Mikrobrowar "Czterej Pancerni" ruszył do ataku:-)

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • Marusia
    Marszałek Browarów Rzemieślniczych
    🍼🍼
    • 2001.02
    • 20221

    Dziś dzień pracy spędziłam w domu robiąc na zmianę symulacje kredytowe, wykonując i odbierając telefony - a w międzyczasie warzyłam piwko

    Piwko letnie, nie zobowiązujace, po prostu:
    4,5 kg pils
    1 kg monach

    45 min. 62 st.
    25 min. 72 st.
    76 st. i stop

    Chmielenie 60 min.- zaszalałam, na trzy razy:
    50 g Marynka na początek
    35 g żatecki w 45 minucie
    20 g żatecki w 55 minucie
    www.warsztatpiwowarski.pl
    www.festiwaldobregopiwa.pl

    www.wrowar.com.pl



    Comment

    • Marusia
      Marszałek Browarów Rzemieślniczych
      🍼🍼
      • 2001.02
      • 20221

      Jasne piwko #54 wyszło przepyszne, chmiel żatecki rulez

      A dziś, po półtora miecha przerwy - stout na bazie zestawu surowców z Browamatora, wygranych w konkursie na III WWP

      Czemu na bazie? No bo przecież nie będe robiła 20 litrów piwa, trza było conieco dośrutować i urozmaicić

      3,2 kg pale ale
      1,8 kg monachijski
      1 kg carapils
      0,3 kg karmel ciemny
      0,2 kg carafa
      0,3 kg jęczmień palony
      1 kg płatków owsianych

      Lece nastawiać wodę
      www.warsztatpiwowarski.pl
      www.festiwaldobregopiwa.pl

      www.wrowar.com.pl



      Comment

      • Marusia
        Marszałek Browarów Rzemieślniczych
        🍼🍼
        • 2001.02
        • 20221

        Przerwy: 45 i 25 minut
        Zaraz chmielenie: 60 min., na początek marynka 25 g, po 45 min. jeszcze raz
        www.warsztatpiwowarski.pl
        www.festiwaldobregopiwa.pl

        www.wrowar.com.pl



        Comment

        • Marusia
          Marszałek Browarów Rzemieślniczych
          🍼🍼
          • 2001.02
          • 20221

          Stoucika coś słabo zeżarły drożdże - z 14 na 5 Mma nadzieję, że się nie wezmą za bardzo do roboty w butelkach, do których piwko poszło wczoraj

          Na najbliższy tydzień planuję 2 warki, co by nadrobić stracony w upale czas - piwko jasne do masowego spożycia oraz witbier
          www.warsztatpiwowarski.pl
          www.festiwaldobregopiwa.pl

          www.wrowar.com.pl



          Comment

          • Wielki_B
            Major Piwnych Rewolucji
            • 2005.02
            • 1968

            Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Marusia
            Stoucika coś słabo zeżarły drożdże - z 14 na 5 Mma nadzieję, że się nie wezmą za bardzo do roboty w butelkach, do których piwko poszło wczoraj
            Odfermentowało chyba całkiem nieźle, zwłaszcza patrząc na ilość słodów palonych.

            Comment

            • Marusia
              Marszałek Browarów Rzemieślniczych
              🍼🍼
              • 2001.02
              • 20221

              Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Wielki_B
              Odfermentowało chyba całkiem nieźle, zwłaszcza patrząc na ilość słodów palonych.
              No widzisz, człek całe życie się czegoś nowego dowiaduje - nie darmo mam w profilu "początkująca po 55 warkach"
              www.warsztatpiwowarski.pl
              www.festiwaldobregopiwa.pl

              www.wrowar.com.pl



              Comment

              • Wielki_B
                Major Piwnych Rewolucji
                • 2005.02
                • 1968

                Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Marusia
                No widzisz, człek całe życie się czegoś nowego dowiaduje - nie darmo mam w profilu "początkująca po 55 warkach"
                Nie śmiałbym Cię Marudko pouczać, chciałem tylko dać znać, że jeszcze żyję...

                Comment

                • Marusia
                  Marszałek Browarów Rzemieślniczych
                  🍼🍼
                  • 2001.02
                  • 20221

                  Wczoraj powstało kolejne jasne piwko, bo w lecie takie najlepiej schodzą

                  3,5 kg pils
                  2 kg monach

                  zacieranie na wytrawnie
                  45 min. 62 st.
                  25 min. 72 st.

