Warka nr 2
Data warzenia 18.03.2006
Dwa lata musiały minąć, żebym zabrał się za dalsze warzenie.
Tym razem uwarzyłem piwo z ekstraktów słodowych, chmielu w granulacie, drożdży i wody rzecz jasna.
Uściślając - Zestaw Browamator Prawdziwe Ale
Składniki:
ekstrakt słodowy jasny - 3,8kg
chmiel Lubelski 90 - 40g
chmiel Marynka 90 - 20g
woda źródlana EKO - 20 l
drożdże - Safale S-04 - 11,5 g
Całą wodę zagotowano, dodano ekstrakt słodowy. Po zagotowaniu dodano po 20 g chmielu Lubelskiego i Marynki. Na 10 minut przed końcem jeszcze 20 g Marynki. Czas gotowania trochę ponad 1 godzinę.
Chłodzenie w wannie z wodą, filtracja przez kilkakrotnie poskładaną wygotowaną gazę i przelew do fermentora. Drożdże dodano w temp. 28 st. C po uprzedniej ich dehydratacji.
Balling początkowy 13,5 Blg.
Objętość brzeczki 18,5 l.
Fermentacja burzliwa nastąpiła szybko i sprawnie. Co prawda w wyższej niż powinna temperaturze bo ok 24 st. C
Na cichą zostało przelane do gąsiora 1.04.2006 - za późno ale mam nadzieję że to nie pogorszy końcowego efektu.
Butelkowanie przewidziane jest na środę 19.04.2006.
O efektach napiszę po degustacji. Z degustacji piwa po fermentacji burzliwej wynika, że będzie napewno lepsze niż te z gotowca na cukrze.
Dodaję jeszcze zdjęcie z warzenia.
Pozdrawiam wszystkich.
Data warzenia 18.03.2006
Dwa lata musiały minąć, żebym zabrał się za dalsze warzenie.
Tym razem uwarzyłem piwo z ekstraktów słodowych, chmielu w granulacie, drożdży i wody rzecz jasna.
Uściślając - Zestaw Browamator Prawdziwe Ale
Składniki:
ekstrakt słodowy jasny - 3,8kg
chmiel Lubelski 90 - 40g
chmiel Marynka 90 - 20g
woda źródlana EKO - 20 l
drożdże - Safale S-04 - 11,5 g
Całą wodę zagotowano, dodano ekstrakt słodowy. Po zagotowaniu dodano po 20 g chmielu Lubelskiego i Marynki. Na 10 minut przed końcem jeszcze 20 g Marynki. Czas gotowania trochę ponad 1 godzinę.
Chłodzenie w wannie z wodą, filtracja przez kilkakrotnie poskładaną wygotowaną gazę i przelew do fermentora. Drożdże dodano w temp. 28 st. C po uprzedniej ich dehydratacji.
Balling początkowy 13,5 Blg.
Objętość brzeczki 18,5 l.
Fermentacja burzliwa nastąpiła szybko i sprawnie. Co prawda w wyższej niż powinna temperaturze bo ok 24 st. C
Na cichą zostało przelane do gąsiora 1.04.2006 - za późno ale mam nadzieję że to nie pogorszy końcowego efektu.
Butelkowanie przewidziane jest na środę 19.04.2006.
O efektach napiszę po degustacji. Z degustacji piwa po fermentacji burzliwej wynika, że będzie napewno lepsze niż te z gotowca na cukrze.
Dodaję jeszcze zdjęcie z warzenia.
Pozdrawiam wszystkich.
Comment