pierwsze piwo szyszkowe

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • szyszek1
    Kapral Kuflowy Chlupacz
    • 2003.07
    • 60

    #16
    Warka nr 2

    Data warzenia 18.03.2006

    Dwa lata musiały minąć, żebym zabrał się za dalsze warzenie.

    Tym razem uwarzyłem piwo z ekstraktów słodowych, chmielu w granulacie, drożdży i wody rzecz jasna.
    Uściślając - Zestaw Browamator Prawdziwe Ale

    Składniki:
    ekstrakt słodowy jasny - 3,8kg
    chmiel Lubelski 90 - 40g
    chmiel Marynka 90 - 20g
    woda źródlana EKO - 20 l
    drożdże - Safale S-04 - 11,5 g

    Całą wodę zagotowano, dodano ekstrakt słodowy. Po zagotowaniu dodano po 20 g chmielu Lubelskiego i Marynki. Na 10 minut przed końcem jeszcze 20 g Marynki. Czas gotowania trochę ponad 1 godzinę.
    Chłodzenie w wannie z wodą, filtracja przez kilkakrotnie poskładaną wygotowaną gazę i przelew do fermentora. Drożdże dodano w temp. 28 st. C po uprzedniej ich dehydratacji.
    Balling początkowy 13,5 Blg.
    Objętość brzeczki 18,5 l.
    Fermentacja burzliwa nastąpiła szybko i sprawnie. Co prawda w wyższej niż powinna temperaturze bo ok 24 st. C
    Na cichą zostało przelane do gąsiora 1.04.2006 - za późno ale mam nadzieję że to nie pogorszy końcowego efektu.
    Butelkowanie przewidziane jest na środę 19.04.2006.
    O efektach napiszę po degustacji. Z degustacji piwa po fermentacji burzliwej wynika, że będzie napewno lepsze niż te z gotowca na cukrze.

    Dodaję jeszcze zdjęcie z warzenia.
    Pozdrawiam wszystkich.
    Attached Files

    Comment

    • szyszek1
      Kapral Kuflowy Chlupacz
      • 2003.07
      • 60

      #17
      Pierwsze z zacieraniem

      Poprzednie piwo nazwane "Mundialowe" skończyło się z ostatnim gwizdkiem sędziego.

      Przyszła więc pora na trzecią próbę - z zacieraniem.

      Gliwice Sośnica dnia 07.07.2006

      Składniki:

      Słód Pilzneński 3 kg
      Chmiel aromat. ok 10 g granulat
      Cmiel gorycz. ok 10 g granulat
      Woda Ustronianka ok 15 l.
      Drożdże Safbrew s-33 - 1 szaszetka

      Słód ześrutowany w maszynce do maku (urządzenie opisuję w temacie http://www.browar.biz/forum/showthread.php?t=46874)
      Zacieranie z dwiema przerwami w 62 st i 72 st. Na końcu podgrzanie do 78 st. C. Próba jodowa - negatywna. Filtracja w fermentorze z wkładką dziurkowaną. Wysładzanie wodą o temp. 80 st. C. Całość chmielu goryczkowego na początku z odrobiną aromatycznego. Reszta aromatycznego 5 minut przed końcem gotowania.

      Objętość brzeczki przed dodaniem drożdży 11 l o gęstości 12 Blg.
      Drożdże dodałem w temp. 28 st. C

      W zasadzie cała fermentacja burzliwa przebiegła w za wysokiej temperaturze - w pokoju 28 st. C - nie mam niestety możliwości chłodzenia w trakcie fermentacji - to będzie później. Po tygodniu przelałem zawartość do balona szklanego i na cichą wyniosłem do piwnicy, gdzie jest trochę chłodniej.
      Chcę uzyskać piwo lekkie jasne niezbyt zachmielone - zobaczymy.