                  Chmielenie:
                  żatecki 50 g na początek gotowania
                  żatecki 30 g po 35 minutach
                  żatecki 20 g 5 minut przed końcem.

                  W sumie klonik warki #54, tylko więcej monachijskiego procentowo

                  Wyszło słabo jakoś z wydajnością, bo 26 litrów 11 blg. Drożdze german Ale, świeżutkie, prosto z saszetki (no, po uprzednim parodniowym hodowaniu)
                  www.warsztatpiwowarski.pl
                  www.festiwaldobregopiwa.pl

                  www.wrowar.com.pl



                  Comment

                  • Marusia
                    Marszałek Browarów Rzemieślniczych
                    🍼🍼
                    • 2001.02
                    • 20221

                    Drożdże pięknie już pracują, piana po sufit
                    www.warsztatpiwowarski.pl
                    www.festiwaldobregopiwa.pl

                    www.wrowar.com.pl



                    Comment

                    • Marusia
                      Marszałek Browarów Rzemieślniczych
                      🍼🍼
                      • 2001.02
                      • 20221

                      A dziś miał nastąpić wittbier, ale niestety, okazało się, że kupić płatki pszeniczne to nie taka łatwa sprawa, nawet w Geancie nie było

                      Zatem starter wittbierowy powędrował do lodówki, a w garze coś w rodzaju koelscha, czyli

                      4,5 kg pils
                      1 kg pszenica

                      zacierka:
                      62 st. 1 godz.
                      72 st. 0,5 godz.
                      75 i stop

                      Chmielonko: lubelski na godzinę, jeszcze nie wiem ile
                      www.warsztatpiwowarski.pl
                      www.festiwaldobregopiwa.pl

                      www.wrowar.com.pl



                      Comment

                      • Marusia
                        Marszałek Browarów Rzemieślniczych
                        🍼🍼
                        • 2001.02
                        • 20221

                        Chmielenie 70 g lubelski (granulat) i 30 g lubelski 10 minut przed końcem (a ile to będzie, to sie okaże, bo chyba trzeba trochę nadmiaru wody odparować
                        www.warsztatpiwowarski.pl
                        www.festiwaldobregopiwa.pl

                        www.wrowar.com.pl



                        Comment

                        • Marusia
                          Marszałek Browarów Rzemieślniczych
                          🍼🍼
                          • 2001.02
                          • 20221

                          No i się nei dowiem, ile mój pseudo koelsch ma blg, bo własnie stłukłam kolejny ballingometr I nie mogę sobie przypomnieć, czy ten drugi, co miałam, też stłukłam, czy komuś pożyczyłam
                          www.warsztatpiwowarski.pl
                          www.festiwaldobregopiwa.pl

                          www.wrowar.com.pl



                          Comment

                          • naczelnik
                            Major Piwnych Rewolucji
                            • 2003.08
                            • 1884

                            Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Marusia
                            No i się nie dowiem...
                            Wez sobie ciut brzeczki zamroz, a balinga zmierzysz pozniej
                            Popieram domowe browary!

                            Polakom gratulujemy naczelnika

                            Zamykam browar.
                            Nie mogę robić tak skandalicznie dobrego piwa.

                            gratulacje wstrzymane:Pogratuluj bolcowi

                            Comment

                            • Marusia
                              Marszałek Browarów Rzemieślniczych
                              🍼🍼
                              • 2001.02
                              • 20221

                              Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika naczelnik
                              Wez sobie ciut brzeczki zamroz, a balinga zmierzysz pozniej
                              A to niegłupia pomysła Tylko zastanowię się, czy mi się chce
                              www.warsztatpiwowarski.pl
                              www.festiwaldobregopiwa.pl

                              www.wrowar.com.pl



                              Comment

                              • naczelnik
                                Major Piwnych Rewolucji
                                • 2003.08
                                • 1884

                                Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Marusia
                                Tylko zastanowię się, czy mi się chce
                                Nie chce ci sie
                                Popieram domowe browary!

                                Polakom gratulujemy naczelnika

                                Zamykam browar.
                                Nie mogę robić tak skandalicznie dobrego piwa.

                                gratulacje wstrzymane:Pogratuluj bolcowi

                                Comment

                                Przetwarzanie...
                                X