przyprawy w piwowarstwie domowym

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • burar
    Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
    • 2003.09
    • 238

    przyprawy w piwowarstwie domowym

    Postanowiłem otworzyć nowy temat, w którym Piwowarzy Domowi mogliby podzielić się swoimi doświadczeniami z używaniem rozmaitych przypraw w trakcie warzenia.
    Wczoraj otworzyłem pierwszą butelkę warki, w której użyłem jednej czubatej łyżki kawy palonej. Beznadzieja ! Smak kawy zagłuszył wszystko ! Sądzę, iż w nasileniu efektu miał swój niewątpliwy udział słód karmelowy ciemny, którego wsypałem 1,5 kg. Masakra. Cała warka pójdzie do kibla.
    Grodziski Browar Domowy
  • Makaron
    Major Piwnych Rewolucji
    • 2003.08
    • 2107

    #2
    A dodałęś kawy zwykłej czy zbożowej?

    Bo ja myślałem nad dodaniem kawy zbożowej.
    Oczywiście jak są jeszcze kawy zbożowe w postaci naturalnej, a nie instant
    "If you see a beer, do it a favor, and drink it. Beer was not meant to age." Michael Jackson

    Comment

    • burar
      Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
      • 2003.09
      • 238

      #3
      To była kawa naturalna, mielona czyli tzw.sypana. Może ze zbożową będzie ciekawiej, ale nie będę próbował.
      Zadowolony natomiast jestem z kolendry i cynamonu, które dodane w niewielkiej (pół łyżeczki na warkę 20 l) czynią interesujący posmak.
      Grodziski Browar Domowy

      Comment

      • mapajak
        D(r)u(c)h nieuchwytny
        • 2002.12
        • 1187

        #4
        Odp: przyprawy w piwowarstwie domowym

        burar napisał(a)
        Smak kawy zagłuszył wszystko ! Sądzę, iż w nasileniu efektu miał swój niewątpliwy udział słód karmelowy ciemny, którego wsypałem 1,5 kg.
        Ja dodaję od 5 do 20 dkg słodu karmelowego ciemnego na 10 l piwa, zależnie od stylu.
        Już dodatek 20 dkg daje bardzo silny smak i zapach palonego ziarna.
        Z przypraw stosuję tylko różne odmiany chmielu.

        Comment

        • slado
          D(r)u(c)h nieuchwytny
          • 2003.07
          • 1072

          #5
          Kolejny wątek w którym próbuje się usystematyzować sprawę wszelkich dodatków.
          Przydałaby się taka baza z prawdziwego zdarzenia. No, ale dopisuję się bo sam jestem mocno zainteresowany takimi informacjami.
          Miód - dotychczas stosowałem lipowy i wielokwiatowy w ilościach 0,2-0,3 kg na 15-20 litrowe warki. Ocena dodatku pozytywna.
          Goździk - do 10 szt na 20 litrową warkę. Ocena dodatku pozytywna.
          Owoc jałowca do 15 szt na 20 litrów warki. W młodym wieku piwko raczej niezbyt udane, z czasem coraz przyjemniejsze. Nie jest to jednak rewelacyjny dodatek. Odpuszczam go sobie.
          Gałka muszkatołowa - w postaci zmielonej. W początkowym okresie młodego piwka wywoływało zapach i posmak jakby krowiego mleka. Już po ok. 2 tygodniach zanika zupełnie i pojawiają się bardziej akceptowalne odczucia smakowe. Jednak po ok. 1,5 miesiąca stwierdzam iż dodatek nie zasługuje na szczególną uwagę.
          Była też próba z mielonym cynamonem i imbirem ale nie mogę oceniać bo piwko nie doczekało nawet miesiąca

          Powyższe próbowałem stosować równolegle, szczególnie ze wspomnianym miodem. Raczej z pozytywnym skutkiem.
          Na razie przestalem eksperymentować. Wykonałem kilka różnie zacieranych warek (co najwyżej z dodatkiem miodu) by przekonać się jak smakuje "zwykłe" domowe piwko.
          Niedługo spróbuję uwarzyć z opisywanym dodatkiem kolendry i cynamonu.
          Powtórzę chyba również cynamon z imbirem ale już tartym, nie mielonym.

          Za dodatki !

          Comment

          • CarlBerg
            Kapitan Lagerowej Marynarki
            • 2003.09
            • 968

            #6
            Starty świeży korzeń imbiru w ilości 100 gram na warkę 20 litrów, dodany pod koniec chmielenia (piwo "Bursztynowe Imbirowe").

