Marusia
                              Marszałek Browarów Rzemieślniczych
                              🍼🍼
                              • 2001.02
                              • 20221

                              Mariaż z Danstarami zdał egzamin - dzis juz tylko 4 blg, a cały czas pracują Może stworze nowy szczep drożdży?
                              www.warsztatpiwowarski.pl
                              www.festiwaldobregopiwa.pl

                              www.wrowar.com.pl



                              Comment

                              • Marusia
                                Marszałek Browarów Rzemieślniczych
                                🍼🍼
                                • 2001.02
                                • 20221

                                Warka#30, pszeniczne

                                Dziś mam warsztaty w domu - przychodzi Breslauer i Bobsley z Elą i za godzinę zaczynamy warzyć pszeniczkę.
                                Mialam zwalić przepis od BIGB, ale jednak postanowiłam, ze obecnie raczej zrobię lżejsze piwko na lato, z tamtego przepisu skorzystam na jesieni.
                                Skład słodów zatem będzie taki:
                                2,25 kg pils
                                2,25 kg pszenica
                                0,5 kg pszenica karmelowa (carawheat)

                                Ciekawe, co wyjdzie
                                www.warsztatpiwowarski.pl
                                www.festiwaldobregopiwa.pl

                                www.wrowar.com.pl



                                Comment

                                Przetwarzanie...
                                X