Mikrobrowar "Czterej Pancerni" ruszył do ataku:-)

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • Marusia
    Marszałek Browarów Rzemieślniczych
    🍼🍼
    • 2001.02
    • 20221

    Wielki_B, Twoje zdanie jest dla mnie bardzo cenne, ale niestety nie wypowiedziałeś się na temat skladu, tylko wyraziłeś obawę, czy z pale ale lagera nie chcę robić

    No, z braku opinii lecę na doł grzać wodę
    www.warsztatpiwowarski.pl
    www.festiwaldobregopiwa.pl

    www.wrowar.com.pl



    Comment

    • Wielki_B
      Major Piwnych Rewolucji
      • 2005.02
      • 1968

      Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Marusia
      niestety nie wypowiedziałeś się na temat skladu, tylko wyraziłeś obawę, czy z pale ale lagera nie chcę robić
      Moim zdaniem w żadnym z przypadków pomieszanie słodu pilzneńskiego z pale ale nie ma sensu.

      Jeśli warzysz jakieś "ale", to stosuj dobrze rozluźniony słód pale ale, który jest robiony pod kątem angielskiego zacierania infuzyjnego. Jeżeli dodasz słodu pilzneńskiego, to musisz dostosować warunki zacierania do "trudniejszego" słodu pilzneńskiego.
      A jeśli już chcesz zastosować pilzneński, to lepiej w całości, a pale ale zostawić sobie na inną okoliczność.

      No a skład? 4 kg pilzneńskiego (pale ale), 1 kg monachijskiego, 0,5 karmelowego jasnego (caramunich), to nic innego jak oktoberfeściak (stąd domyślałem się lagera, tym bardziej, że sama poddawałaś w wątpliwość zastosowanie pale ale). Co tu więc było oceniać? Tym bardziej, że nie podałaś jednego z najważniejszych składników: szczepu drożdży.

      PS.
      Kiedyś Ci ten jęzor obetnę.

      Comment

      • Marusia
        Marszałek Browarów Rzemieślniczych
        🍼🍼
        • 2001.02
        • 20221

        Widzisz, bo to tak ze mną jest, zamiast poczytac receptury to ja improwizuję totalnie. Ciągle nie chce mi sie douczyć Nie wiem, co mam zrobić z tym leniem, co mi zalega gdzieś w środku

        Drożdże będą zapewne German Ale, lub coś takiego. A caramunich to chyba karmelowy monachijski
        www.warsztatpiwowarski.pl
        www.festiwaldobregopiwa.pl

        www.wrowar.com.pl



        Comment

        • Marusia
          Marszałek Browarów Rzemieślniczych
          🍼🍼
          • 2001.02
          • 20221

          Przerwy:
          62 st. 45 min.
          72 st. 30 min.
          podgrzanie do 77 i stop.

          teraz dumam, jak toto nachmielić. Chcialabym średnio, ale jestem w posiadaniu chmielu od Wesołego, który to niby miał mieć strasznie malutko alfakwasów, a się okazuje, że goryczkowy aż wykręca No cóż, jakos na oko, może mi sie uda....
          www.warsztatpiwowarski.pl
          www.festiwaldobregopiwa.pl

          www.wrowar.com.pl



          Comment

          • Wielki_B
            Major Piwnych Rewolucji
            • 2005.02
            • 1968

            Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Marusia
            A caramunich to chyba karmelowy monachijski
            Tak. A jego polskim odpowiednikiem jest karmelowy jasny np. ze Strzegomia.

            Na German Ale wyjdzie fajne, prawie lagerowe, piwo.

            Comment

            • Marusia
              Marszałek Browarów Rzemieślniczych
              🍼🍼
              • 2001.02
              • 20221

              Po nieudanej próbie porannej uzyskania drożdży German Ale (od Krzysia) od Joelki
              nie pozostało mi nic innego, jak zapodać czekającej brzeczce drożdże Danstar Nottingham. No coż, suche, bo suche, ale już dwa piwka na nich robiłam i na pewno bardziej do tego piwa pasują niż Windsor, a takie mialam do wyboru. No, miałam jeszcze Saflagery, ale to zauważyłam dopiero później

              Po 12 godzinach drożdże póki co olewają żarcie, ale poczekamy, do rana powinny już być rozmnożone, spasiuchy

              Pod kaloryferem mnożą się WLP550, Joelka dostarczyła mi po południu German Ale.... chyba czekają mnie dwie warki w weekend, szkoda tego dobra.... (następne dwa weekendy rozjazdowe...)
              www.warsztatpiwowarski.pl
              www.festiwaldobregopiwa.pl

              www.wrowar.com.pl



              Comment

              • Marusia
                Marszałek Browarów Rzemieślniczych
                🍼🍼
                • 2001.02
                • 20221

                ho ho, proszę Państwa, drożdżyki suche Braupartnera do pszeniczki nie są takie złe! Są posmaczki goździkowe, aż z wrażenia po zlaniu na cichacza odzyskałam sobie słoik, cholera, kiedy ja to wszystko zużyję
                www.warsztatpiwowarski.pl
                www.festiwaldobregopiwa.pl

                www.wrowar.com.pl



                Comment

                • joelka
                  D(r)u(c)h nieuchwytny
                  • 2005.03
                  • 817

