Mikrobrowar "Czterej Pancerni" ruszył do ataku:-)

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • Marusia
    Marszałek Browarów Rzemieślniczych
    🍼🍼
    • 2001.02
    • 20221

    Dżizzz, ale się op....am, od miesiąca nic w temacie!!!
    Zatem uprzejmie donoszę, że przedwczoraj zabutlkowalim portera, wyszły 44 bączki, balling ostateczny to 8,5 blg

    A w garze właśnie się zaciera:

    2,7 kg pszeniczny
    0,5 kg pszeniczny ciemny
    3 kg pilzneński
    www.warsztatpiwowarski.pl
    www.festiwaldobregopiwa.pl

    www.wrowar.com.pl



    Comment

    • Shlangbaum
      Pułkownik Chmielowy Ekspert
      • 2005.03
      • 5828

      Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Marusia
      portera, wyszły 44 bączki, balling ostateczny to 8,5 blg
      A nie 18,5 blg czasem

      Krakowski Konkurs Piw Domowych !

      Comment

      • Marusia
        Marszałek Browarów Rzemieślniczych
        🍼🍼
        • 2001.02
        • 20221

        Dla mnie w tym przypdku balling ostateczny=końcowy, po co miałabym przy info o butelkowaniu zamieszczać balling brzeczki przed fermentacją? Z 22 odfermentowało do 8,5
        www.warsztatpiwowarski.pl
        www.festiwaldobregopiwa.pl

        www.wrowar.com.pl



        Comment

        • Marusia
          Marszałek Browarów Rzemieślniczych
          🍼🍼
          • 2001.02
          • 20221

          Pszeniczka kończy się filtrować Trochę mi zeszło, ale w końcu nigdzie mi się dziś nie śpieszy
          www.warsztatpiwowarski.pl
          www.festiwaldobregopiwa.pl

          www.wrowar.com.pl



          Comment

          • Marusia
            Marszałek Browarów Rzemieślniczych
            🍼🍼
            • 2001.02
            • 20221

            Chmielenie:
            15 g Wesoła Marynka na początek gotowania
            25 15 g Wesoła Marynka na 15 min. przed końcem

            Gotowanie 60 min.
            Last edited by Marusia; 2006-04-05, 16:40.
            www.warsztatpiwowarski.pl
            www.festiwaldobregopiwa.pl

            www.wrowar.com.pl



            Comment

            • Marusia
              Marszałek Browarów Rzemieślniczych
              🍼🍼
              • 2001.02
              • 20221

              Dziś śpiesząc się do wybpróbowania mojej nowej rurki filtracyjnej, sporządzonej dla mnie przez Marka-C postawiłam sobie wareczkę "zwykle jasne". Filtr przepuscil strasznie dużo śmieci wysłodzinowych, a może jestem przerważliwona? Przy dziurkowanej kadzi filtracyjnej miałam klarowną brzeczkę, tu mam kopę śmieci. No, zobaczymy, co z tego wyjdzie Zara chmielenie
              www.warsztatpiwowarski.pl
              www.festiwaldobregopiwa.pl

              www.wrowar.com.pl



              Comment

              • Krzysiu
                D(r)u(c)h nieuchwytny
                • 2001.02
                • 14936

                A jak mówiłem, że rurka jest do bani, to mnie zbeształaś.

                Comment

                • Marusia
                  Marszałek Browarów Rzemieślniczych
                  🍼🍼
                  • 2001.02
                  • 20221

                  Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Krzysiu
                  A jak mówiłem, że rurka jest do bani, to mnie zbeształaś.
                  Sam jesteś do bani

                  Ocenię efekt mąki w piwie, jeśli wszystko będzie ok, to i tak będę jej używać, szybciej jest i odpadają dwa wiadra do mycia
                  www.warsztatpiwowarski.pl
                  www.festiwaldobregopiwa.pl

                  www.wrowar.com.pl



                  Comment

                  • Marusia
                    Marszałek Browarów Rzemieślniczych
                    🍼🍼
                    • 2001.02
                    • 20221

                    Po odstaniu brzeczki nachmielonej ściągnęłam rurką do fermentora. Klarowna jest
                    www.warsztatpiwowarski.pl
                    www.festiwaldobregopiwa.pl

                    www.wrowar.com.pl



                    Comment

                    • Marusia
                      Marszałek Browarów Rzemieślniczych
                      🍼🍼
                      • 2001.02
                      • 20221

                      25 litrów brzeczki 12 blg zostało potraktowane drożdzami WLP Irish Ale
                      www.warsztatpiwowarski.pl
                      www.festiwaldobregopiwa.pl

                      www.wrowar.com.pl



                      Comment

                      • Marek-C
                        Kapitan Lagerowej Marynarki
                        • 2005.12
                        • 848

                        Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Marusia
                        25 litrów brzeczki 12 blg zostało potraktowane drożdzami WLP Irish Ale
                        a możesz opisać dokładniej? zasyp, przerwy itd.

                        (chcę się wstrzelić w te 25/12)

                        pozdrawiam Marek
                        Uważaj co Twoje dziecko robi w internecie - następnym razem zabierze Twój dowód...

                        Comment

                        • Marusia
                          Marszałek Browarów Rzemieślniczych
                          🍼🍼
                          • 2001.02
                          • 20221

                          Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Marek-C
                          a możesz opisać dokładniej? zasyp, przerwy itd.

                          (chcę się wstrzelić w te 25/12)

                          pozdrawiam Marek
                          5 kg pils
                          63 st. 45 min.
                          73 st. 20 min.
                          76 i stop

                          Chmielenie:
                          żatecki 45 na początek gotowania
                          żatecki 30 w 45 min. gotowania.

                          Gotowanie 60 min.
                          www.warsztatpiwowarski.pl
                          www.festiwaldobregopiwa.pl

                          www.wrowar.com.pl



                          Comment

                          • Marek-C
                            Kapitan Lagerowej Marynarki
                            • 2005.12
                            • 848

                            he he! jestem lepszy!

                            4430g -> 26l /~11.8 !!!!!!

                            pozdrawiam Marek
                            Uważaj co Twoje dziecko robi w internecie - następnym razem zabierze Twój dowód...

                            Comment

                            • Marek-C
                              Kapitan Lagerowej Marynarki
                              • 2005.12
                              • 848

                              coś słychać z rurką?

                              Marek
                              Uważaj co Twoje dziecko robi w internecie - następnym razem zabierze Twój dowód...

                              Comment

                              • Marusia
                                Marszałek Browarów Rzemieślniczych
                                🍼🍼
                                • 2001.02
                                • 20221

                                A propos "hehe jestem lepszy" - też mam lepsze wyniki na wiadrze z dziurami

                                Co z rurką? Czeka na kolejną warkę, a co ma robić
                                www.warsztatpiwowarski.pl
                                www.festiwaldobregopiwa.pl

                                www.wrowar.com.pl



                                Comment

                                Przetwarzanie...
                                X