Mikrobrowar "Czterej Pancerni" ruszył do ataku:-)

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • Marek-C
    Kapitan Lagerowej Marynarki
    • 2005.12
    • 848

    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Marusia
    Warka nr 60 chyba pójdzie do kibla Jest kwaśna. Nie śmierdzi, ale smakuje jak winko Może jednak Marek-C przysłał mi omyłkowo drożdże do lambika

    Warka#61 w ilości 23 l 17 blg dostała papu skłądające się z drożdży Irish Ale podhodowanych na brzeczce.

    Muszę dorobić kranik do filtratora, bo wydajność mam wyjątkowo nędzną od czasu jak go używam, a do wiadra nie chce mi się już wracać
    :sepuku:
    Uważaj co Twoje dziecko robi w internecie - następnym razem zabierze Twój dowód...

    Comment

    • Marusia
      Marszałek Browarów Rzemieślniczych
      🍼🍼
      • 2001.02
      • 20221

      Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Marek-C
      :sepuku:
      No bez przesady
      Sama osobiście Cię zabiję
      www.warsztatpiwowarski.pl
      www.festiwaldobregopiwa.pl

      www.wrowar.com.pl



      Comment

      • fidoangel
        Major Piwnych Rewolucji
        🥛🥛🥛
        • 2005.07
        • 3489

        Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Marusia
        Sama Szanowna ma osobny plik w excelu do robienia szczegółowych notatek, a tu tylko dzielę się wrażeniami Po za tym, każda warka ma numer na kapslu i etykietę, po co Ci dokładne dane na forumie?
        O! Wasza Przebiegłość
        O! Wasza Tajemniczość
        O! Wasza Ciekawskość
        ???? Nie powiem
        "nie zostanę onanistką bo jestem anarchistką" :)

        Widziałem u Dori i Kopyra i też tak myślę: Browar to nie apteka :))

        Poszukujesz wiedzy na temat browarnictwa amatorskiego?
        Przeczytaj >>>>FAQ<<<<
        Sprawdź >>>Przewodnik<<<

        Comment

        • Marusia
          Marszałek Browarów Rzemieślniczych
          🍼🍼
          • 2001.02
          • 20221

          Chcesz mi znowu piwo wisieć?
          www.warsztatpiwowarski.pl
          www.festiwaldobregopiwa.pl

          www.wrowar.com.pl



          Comment

          • Qboland
            Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
            • 2006.04
            • 242

            Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Marusia
            Muszę dorobić kranik do filtratora, bo wydajność mam wyjątkowo nędzną od czasu jak go używam, a do wiadra nie chce mi się już wracać
            Droga Pani Prezes, czerpiąc z mojego bogatego doświadczenia w filtrowaniu (2 razy) jeden u Ciebie i jeden u mnie wydaje się, że kranik nic nie zmieni. Proponuję zmniejszyć fi rury odpływowo ssącej by wolniej filtrowało dzięki czemu brzeczka zdązy się przesączyć przez podkład filtrujący. Gdy dodasz kranik a rura zostanie taka jaką masz to przy przykręceniu kurkiem brzeczka wyleje się z rury a ssania zabraknie. Miałem mieć kranik ale podczas montażu popsuł się bo przyłożyłem zbyt dużo siły by go przykręcić

            Comment

            • Marek-C
              Kapitan Lagerowej Marynarki
              • 2005.12
              • 848

              no ładnie! .... to co mam na koncie?

              -rurka filtracyjna
              -zepsuty klasztorniak
              -kilka mętnych warek
              -upierdliwość na forum
              -coś się jeszcze znajdzie (zgodnie z zasadą chcesz psa uderzyć...)


              wniosek jest jeden!

              powinienem odejść.......



              Z drugiej strony ... śmierć zadana rękami pięknej kobiety... (w dodatku warzącej piwo) to może być ciekawe!
              Czy Slavoy gdzieś wyjeżdża w najbliższym czasie?
              Uważaj co Twoje dziecko robi w internecie - następnym razem zabierze Twój dowód...

              Comment

              • Marusia
                Marszałek Browarów Rzemieślniczych
                🍼🍼
                • 2001.02
                • 20221

                Ogólnie z Twojej rurki (filtracyjnej, oczywiście) jestem zadowolona, bo te 2 kg słodu w te czy w tamte aż tak mnie ni eboli

                Co do kwacha, to nie powiedziane, że to wina drożdży i jest to moja pierwsza kwaśna warka od #41, więc jakoś przeżyję

                A co do Slavoya - miałeś na myśli wyjeżdża, czy przyjeżdża?
                www.warsztatpiwowarski.pl
                www.festiwaldobregopiwa.pl

                www.wrowar.com.pl



                Comment

                • Marek-C
                  Kapitan Lagerowej Marynarki
                  • 2005.12
                  • 848

                  Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Marusia
                  Ogólnie z Twojej rurki (filtracyjnej, oczywiście) jestem zadowolona, bo te 2 kg słodu w te czy w tamte aż tak mnie nie boli
                  Dzięki o łaskawa!
                  (ostrzegałem że z nudów i reztek zrobiłem )
                  Zresztą sam bym już do 'przelewania' bym nie wrócił.

