Mikrobrowar "Czterej Pancerni" ruszył do ataku:-)

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • Marusia
    Marszałek Browarów Rzemieślniczych
    🍼🍼
    • 2001.02
    • 20221

    No i zaraz będzie chmielonko:

    Gotowanie 60 minut.
    30 g marynka oleśnicka na początek
    30 g marynka oleśnicka na 15 min. przed końcem
    www.warsztatpiwowarski.pl
    www.festiwaldobregopiwa.pl

    www.wrowar.com.pl



    Comment

    • Marek-C
      Kapitan Lagerowej Marynarki
      • 2005.12
      • 848

      I co mogę teraz napisać...... może rurka się zatkała bo masz zbyt gęstą ślinę?
      Uważaj co Twoje dziecko robi w internecie - następnym razem zabierze Twój dowód...

      Comment

      • Marusia
        Marszałek Browarów Rzemieślniczych
        🍼🍼
        • 2001.02
        • 20221

        Marku, a fe

        W związku z niespodziewanymi wydarzeniami wychodzi na to, że zrobię piwo na drożdżach suchych, no i dobrze, w końcu mam ich od metra. Tylko co wybrać: danstar windsor, danstar nottingham, safale US 56, Safale inne, Doric...
        www.warsztatpiwowarski.pl
        www.festiwaldobregopiwa.pl

        www.wrowar.com.pl



        Comment

        • JAckson
          Pułkownik Chmielowy Ekspert
          🍼🍼
          • 2004.05
          • 6123

          Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Marusia
          Marku, a fe

          W związku z niespodziewanymi wydarzeniami wychodzi na to, że zrobię piwo na drożdżach suchych, no i dobrze, w końcu mam ich od metra. Tylko co wybrać: danstar windsor, danstar nottingham, safale US 56, Safale inne, Doric...
          Wybierz Dr. Oetker - chlebowe posmaki
          MM961
          4:-)

          Comment

          • Marek-C
            Kapitan Lagerowej Marynarki
            • 2005.12
            • 848

            Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Marusia
            Marku, a fe
            Znowu ja????? Ja nie plułem!

            Jeden z lepszych numerów:

            Wydział Architektury Politechniki Śląskiej w Gliwicach, napis w bufecie studenckim: 'Plucie w bufecie świadczy o niskiej kulturze człowieka'... po prostu artyści!!!!


            Marek
            Last edited by Marek-C; 2006-11-10, 18:55.
            Uważaj co Twoje dziecko robi w internecie - następnym razem zabierze Twój dowód...

            Comment

            • Marusia
              Marszałek Browarów Rzemieślniczych
              🍼🍼
              • 2001.02
              • 20221

              Przepraszam, ale to chyba nie ten dział na takie wstawki, zaczynam się denerwować.

              Wyszło 27 litrów brzeczki 16,5 blg. Drożdże Danstar Nottingham, ostatnia posiadana porcja (no, właściwie to dwie porcje)

              Drożdże jeszcze nie wrzucone, bo tradycyjnie chłodząc brzeczkę przez wystawienie jej na zewnątrz na noc wychłodziło mi ją do 13 stopni, niech się trochę ogrzeje, bo jeszcze drożdże usną. Choć w sumie niby nottinghamy w niskich temperaturach działają....hmmmm.... może jednak je wleję?
              www.warsztatpiwowarski.pl
              www.festiwaldobregopiwa.pl

              www.wrowar.com.pl



              Comment

              • Marusia
                Marszałek Browarów Rzemieślniczych
                🍼🍼
                • 2001.02
                • 20221

                Nottinghamy coś nieruchawe były, a że i zapach był podejrzaney to wylądowały w końcu w zlewie, zamiast w brzeczce. Do brzeczki poszły Safale S-04, z jednej saszetki, z czego część udało mi się po drodze wylać sobie na spodnie

                Przy okazji sprawdziłam w necie, jaki etemperatury dla nottinghamów są odpowiednie - najniższa to 14 stopni, czyli tak za bardzo do dolnej to one się nie nadają.... takiej "półdolnej" raczej
                www.warsztatpiwowarski.pl
                www.festiwaldobregopiwa.pl

                www.wrowar.com.pl



                Comment

                • Marusia
                  Marszałek Browarów Rzemieślniczych
                  🍼🍼
                  • 2001.02
                  • 20221

                  Safale, mimo przerzedzonych szeregów dają radę - piana jak ta lala.