                  Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Marusia
                  ho ho, proszę Państwa, drożdżyki suche Braupartnera do pszeniczki nie są takie złe! Są posmaczki goździkowe, aż z wrażenia po zlaniu na cichacza odzyskałam sobie słoik, cholera, kiedy ja to wszystko zużyję
                  Chętnie pozbędę cię tego słoika bo jutro wielki dzień w moim browarze --->pierwsze pszeniczne będę robić

                  Comment

                  • Marusia
                    Marszałek Browarów Rzemieślniczych
                    🍼🍼
                    • 2001.02
                    • 20221

                    OK, zebrałam wszystkie drożdże do jednego słoja, to chyba ruszą Ci z kopyta, bo jest ich z pół litra
                    www.warsztatpiwowarski.pl
                    www.festiwaldobregopiwa.pl

                    www.wrowar.com.pl



                    Comment

                    • Marusia
                      Marszałek Browarów Rzemieślniczych
                      🍼🍼
                      • 2001.02
                      • 20221

                      No ładnie, nie wpisałam warki 44, a tu już woda na 45 sie grzeje
                      15 stycznia zatarł się belg, zadany drożdżami wlp550, które zamierzam równiez wykorzystac do dzisiejszej wareczki.

                      Skład bedzie prawie taki sam, bo warka 44 to:
                      6,2 kg pils
                      1 kg monach
                      0,3 karmel jasny

                      a teraz
                      6 pils, 1,2 monach
                      0,3 karmel jasny

                      Przerwy tez te same:
                      45 min. 63 st.
                      20 min. 73 st.

                      W zalezności od tego, czy mama kupi mi dzis syrop malinowy (bo mi sie nie chce wychodzić) to zrobię maliniaka, albo jakiegos tripelka 19 blg.

                      Warka z 15 stycznia ma 16,5 blg, taki w razie czego ma byc też maliniak.
                      www.warsztatpiwowarski.pl
                      www.festiwaldobregopiwa.pl

                      www.wrowar.com.pl



                      Comment

                      • Marusia
                        Marszałek Browarów Rzemieślniczych
                        🍼🍼
                        • 2001.02
                        • 20221

                        Mama kupiła syrop, zatem chmielenie 60 min.:
                        25 g Marynka na początek
                        15 g marynka i syrop malinowy 15 min. przed końcem gotowania

                        Brzeczka się chłodzi, a z rańca dostanie WLP550 zebrane łychą prosto z wiadra z poprzednia wareczką
                        www.warsztatpiwowarski.pl
                        www.festiwaldobregopiwa.pl

                        www.wrowar.com.pl



                        Comment

                        • Marusia
                          Marszałek Browarów Rzemieślniczych
                          🍼🍼
                          • 2001.02
                          • 20221

                          Brzeczka 16,5 blg, 26,5 litra zadana drożdzami. brzeczka w smaku malinkowa, mniam, na śniadanie w sam raz
                          www.warsztatpiwowarski.pl
                          www.festiwaldobregopiwa.pl

                          www.wrowar.com.pl



                          Comment

                          • Marusia
                            Marszałek Browarów Rzemieślniczych
                            🍼🍼
                            • 2001.02
                            • 20221

                            Z przykrościa zawiadamiam, że moja premiera dolnofermentacyjna to paskudny kwasior przedwcześnie zaetykietowany jako "Piwo wysmienite"

                            Stwierdzam, że kwasiory dolnej fermentacji są o wiele gorsze, niż te gornej, no, może poza paroma wyjatkami
                            www.warsztatpiwowarski.pl
                            www.festiwaldobregopiwa.pl

                            www.wrowar.com.pl



                            Comment

                            • Marusia
                              Marszałek Browarów Rzemieślniczych
                              🍼🍼
                              • 2001.02
                              • 20221

                              W nocy podstępnie zaatakowały drożdze wlp550. Rano w łazience wielka kałuża drożdży obok wiadra. Wytarłam podlogę, przycisnęłam pokrywę, ale po umyciu zębów jak zerknęłam na wiadro, to pokrywka już znowu się uniosła. Wstawiłam zatem do brodzika.... minęło pół godziny, a drożdże już znowu wylazły i pełzają po dnie brodzika
                              www.warsztatpiwowarski.pl
                              www.festiwaldobregopiwa.pl

                              www.wrowar.com.pl



                              Comment

                              • Wesoly
                                Porucznik Browarny Tester
                                • 2003.10
                                • 371

                                Możne następnym razem zafermentujesz klasycznie, w otwartym brodziku?
                                Pozdrawiam, Wesoły

                                Comment

                                Przetwarzanie...
                                X