chmiel podczas fermentacji burzliwej

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • burar
    Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
    • 2003.09
    • 238

    chmiel podczas fermentacji burzliwej

    W trakcie ostatniego warzenia "zapomniałem się" (w czym znacząco pomogła degustacja poprzednich warek ) i wlałem do fermentora brzeczkę bez odcedzania pozostałości z nachmielania. Po 5 dniach burzliwej zdekantowałem brzeczkę do drugiego fermentora na cichą, oczywiście już bez resztek "przetrawionego" chmielu.

    Czy ktoś z Was ma spostrzeżenia w jaki sposób pozostawienie listków chmielu w trakcie fermentacji wpływa na kształt (smak ?) piwa ?
    Grodziski Browar Domowy
  • kangurpl
    Major Piwnych Rewolucji
    • 2002.03
    • 2660

    #2
    Obawiam się, że piwo będzie przechmielone. Chmiel wcale nie był "przetrawiony" a na pewno nie do końca.
    Wszystko w zasadzie zależy od tego ile tego chmielu było.
    Świat należy do młodzieży, młody robi - stary leży.
    "W niebie nie ma piwa, więc pijmy je tutaj."

    "denerwować się - mścić się na własnym zdrowiu za głupotę innych"

    Comment

    • slado
      D(r)u(c)h nieuchwytny
      • 2003.07
      • 1072

      #3
      Odp: chmiel podczas fermentacji burzliwej

      burar napisał(a)
      W trakcie ostatniego warzenia "zapomniałem się" (w czym znacząco pomogła degustacja poprzednich warek ) i wlałem do fermentora brzeczkę bez odcedzania pozostałości z nachmielania. Po 5 dniach burzliwej zdekantowałem brzeczkę do drugiego fermentora na cichą, oczywiście już bez resztek "przetrawionego" chmielu.

      Czy ktoś z Was ma spostrzeżenia w jaki sposób pozostawienie listków chmielu w trakcie fermentacji wpływa na kształt (smak ?) piwa ?
      Może będziesz Roman prekursorem nowego piwka ? Zdaj relację za jakiś czas z próbnej i finalnej degustacji.

      Comment

      • iron
        Pułkownik Chmielowy Ekspert
        🍼🍼
        • 2002.08
        • 6771

        #4
        Odp: Odp: chmiel podczas fermentacji burzliwej

        slado napisał(a)
        Może będziesz Roman prekursorem nowego piwka
        Będzie to legendarny (to za jakieś 20 lat) "Grodziski Bitter"
        Last edited by iron; 2004-02-19, 14:54.
        bigb@n-s.pl; na Allegro jestem jako "moczu" :)
        Nasze uszatki do podziwiania na stronie www.n-s.pl/bigb
        Rock, Honor, Ojczyzna

        Comment

        • burar
          Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
          • 2003.09
          • 238

          #5
          He,he, może i tak ?
          Na razie niuchałem młode w trakcie cichej i pachnie nieźle !
          Grodziski Browar Domowy

          Comment

          Przetwarzanie...
          X