                  Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Marusia

                  A co do Slavoya - miałeś na myśli wyjeżdża, czy przyjeżdża?
                  że ja nie wiedziałem!

                  Marek
                  Uważaj co Twoje dziecko robi w internecie - następnym razem zabierze Twój dowód...

                  Comment

                  • Marusia
                    Marszałek Browarów Rzemieślniczych
                    🍼🍼
                    • 2001.02
                    • 20221

                    Warka nr 60 dalej ładnie pachnie, ale jest kwaśna w smaku. Pozostawiam ją w fermentorze, poczeka na ocenę Slavoya, jako znawcy i smakosza kwasiżurów

                    Warka nr 61 ku pamięci Roberta Włodarzyka pięknie się zapowiada, za dwa dni pewnie pójdzie na cichą.

                    A ja w celu uzupełniania braków w piwnicy zacieram dziś stoucika (specjalnie dla Fido: będzie to warka nr 63):

                    3,5 kg pilzneński
                    2,3 kg monachijski
                    0,8 kg karmelowy jasny
                    0,5 kg karmelowy ciemny
                    0,25 kg carafa III

                    Zacieranie jak zwykle ostatnio na wytrawnie, bo mi i tak słodkie piwa zawsze wychodzą:
                    45 min. 62 st.
                    25 min. 72 st.

                    Idę wstawiać gar na gaz. Tfu, znaczy się, kadź zacierno-warzelną
                    www.warsztatpiwowarski.pl
                    www.festiwaldobregopiwa.pl

                    www.wrowar.com.pl



                    Comment

                    • Marusia
                      Marszałek Browarów Rzemieślniczych
                      🍼🍼
                      • 2001.02
                      • 20221

                      Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Marusia

                      A ja w celu uzupełniania braków w piwnicy zacieram dziś stoucika (specjalnie dla Fido: będzie to warka nr 63)
                      Oczywiście miałam na myśli, że podaję numer warki specjalnie dla Fido, a nie, że warka jest dla Fido, co to, to nie
                      www.warsztatpiwowarski.pl
                      www.festiwaldobregopiwa.pl

                      www.wrowar.com.pl



                      Comment

                      • JAckson
                        Pułkownik Chmielowy Ekspert
                        🍼🍼
                        • 2004.05
                        • 6123

                        Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Marusia
                        Oczywiście miałam na myśli, że podaję numer warki specjalnie dla Fido, a nie, że warka jest dla Fido, co to, to nie
                        A już myślałem, że browar domowy Fido będzie 'prawdopodobnie' jedynym browarem w kraju który ma własne piwo warzone specjalnie dla niego przez inny browar domowy
                        MM961
                        4:-)

                        Comment

                        • Marusia
                          Marszałek Browarów Rzemieślniczych
                          🍼🍼
                          • 2001.02
                          • 20221

                          Zaciera się Zapomniałam o jeszcze jednym składniku:
                          - płatki owsiane "Górskie" 1 kg
                          www.warsztatpiwowarski.pl
                          www.festiwaldobregopiwa.pl

                          www.wrowar.com.pl



                          Comment

                          • Marek-C
                            Kapitan Lagerowej Marynarki
                            • 2005.12
                            • 848

                            Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Marusia
                            Warka nr 60 dalej ładnie pachnie, ale jest kwaśna w smaku. Pozostawiam ją w fermentorze, poczeka na ocenę Slavoya, jako znawcy i smakosza kwasiżurów

                            Warka nr 61 ku pamięci Roberta Włodarzyka pięknie się zapowiada, za dwa dni pewnie pójdzie na cichą.

                            A ja w celu uzupełniania braków w piwnicy zacieram dziś stoucika (specjalnie dla Fido: będzie to warka nr 63):

                            3,5 kg pilzneński
                            2,3 kg monachijski
                            0,8 kg karmelowy jasny
                            0,5 kg karmelowy ciemny
                            0,25 kg carafa III

                            Zacieranie jak zwykle ostatnio na wytrawnie, bo mi i tak słodkie piwa zawsze wychodzą:
                            45 min. 62 st.
                            25 min. 72 st.

                            Idę wstawiać gar na gaz. Tfu, znaczy się, kadź zacierno-warzelną

                            Pluć do gara? I potem tym częstujesz?!
                            Uważaj co Twoje dziecko robi w internecie - następnym razem zabierze Twój dowód...

                            Comment

                            • Marusia
                              Marszałek Browarów Rzemieślniczych
                              🍼🍼
                              • 2001.02
                              • 20221

                              Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Marek-C
                              Pluć do gara? I potem tym częstujesz?!
                              Jak chciałeś zażartować, to mordka Ci nie wyszła
                              www.warsztatpiwowarski.pl
                              www.festiwaldobregopiwa.pl

                              www.wrowar.com.pl



                              Comment

                              • Marusia
                                Marszałek Browarów Rzemieślniczych
                                🍼🍼
                                • 2001.02
                                • 20221

                                Rurka Marka-C powiedziała stoutowi NIE.
                                Nie zamierzam co chwila zasysać, więc przeszłam dziś na tradycyjne wiaderkowanie
                                www.warsztatpiwowarski.pl
                                www.festiwaldobregopiwa.pl

                                www.wrowar.com.pl



                                Comment

                                Przetwarzanie...
                                X