      Comment

      • szyszek1
        Kapral Kuflowy Chlupacz
        • 2003.07
        • 60

        #18
        Nie napisałem jeszcze o walorach piwa Mundialowego:

        Piwo po otwarciu nagazowane było idealnie.
        Zapach piwa ciemnego z nutą Porterową.
        Kolor ciemno bursztynowy - z trudną do utrzymania klarownością.
        Smak wyraźnie chmielowy - trochę przesadziłem z chmielem ale za to orzeźwiający.
        Wyraźny też smak słodu nieprzefermentowanego co jest dla mnie ogromną zaletą.

        Ogólnie oceniam to piwo krytycznie na 3 z plusem, gdyż nie jest to jeszcze optymalny dobór składników, ale trzeba przyznać, że znacznie lepsze niż z dodatkiem cukru do gotowca. Znajomi po połowie akceptowali smak, inni mniej.
        Prawdopodobnie piwo zbyt krótko leżakowało, ale cóż MIstrzostwa są raz na 4 lata.

        Comment

        • darko
          Major Piwnych Rewolucji
          • 2003.06
          • 2078

          #19
          Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika szyszek1
          Chcę uzyskać piwo lekkie jasne niezbyt zachmielone - zobaczymy.
          Przy fermentacji w 28 st. C i 12 Blg chyba nie uzyskasz piwa lekkiego. Sporo będzie estrów i fuzli, od których głowa boli.

          Comment

          • anteks
            Generał Wszelkich Fermentacji
            🥛🥛🥛
            • 2003.08
            • 10769

            #20
            Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika szyszek1
            Składniki:
            Słód Pilzneński 3 kg
            Objętość brzeczki przed dodaniem drożdży 11 l o gęstości 12 Blg.
            .
            coś słaba skuteczność ,może to wina słabo ześrutowanego słodu ?
            Mniej książków więcej piwa

            Comment

            • Wielki_B
              Major Piwnych Rewolucji
              • 2005.02
              • 1968

              #21
              Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika szyszek1
              W zasadzie cała fermentacja burzliwa przebiegła w za wysokiej temperaturze - w pokoju 28 st. C - nie mam niestety możliwości chłodzenia w trakcie fermentacji - to będzie później. Po tygodniu przelałem zawartość do balona szklanego i na cichą wyniosłem do piwnicy, gdzie jest trochę chłodniej.
              Szkoda Twojej roboty i surowców na fermentowanie w tak wysokiej temperaturze. Piwo nie bedzie smaczne (czytaj post Darko). Skoro jednak juz Cię wzieło, to nie wiem czemu nie wyniosłeś fermentującej brzeczki do piwnicy - wszak tam jest zimniej.

              Comment

              • darko
                Major Piwnych Rewolucji
                • 2003.06
                • 2078

                #22
                Może nie ma piwnicy . Ja nie mam

                Comment

                • Wielki_B
                  Major Piwnych Rewolucji
                  • 2005.02
                  • 1968

                  #23
                  Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika darko
                  Może nie ma piwnicy . Ja nie mam
                  Ma; napisał wyżej: "Po tygodniu przelałem zawartość do balona szklanego i na cichą wyniosłem do piwnicy, gdzie jest trochę chłodniej."

                  Comment

                  • darko
                    Major Piwnych Rewolucji
                    • 2003.06
                    • 2078

                    #24
                    I znowu się okazało, że nie czytam wszystkiego

                    Comment

                    • szyszek1
                      Kapral Kuflowy Chlupacz
                      • 2003.07
                      • 60

                      #25
                      Wiem, że mogłem do piwnicy od razu. Ale to piwnica w bloku - śmierdzi, pełno trutek na szczury itp, a do tego nie moja - fermentowałem w fermentorze - który nie jest idealnie szczelny i nie chciałem, żeby się coś tam zalęgło - balon już przeniosłem bo jest całkiem szczelny.
                      Dopóki nie będę miał własnej piwnicy i własnego mieszkania to o porządnym warzeniu mogę pomarzyć, a tymczasem robię co mogę. Obecną warkę traktuję jako poznanie procesu zacierania w praktyce, a i piwo jak się nie zepsuje to pewnie wypiję.
                      Pozdrawiam.

                      Comment

                      Przetwarzanie...
                      X