            Miód spadziowy w ilości 1,5 kg na 25 litrów brzeczki dodany podczas chmielenia (piwo "Pszeniczne Ciemne Miodowe").

            Nalewka z aronii dodana do butelkowania (piwo "Red Aztec").
            Piwo łączy ludzi, lecz poglądy na jego temat ich dzielą ....
            Wiejski Browar Domowy "Garns 'n' Roses"

            Comment

            • Marusia
              Marszałek Browarów Rzemieślniczych
              🍼🍼
              • 2001.02
              • 20221

              #7
              Odp: przyprawy w piwowarstwie domowym

              burar napisał(a)

              Cała warka pójdzie do kibla.
              Nie rób tego! Brać forumowa wszystkiego chce spróbować!!!
              www.warsztatpiwowarski.pl
              www.festiwaldobregopiwa.pl

              www.wrowar.com.pl



              Comment

              • burar
                Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
                • 2003.09
                • 238

                #8
                Odp: Odp: przyprawy w piwowarstwie domowym

                Marusia napisał(a)
                Nie rób tego! Brać forumowa wszystkiego chce spróbować!!!
                Może rzeczywiście lepiej przywieźć te dwie skrzynki na letnie spotkanie forumowiczów i potraktować to jako mrożoną kawę ?
                Grodziski Browar Domowy

                Comment

                • Marusia
                  Marszałek Browarów Rzemieślniczych
                  🍼🍼
                  • 2001.02
                  • 20221

                  #9
                  No jasne. Każdy przywiezie coś niedobrego i będzie git

                  Ale tak serio - ja chętnie spróbuję, zawsze to eksperyment i człek będzie wiedział, jak smakuje, czy też nie-smakuje
                  www.warsztatpiwowarski.pl
                  www.festiwaldobregopiwa.pl

                  www.wrowar.com.pl



                  Comment

                  • iron
                    Pułkownik Chmielowy Ekspert
                    • 2002.08
                    • 6717

                    #10
                    Dodatków ciąg dalszy:
                    Miód gryczany - dodany do gotowca ("Honeystout"), przy pierwszych próbach niezbyt nam smakował, ale po trzech miesiącach gryka zeszła z pierwszego planu w cień posmaku i zrobiło się pycha (jak kremówki, kremówki są pycha ).
                    Na tyle nam zasmakowało, że niebawem zostanie uwarzona powtórka tego stouta, tyle, że tym razem w wersji zacieranej.
                    bigb@n-s.pl; na Allegro jestem jako "moczu" :)
                    Nasze uszatki do podziwiania na stronie www.n-s.pl/bigb
                    Rock, Honor, Ojczyzna

                    Comment

                    • Małażonka
                      Major Piwnych Rewolucji
                      • 2003.03
                      • 4602

                      #11
                      I kolejne dodatki:
                      - Christasale - z dodatkiem gorzkiej czekolady - nie polecam - czekolada jest tłusta, co za tym idzie piana mało stabilna, a smak wcale nieszczególny, piwo wyszło wypijalne, ale bez żadnych fajerwerków...

                      Comment

                      • oryks
                        Porucznik Browarny Tester
                        • 2002.01
                        • 297

                        #12
                        Dobrze wspominam dodatek kolendry oraz gotowej mieszanki przyprawy piernikowej (do portera), tylko taka bez mąki ziemniaczanej (!).

                        Comment

                        • Alchemych
                          Porucznik Browarny Tester
                          • 2003.12
                          • 349

                          #13
                          1)kolendra mielona - 42 g na 25 l piwa - ciekawy smak i aromat jednak trochę za mocny (może do lagera będzie lepsza)
                          2)imbir świeży - 40 g startego na 10 l - na początku wydawało się za dużo ale po 3-ch m-cach było już świetnie (lager 12 Blg), później w różnych kombinacjach w lagerze wypadł mniej lub bardziej dobrze. W Ale nie za bardzo - z tym że była to tylko jedna warka
                          3)Susz skórek z cytryny - odradzam chociaż podobno skórka powinna być wysuszona bez bielma które daje niezbyt dobry smak - tak mówi Mycha. U nas było z bielmem.
                          4)Kardamon prawie nie dał u mnie efektów - może kiedyś dam trochę więcej
                          (była duża szczypta na 0,6 lirta)
                          5)Kolendra + cytryna - kolendra tak - cytryna nie

                          Comment

                          Przetwarzanie...
                          X