                  A dziś Portiernia wybiera się na gościnne występy do przyszłego browaru BigLebowskiego - wczoraj powędrował tam Portierniowy sprzęt warzelniczy, a za jakąś godzinę powędruję tam ja. Chodzi o to, żeby nowy piwowar zobaczył, jak to u niego w domu będzie przebiegało, zanim jeszcze sprzęt kupił. Z duszą na ramieniu zostawię mu również fermentor z brzeczką na czas fermentacji (ale będę codziennie sprawdzać, czy paluchów nie wsadza

                  Będziemy robić koelscha, wg przepisu jak w warce#57, ale drożdzyki oryginalne, do koelscha (od Wesołego).
                  www.warsztatpiwowarski.pl
                  www.festiwaldobregopiwa.pl

                  www.wrowar.com.pl



                  Comment

                  • Marek-C
                    Kapitan Lagerowej Marynarki
                    • 2005.12
                    • 848

                    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Marusia
                    Przepraszam, ale to chyba nie ten dział na takie wstawki, zaczynam się denerwować.
                    mute!
                    Uważaj co Twoje dziecko robi w internecie - następnym razem zabierze Twój dowód...

                    Comment

                    • Marusia
                      Marszałek Browarów Rzemieślniczych
                      🍼🍼
                      • 2001.02
                      • 20221

                      Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Marusia

                      A dziś Portiernia wybiera się na gościnne występy do przyszłego browaru BigLebowskiego
                      No kurcze i nic nie napisałam na ten temat???
                      Koelsch
                      4,5 kg pils
                      1 kg pszeniczny

                      Zacieranie:
                      60 min. 63 st.
                      30 min. 73. st

                      Chmielenie: 70 g lubelski na początek
                      30 g lubelski po 45 minutach

                      Dziś piwko poszło na cichą przy 4,5 blg, a drożdże do słoików
                      www.warsztatpiwowarski.pl
                      www.festiwaldobregopiwa.pl

                      www.wrowar.com.pl



                      Comment

                      • Marusia
                        Marszałek Browarów Rzemieślniczych
                        🍼🍼
                        • 2001.02
                        • 20221

                        Dzis również przy pomocy kapslarza BigLebowskiego poszło w butelki 24,5 litra belgijskiego lambica. Jeszcze takie piwo u mnie nigdy nie powstało: z 16 blg zeszło do... 1,5 blg

                        Zapach: śliczny
                        Smak: winko
                        www.warsztatpiwowarski.pl
                        www.festiwaldobregopiwa.pl

                        www.wrowar.com.pl



                        Comment

                        • DanielJakubowski
                          Kapitan Lagerowej Marynarki
                          • 2005.12
                          • 791

                          Więc (o ile dobrze pamiętam) obalony został mit, Marusi której piwka "nigdy nie schodzą nisko"

                          PS. Mi kiedyś wyszło winko, gdy do wysłodzin 4 blg dodałem kilka kg cukru
                          Pozdrawiam
                          dj

                          Comment

                          • Marusia
                            Marszałek Browarów Rzemieślniczych
                            🍼🍼
                            • 2001.02
                            • 20221

                            Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika DanielJakubowski
                            Więc (o ile dobrze pamiętam) obalony został mit, Marusi której piwka "nigdy nie schodzą nisko"
                            To nie mit, to prawda. Oczywiście mówimy o niskości Blg, bo niskość jakości to się czasem zdarza To piwo jest zaprawdę jakieś podejrzane, drożdże od Khama, za pośrednictwem Marka-C nabrały jakiejś diabelskiej mocy. W dodatku koledzy zrobili mi najwyraźniej kawał i dostałam drożdże winiarskie
                            www.warsztatpiwowarski.pl
                            www.festiwaldobregopiwa.pl

                            www.wrowar.com.pl



                            Comment

                            • Marusia
                              Marszałek Browarów Rzemieślniczych
                              🍼🍼
                              • 2001.02
                              • 20221

                              Dziś do butelek poszedł PKP Stout oraz Koźlak "Dla Roberta".
                              Oba zeszły do 5,5 blg.
                              Stouta mamy 84 bączki, a koźlaka 67 bączków
                              Stout wyszedł trochę jakiś za jasny, ale smaczny jest, a to najważniejsze
                              www.warsztatpiwowarski.pl
                              www.festiwaldobregopiwa.pl

                              www.wrowar.com.pl



                              Comment

                              • Marusia
                                Marszałek Browarów Rzemieślniczych
                                🍼🍼
                                • 2001.02
                                • 20221

                                Wczoraj do butelek poszedł Koelsch, czyli warka#63 CZPiP oraz warka#0 BigLebowski Zejszło do 3 blg, butelek 46 x 0,5 l

                                A dziś powtórka z belga, bo poprzedni jest zdecyowanym lambikiem, o woltażu 7 blg, czyli zwala z nóg, ale kwaśny jest
                                Przepis identyczny jak w warce#60, zara chmielonko
                                www.warsztatpiwowarski.pl
                                www.festiwaldobregopiwa.pl

                                www.wrowar.com.pl



                                Comment

                                Przetwarzanie...
                                X